Europa, Resor, Stad
comments 17

En dimmig morgon i Danderyd

Tjock, svepande, vit dimma ligger över Danderyd när jag vaknar upp. Jag är på väg till jobbet och ser när jag tittar ut hur magiskt omgivningen är och bestämmer mig snabbt,  ”bära eller brista, jag tar med kameran”.

Numera tar jag med kameran allt oftare för att fota några bilder när jag har lite tid över. Man får inte så många timmar dagsljus i Sverige och jag jobbar bort de bästa timmarna, vecka efter vecka. Det fysiska resande är så liten del av min tid och därför tror jag på de inre resorna, de där ögonblicken när solen går upp över Gamla stan i Stockholm när jag står på perrongen på morgonen och ser pendlarna gå av och på gröna linjen, fågelkvittret utanför min köksdörr nu när de andra sover och solnedgången igår över över Slakthusområdet där jag och Helena tog en fotopromenad efter arbetet.

Blev extra glad när jag såg att jag dykt upp på en lokal sida som fotograf. Det är inte ofta man blir omnämnd i sådana sammanhang så det gäller att hålla kvar känslan.

Idag är jag och Helena påväg till Tyresta nationalpark för lite vinter/våriga foton från nationalparken.

Firar att jag blivit omnämnd som fotograf med lite dimmiga foton från Danderyd, på en av gångvägarna genom Stockholms GK och Mörby centrum.

Katarina

stockholm_antligenvilse-77 stockholm_antligenvilse-78 stockholm_antligenvilse-79 stockholm_antligenvilse-80  stockholm_antligenvilse-82 stockholm_antligenvilse-83 stockholm_antligenvilse-84  danderyd stockholm_antligenvilse-87 stockholm_antligenvilse-88 stockholm_antligenvilse-89 stockholm_antligenvilse-90 stockholm_antligenvilse-91 stockholm_antligenvilse-92 stockholm_antligenvilse-93 stockholm_antligenvilse-94 stockholm_antligenvilse-95 stockholm_antligenvilse-96 stockholm_antligenvilse-97

Fotat med Canon 5D Mark iii, Sigma Art 50 mm f1.4. Red Lightroom.

17 Comments

 1. Vilka härligt mystiska bilder, tur att du tog med kameran! Känns trist att det i stort sätt alltid är samma väder här, hade gärna fotat lite dimma, snö och till och med slask;) Använder du någonsin Auto-inställningen när du fotar? Jag märker att jag faller tillbaks till den alltför ofta. Tycker det är svårt att välja ISO och bländare och allt när jag fotar i manuellt läge. Och ofta blir ju bilderna så bra i auto så jag kan inte motivera mig till att sluta! Ps. Grattis till att du blev omnämnd i tidningen! Klickade men länken funkade inte för mig:(

 2. antligenvilse says

  Hehe. Ja, men det varierade vädret kanske ändå är Sveriges coolaste sida. Mycket variation. Ang auto vs manuellt, jag fotar alltid helmanuellt (det enda jag sätter på auto är vitbalans.). Jag tycker inte helauto funkar alls bra på min. Jag har försökt att lär mig halvmanuella lägen som bländarförval och ställa in den på det om jag vill att Martin ska ta en bild på mig t ex. På min kompakta kör jag ibland auto men väääääldigt sällan. Jag gillar att fippla runt. Men vad väljer kameran för bländare på auto? Tycker ofta den är snål med bländare. Och jag tycker om stor bländare och korta skärpedjup som du kanske ser så tycker inte auto funkar därför. And omnämnd så är det på en sida på nätet som heter lifeindanderyd ej tidning 😉 Länken funkar för mig.. Men jag är ju lite avis på dig och sydstaterna som är typ drömmen för mig..

  • Jo men halvmanuella lägen använder jag faktiskt ganska ofta, speciellt den med bländarförval. Speciellt om jag fotar på kvällen. Auto väljer oftast ett bländartal mellan 6-8 när jag fotar utomhus på dagtid och 3-5 om jag fotar inomhus!

   • antligenvilse says

    Aha okej. 🙂 Jag kör på mycket större bländare så för mig hade det blivit svårt på auto. På dessa dimmiga bilder är alla fotona fotade med en bländare mellan 2.2 – 2.8. Det enda jag ändrat här egentligen är slutartiden som varierar från 1/250 sek till 1/1000 sek typ. Iso har jag haft på 100 cirkus.

    Jag brukar generellt ha ett ganska lågt iso upp till 400 dagtid om det är mycket skuggor och mörka partier i bilden. I övrigt har jag på lägsta (100). På kvällstid ökar jag på upp till iso 6400 som max men kanske ofta runt iso 3200 och en stor bländare, som 1,8. Slutartiderna beror lite på vad jag vill fota, men ofta över 1/50 sek och snabbare. Standard som jag börjar på är runt 1/250 sek.

    Det kan vara lite knepigt med alla inställningar men eftersom jag alltid kör på helmanuellt så tycker jag det är enkelt. Jag tycker att kameran tar bra bilder på eget bevåg ja, men jag är kontrollfreak och vill styra hela bilden. Jag underexponerar ofta litegrann för att jag gillar mörkare bilder. Det är något som är svårt att göra om man fotar på auto. Jag är också noga med fokus och använder enpunkts autofokus med punkten i mitten och fokuserar där jag vill fokusera och flyttar sen kompositionen/kameran innan jag tar fotot. Dvs, jag låser fokus först där jag vill ha fokus och flyttar kameran tills jag får rätt komposition innan jag tar fotot. Gör du så också kanske?

    • Supertips, tack!! Jag gillar egentligen stora bländartal också, så om jag har på halvmanuellt läge så brukar jag sätta bländaren så lågt det bara går. Men det är egentligen den enda inställningen jag känner att jag har bra koll på. ISO kan jag också mixtra med ibland med det känns som att det inte gör så himla stor skillnad (såvida man inte går superlågt eller superhögt förstås). Kanske för att jag mest fotar under dagtid. Men det är jättebra att få ett hum om vad som är en bra utgångpunkt, jag ska prova med 100-400 dagtid och runt 3000-5000 kvällstid. Slutartiden är egentligen det svåraste tycker jag. Jag har provat med lång slutartid (och stativ) för att få havet sådär mjukt, men annars (dagtid) har jag svårt att välja inställning för att det känns som att det inte gör nån skillnad om jag till exempel ändrar från 1/700 till 1/900. När du ändrar slutartid (och ISO), är det enbart för att justera ljuset?

     Japp jag brukar också försöka låsa fokus och sen flytta kameran! Tack snälla för all hjälp:)

     • antligenvilse says

      Hej igen! 🙂 Ja det blev ett litet tipsinlägg här 🙂 Ang iso: Ja, iso behöver man ju bara ändra om bilden blir för mörkt och man inte vill ha en större bländare och man inte vill ha en längre slutartid. Jag tror att de flesta inte kan hålla handen stadig på längre slutartid än 1/50 sek ungefär så om du har kameran ställd på 1/50 sek, iso 100 och den bländare du vill ha låt oss säga 1,8. Då har du ju inget val mer än att höja iso om du vill ha en ljusare bild för slutartiden är ju så sakta som du kan ha den utan att få skakoskärpa och bländaren så stor som objektivet klara t ex (jag har objektiv med en bländare med 1.4 men om vi utgår från at 1,8 är max). Om du då känner att du inte vill ha så kort skärpedjup och om du vill frysa bilden mer, med 1/50 sek riskerar du ju rörelsemönster om det är en person i bild så måste du ju gå mot en snabbare slutartid och också ett högre iso. 🙂 Enkelt samtband egentligen.

     • antligenvilse says

      Om jag ska svara på frågan så ändrar jag slutartiden om jag vill frysa bilden, t ex vatten, personer eller andra rörelser. Iso är endast för ljuset.

  • Tack Tack Tack!!! Nu ska jag ut och öva:)

   (gick inte att svara på sista kommentaren så svarar här)

  • antligenvilse says

   Tackar 🙂 dimma är fint! Vi drabbades av samma magiska förföriska dimma i Tyresta jag och Helena igår också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.