Natur, Resor
comments 11

En överlevare från digerdöden

Som en påminnelse från en svunnen tid står Borgunds stavkyrka där, ensligt ute på den norska heden. Påminner den inte om något från Vikingatiden? En säregen byggnadsstil har de norska stavkyrkorna.

Avslappnat mellan två berg ligger Borgunds stavkyrka och väntar på mig och mamma när vi tar en avstickare från vår roadtrip på väg mot Lillehammer från Bergen. Det är april så centret brevid är inte öppet och vi är alldeles ensamma sånär som på två förbipasserande cyklister.

borgund_norge_antligenvilse borgund_norge_antligenvilse-3 borgund_norge_antligenvilse-4borgund_norge_antligenvilse-5 borgunds stavkyrka

Borgunds stavkyrka

Jag älskar färgerna, den mörkt pinade och tjärade fasaden, den lilla storleken, de konstiga medeltida utsmyckningarna och hur udda den ser ut i landskapet.

Det är lätt att drömma sig bort till svunna tider, att se människorna komma promenerandes till kyrkan, kanske på en söndag, i enklare långklänning av ull och kläder av finare väv.

Kyrkan har överlevt en lång och svår medeltid, både digerdöden och historien om när en förvirrad kvinna år 1782 försökte tända eld på kyrkan men stoppades.

Med hjälp av trädringarna har man daterat Borgund till runt år 1180.

Så malplace’ men ändå så rätt i det norska landskapet.

Katarina

För att läsa mer och hitta till Borgunds stavkyrka- klicka här

borgund_norge_antligenvilse-9 borgund_norge_antligenvilse-10 borgund_norge_antligenvilse-11 borgund_norge_antligenvilse-12 borgund_norge_antligenvilse-13 borgund_norge_antligenvilse-14 borgund_norge_antligenvilse-15 borgund_norge_antligenvilse-16 borgund_norge_antligenvilse-17

Foton tagna med Canon 5D Mark iii och Canon 24-105 mm objektiv.

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.