Nationalparker
comments 10

Jaga solens strålar i Norra Kvills Nationalpark

Gyllene strålar skiner in mellan grenarna, jag tar några tappra steg uppför backen, som är mer brant än jag minns den. Brant och stenig. Väl uppe breder sig den lilla tjärnen ut och stigarna viker av åt olika håll. Jag har kommit till mitten av Norra Kvills nationalpark, en urskogspark i norra Kalmar län.

antligenvilse_norra_kvillantligenvilse_norra_kvill-2

En promenad i Norra Kvills nationalpark

Vid påsk gjorde jag en rad äventyr i skogen och har fortfarande några på lager i min lilla skattkammare. Min största skatt är nog ändå den lilla mini hajken jag och mamma gjorde i Norra Kvills nationalpark. Här mötte vi en förtrollande skog, med vackert gyllene solstrålar och en fortfarande isbeklädd skogsjö.

Vi var ute på en större rutt runt Södra Vi socken som också kartan i slutet av denna historie förtäljer när vi stannade för en dags vandring i Norra Kvill. Norra Kvills nationalpark ligger i Vimmerby kommun, ute i skogarna norr om kommunen. Man når dit endast med bil eller med en längre cykeltur. Här frodas trollskog sedan 1927 då nationalparken kom till, skogen har inte avverkats på över 150 år och en del av tallarna är över 350 år gamla. Det som gör parken speciell är Stora Idgölen som också kallas trollsjön (med både näckrosor och vattenklöver), utsikten från Idhöjden och de gamla tallarna i branten upp till Idhöjden. Naturen är spektakulär med mycket djup gran och tallskog med mossbeklädd mark. Mossan är så tjock att man får lust att slänga av sig skorna och gå barfota i den.

antligenvilse_norra_kvill-3

Rachel: I heard that you have an unusual brown bear.

Ranger Smith: Brown bear?

Rachel: One that talks, those are so rare.

Ranger Smith: None that I can think of.

Rachel: I think he’s… trying to steal your lunchbox.

Från Yogi Bear, film 2010

antligenvilse_norra_kvill-4 antligenvilse_norra_kvill-5 antligenvilse_norra_kvill-6antligenvilse_norra_kvill-7 antligenvilse_norra_kvill-8

Vandringsleder i området

Tankarna flyger till Yellowstone och Yosemite när jag ser skylten vid inträdet i parken. Den ligger tydligt längs vägen och gör det enkelt för besökaren att hitta in i parken. Från här är det någon kilometers vandrings längs en stening stig uppför för att komma till vandringslederna. Den sista biten är brant och mamma och jag måste ta en stund för att andas ut efter den kraftiga lutningen och för att beskåda den vackra tjärn som breder ut sig framför oss.

Stora Idgölenleden – 2,5 km genom blandad terräng. Brant och våt passerar den blockmarker och går runt Idgölen.

Lilla Idgölenleden – 3- 4 km, passerar gölen och går upp på höjden. Blockmarker och gamla tallar.

Under vår tur valde vi att gå Stora Idgölen runt, en av ett fåtal leder och sparar, som mamma sa, höjden till ”när vi har mer energi så vi tar oss upp”. Och det ligger väl kanske något i att Norra Kvill är en vildmark, även om den är av det mindre slaget. Överlag är parken lite backig och stening, man får hela tiden kolla var man går och runt Stora Idgölen är stigen snäv och snårig. En drömmars skog.

Såhär djupt inne i skogen ligger isen kvar stadigt på tjärnen vilket gör det möjligt att gå enda ut i kanten. Norra Kvill är lämplig att besöka året runt. På vintern är dock inte vägen upp till parken plogad men möjligheten finns att åka skidor och få vara alldeles själv när man gör det.

Katarina

Kolla längst ner i inlägget för karta och praktisk info.

antligenvilse_norra_kvill-9 antligenvilse_norra_kvill-10antligenvilse_norra_kvill-11antligenvilse_norra_kvill-12 antligenvilse_norra_kvill-13 antligenvilse_norra_kvill-14antligenvilse_norra_kvill-15 antligenvilse_norra_kvill-16

”Ljudet av dova fötter hörs när jag vandrar längs stigen, runt hörnet tycker jag mig se något sagoväsen vila vid stigen. Kanske är det ansträngningen eller att man liksom förväntar sig det när man befinner sig i en riktig trollskog”.

antligenvilse_norra_kvill-19antligenvilse_norra_kvill-20antligenvilse_norra_kvill-21antligenvilse_norra_kvill-22antligenvilse_norra_kvill-23antligenvilse_norra_kvill-24antligenvilse_norra_kvill-25antligenvilse_norra_kvill-26antligenvilse_norra_kvill-30antligenvilse_norra_kvill-31antligenvilse_norra_kvill-33antligenvilse_norra_kvill-32antligenvilse_norra_kvill-34 antligenvilse_norra_kvill-35antligenvilse_norra_kvill-36 antligenvilse_norra_kvill-37antligenvilse_norra_kvill-38 antligenvilse_norra_kvill-39antligenvilse_norra_kvill-40antligenvilse_norra_kvill-41antligenvilse_norra_kvill-43 antligenvilse_norra_kvill-44antligenvilse_norra_kvill-46 antligenvilse_norra_kvill-47antligenvilse_norra_kvill-48antligenvilse_norra_kvill-49antligenvilse_norra_kvill-50antligenvilse_norra_kvill-51antligenvilse_norra_kvill-52antligenvilse_norra_kvill-53antligenvilse_norra_kvill-54antligenvilse_norra_kvill-55antligenvilse_norra_kvill-56antligenvilse_norra_kvill-57 antligenvilse_norra_kvill-58antligenvilse_norra_kvill-59antligenvilse_norra_kvill-60antligenvilse_norra_kvill-61antligenvilse_norra_kvill-62antligenvilse_norra_kvill-63antligenvilse_norra_kvill-64antligenvilse_norra_kvill-65antligenvilse_norra_kvill-66antligenvilse_norra_kvill-67antligenvilse_norra_kvill-68antligenvilse_norra_kvill-69antligenvilse_norra_kvill-70antligenvilse_norra_kvill-71antligenvilse_norra_kvill-72antligenvilse_norra_kvill-73antligenvilse_norra_kvill-74antligenvilse_norra_kvill-76antligenvilse_norra_kvill-77

Praktisk info

I början av parken finns rastplats med toaletter och en karta över området. Vid rastplatsen finns möjlighet att grilla.

Runt parken finns träplankor utlagda så att man inte behöver gå i djup lera. Dock är det ganska mycket vatten och ett par kängor kommer väl till pass här.

antligenvilse_norra_kvill-79

Karta – sevärdheter på vägen

Om du klickar på kartan som föreställer Södra Vi socken kommer du in på Google Maps och min karta över Kalmar län. Välj lagret Södra Vi socken och på de röda navigeringspilarna hittar du Norra Kvills nationalpark utmärkt tillsammans med andra sevärdheter i Södra Vi socken. Södra Vi socken är lämplig som en dagstur om du tar korta stopp. Om man vill vandra hela Naturstigen vid Smeåna eller vandringslederna vid Norra Kvill nationalpark lämpar sig det att dela upp sevärdheterna och göra längre utflyktter vid varje mål.

Avmarkera eventuella andra lager innan du börjar klicka dig runt. Kartorna är levande och uppdateras då och då.

Om du hittar något som inte stämmer – skicka ett mail till katarina_wohlfart@hotmail.com eller kommentera här.

antligenvilse_norra_kvill-80

10 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.