Resor
comments 8

En berättelse om mina näbbskor

Jag känner hur lent det är när jag stryker handen över det garvade renskinnet. Handen följer mönstret som är handsytt in i skon och jag ler vid tanken att någon gång någonstans hade just det mönstret en betydelse, kanske lycka och välgång, eller kanske är det bara ett mönster. Jag tänker på mina samesmycken jag fick av en snäll man när jag jobbade de där korta månaderna i Grövelsjön. Jag tänker på naturen, på frihet och på Norrland. Tänk att ett par svenska näbbskor, kan väcka så mycket känslor.

Svenska näbbskor från kero

Näbbskorna heter Blötnäbben Antik och är från Kero.

Bland solens dis, djupt ute i skogen, hittar jag hem

Jag sitter och slösurfar framför datorn när blicken stannar och orden ”Jag bara måste ha” formuleras i huvudet. Det känns som om det inte är första gången det händer, de där orden kommer då och då, mest oftast när det gäller fotoutrustning eller som på senare tid kan jag drabbas av samma känsla när jag ser en Wolksvagen buss i gul eller orange färg. Det stavas såklart marknadsföring, bra marknadsföring i bloggar, för numera är det ju nästan det enda jag läser, förutom Priset på vattnet i Finistere då, som jag läste i söndags. Nu ligger jag här i sängen och snörvlar, tittar på skärmen och försöker undvika orden ”Jag bara måste ha” när jag återigen slösurfar bloggar.

Så då dessa skor. När jag sitter där och slösurfar uppenbara sig ett par näbbskor, från norraste Norrland. De talar till mig, ”köp mig köp mig”, marknadsföringstrick all over. De kunde lika gärna skrivet texten över bilden framför mig for all I care, jag vet ändå att jag måste ha dem. Vet inte hur jag vet inte hur jag hittade dem. Såhär i efterhand ser jag att Jonna Jinton har dem på sin blogg. Om det är därifrån de kommer vet jag inte. Det är liksom bara skorna som etsat sig fast på min näthinna.

Så utan att tänka letar jag mig vidare in på kundtjänst och utan att jag vet ordet av lyfter jag luren och ringer, kvinnan som svarar är samma kvinna som finns på bild på hemsidan. Hon säger att de har återförsäljare i Stockholm. Jag tänker ett slag att, ibland är det tur att jag har flyttat hit, allt har sannerligen blivit enklare. Man kan liksom haffa något direkt och dessutom hinner man prova, klämma och känna. I fallet med näbbskorna är det bra, jag köper en storlek mindre än vad jag är van vid, 40 för att vara exakt, jag brukar ha 41. Jag har tur, 40 är några hundralappar billigare än 41, och jag slipper skicka tillbaka dem för att jag köpt för stora. De är rymliga, de är perfekta. ”De är som att gå i ett par tofflor”, säger den mycket hjälpsamma kvinnan i butiken klämkäckt. Tänker vid tidpunkten att det är ännu ett marknadsföringsknep. Men i detta fallet stämmer det i alla fall.

katarina-12-december_0041   katarina-12-december_0137

Så jag slår ner locket på min MacBook och tänker att imorgon efter jobbet smiter jag förbi och testar. Man behöver ju inte köpa, man kan ju testa. Jovisst, marknadsföringsknep #1, få kunden att testa. När arbetsdagen är över dagen därpå beger jag mig. Jag rusar till tunnelbanan och hoppar på Gröna Linjen mot Slussen, kliver av och går upp mot Södermalmstorg. Tänk att jag redan är så hemmatam, som min alldeles egna bakgård kollar jag på blomförsäljarna, ser om de har fått in något nytt och går med rask takt över torget mot Hornsgatan. Jag använder gps:n i telefonen den sista biten för att hitta butiken. Jag öppnar dörren och kliver in. Skorna är redan köpta innan jag hittar dem i hyllan.

katarina-12-december_0157 katarina-12-december_0160 katarina-12-december_0162 katarina-12-december_0163 katarina-13-december_0036 svenska näbbskor från kero

Svenska näbbskor

Näbbskon har ett säreget utseendet. Jag som kommer från södra Sverige tänker direkt att det är ju en ”norrlands-sko”. Under min uppväxt har jag sett barn springa runt i dem och idag som vuxen tänker jag fjällen, natur, frihet, renar och samer när jag ser dem. Det är inte så konstigt att näbbskon för med sig så många associationer då den har ett anrikt arv som är av stark kulturell betydelse.

Just näbbskorna från Kero är av naturgarvat läder vilket känns extra viktigt för mig som är känslig för läder. Jag får lätt utslag och blir kli-ig om jag får läder direkt mot huden, t ex halsband eller armband runt handleden. Just Kero använder ämnen från bark i garvningsprocessen, en miljövänlig process som är den mest skonsamma mot naturen.

Nu förtiden använder jag skorna nästan varje dag. Det är vår, sommar och höst skor perfekta för lite äventyr i skogen. De är mina fotoskor, mina vänner som likt min kamera får följa med mig till skogen. De representerar frihet, natur, glädje och Norrland för mig. De skapar glädje på jobbet när mina kollegor glädjefyllt utropar ”Men gud, sånna hade jag som barn” och vidare ”men de hade hår på sig”.

Katarina

katarina-12-december_0135

Alla foton på mig i detta inlägg fotades och redigerades av Helena Gunnare när vi gjorde en roadtrip till Tivedens Nationalpark och Tåkern i december, 15. Vi beger oss snart ut på nästa roadtrip till Skåne tillsammans om exakt en vecka. Kanske borde köpa ett par nya näbbskor tills dess..

8 Comments

 1. Those shoes are made for walking! Snygga och ser dessutom bekväma ut. Förresten, vad tyckte du om Finistere? Funderar på att låna och läsa den, men vill gärna ha lite tycka-till innan…

  • antligenvilse says

   Alltså. Den är bra faktisk. Härlig blandning av franskt och svenskt. Svårt att förklara. Hon ger fantastiska beskrivningar av hur fel det blir när man försöker prata / lära sig ett annat språk. Mullvad blir mullbadare. Asroligt. Hon är arg på mullvadarna för att de förstör hennes trädgård och skäller i järnhandeln på hur mycket hon inte gillar de där jädra mullbadarna typ. Hihi

 2. Underbar berättelse om skor som även för mig får mig att minnas tillbaka till barndomen här i karga och vinterkalla Norrland … Mycket snygg modell på skorna (ja även själva modellen är supersnygg :)) och bilderna är fantastiska!

  • antligenvilse says

   Japp. Vi går ge credden till Helena som fotat dessa perfa bilder! Å andra sidan fick modellen vara tålmodig och posig så jag kanske förtjänar ett plus i kanten också.

 3. Vilket bra skrivet inlägg och otroligt vackra bilder. Deras skor är väldigt väldigt fina. Jag känner också lite ”ha-begär”, mest via Jonnas vackra bilder och nu detta. Jag behöver inte fler skor… Svårt det där! En Wolksvagen-buss däremot. Det är mycket jobb med dem tyvärr, speciellt de äldre. Men vår dröm, nej – vår plan faktiskt, är att köpa något liknande, sälja det mesta och sedan bo i den. Resa runt. Minst ett år. Det ligger lite längre fram i tiden, men det ska ske och vi är SÅ pepp!

  Svar 1: Tack snälla du <3 Vad glad jag blir att du vill fortsätta följa mig och att du tycker om mitt nya namn 😀 Ja den är ju det, eller ja den har kommit att bli det för mig nu. Haha förstår känslan men så länge du har ett och samma namn + adress kan du ju designa om sidan hur ofta du vill (även om det inte är att föredra då igenkänningsfaktorn är viktig hos läsarna). Jag måste ta tag i det där med nya visitkort nu, har fortfarande mycket gamla kvar dock, får väl använda dem till att tända i kaminen haha 🙁

  Svar 2: Jaaa det är jättebra! Hoppas det fungerar bra för dig och ditt hår med. Jaså? Berätta mer om hur det fungerar att göra sån mjölk!

  • antligenvilse says

   Ja alltså man ska inte underskatta bloggarnas kraft! Men i vilket fall så vill jag ge cred till min kompis Helena som fotat och redigerat bilderna. Hon driver resbloggar ohdarling.org. Ja wolksvagen buss är lätt min dröm! Kanske ska sälja den bilen jag har och ersätta med en sån. Snacka om frihet! Men ja, egentligen, kanske bättre att ha en nyare modell många vittnar om att de är otroligt besvärliga med att gå sönder hela tiden. Låter som min plan! Känns som att läsa mina egna tankarnär jag läser din blogg. Så roligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.