Fotoguider, Fototips
comments 16

Fototips – Gratis förinställningar till lightroom (presets) med fotoexempel från Edsviken

Denna guide går genom presets, vart man hittar dem i Lightroom, hur man använder dem och vart man finner gratis varianter att testa. För grundläggande kunskap om LR kolla min guide – Basic editing in Lightroom  – om mappar, att importera foto, grundläggande redigeringsverktyg och exportera fotot. Mitt LR är på svenska.


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.


Vad är förinställningar till lightroom?

Första gången jag kom över förinställningar, eller som det heter på engelska presets, var nog när min bloggkompis Sofia tipsade mig om actions till Photoshop. Presets är Lightrooms motsvarighet till actions, kort och gott. På svenska heter det förinställningar och är vad det låter, små färdig paket av förinställda redigeringar.

Förinställningar/ presets

Förinställningar är något som existerar i Lightroom redan när du köper programmet, eller som jag, hyr det och du hittar dem tydligt på vänstersidan i LR när du är på framkalla läget, bildredigeringsläget.

Starta LR – välj Framkalla i övre menyn – klicka på pilen vid Förinställningar (drop down meny)

När du kommer så långt bör en drop down meny falla ner under förinställningar, med bland annat Lightrooms förinställningar för svartvitt och Lightrooms effekt förinställningar finns. Dessa kan du testa först innan du går vidare.

presets

Ladda hem förinställningar helt gratis

The Photo Argus hittade jag i min vanliga söndags-googling för länge sedan en hel sida med massor av gratis förinställningar att ladda ner. Du hittar dem här. Jag har använt dessa förinställningar en längre tid till min blogg.

Jag har markerat den gratis förinställning, i bilden ovan, som jag har använt. Den heter Agfa HDC 200 Frontier. Observera att jag bara har inspirerats av denna och sedan sparat om en ny version av förinställningen efter eget tycke och smak där jag bland annat har tagit bort brus, kromatisk aberration och gjort tonerna varmare. Detta kan du hoppa över i ett första läge. Jag beskriver längre ner hur du gör detta. 

Fler gratis förinställningar

Du når de flesta förinställningarna genom att registrera din mailadress på respektive sida.

230 free lightroom presets you will love – mängder av olika förinställningar och filter

Free HDR Lightroom Presets – 5 gratis HDR filter för landskap

Som inte detta vore nog, så kan du också dela dina förinställningar med dina vänner.

Bildexempel

Översta bilden visar bild med förinställning/preset och den nedan den helt oredigerade.

vinterbilder-7vinterbilder-17

Såhär laddar du in förinställningar i ditt Lightroom

Efter att du har laddat hem en förinställning från nätet eller som du fått från en vän behöver du också importera in dem i LR. Det gör du väldigt enkelt genom att högerklicka på den mapp du vill ladda in förinställningen/arna under förinställningar på vänster sida. T ex kan du välja mappen användarförinställningar som finns i Lightroom eller kan du skapa en ny mapp med inställningens namn. Att skapa en mapp gör du genom att högerklicka på en mapp och välja ny mapp. Förinställningarna kommer ofta i flertal, så det kan vara bra att skapa fler mappar för att slippa scrolla och hålla koll på sina förinställningar.

Obs, innan du laddar in förinställningarna måste du packa up filen om det är en zip fil. Det kan också vara bra att hålla koll på vart du har sparat filerna om du behöver göra om proceduren.

Framkalla – förinställningar – högerklicka på mapp – välj importera –  välj filen

Spara din egen förinställning

I exemplet ovan har jag använt en förinställning från den gratis länk jag tipsar om och sedan fortsatt redigeringen och sparat om den förinställningen till en egen version som passar mitt tycke och smak ännu bättre. Detta gör du enkelt såhär:

Klicka på + (pluset) till höger om förinställningar. Du får då upp rutan på bilden nedan. Här väljer du sedan namn du skall ge din förinställningar, vilken mapp du skall lägga den i och vilka delar av redigeringen som du vill kopiera. I fallet nedan har jag valt alla delar, men om man använder olika radiella filter kan det vara lämpligt att bocka ur den rutan.

presets

Applicera förinställningen på ett helt album/mapp

Man kan också applicera förinställningen på hela albumet i biblioteket enkelt genom att gå till biblioteksläget och använda snabbframkallning. Snabbframkallning hittar du på höger sida. Markera alla bilder i mappen och scrolla bland sparade förinställningar. När du väljer en förinställning i denna rullmeny kommer den att appliceras på alla foton.

Biblioteksläge – Snabbframkallning – Markera alla bilder – Egen förinställning

Du kan alltid ångra ditt senaste val genom Redigera/ Ångra eller cmd + z.


 

Det här är en enkel och övergripande guide kring hur man kan använda förinställningar i LR för att både hitta ny inspiration och spara en hel del tid i sin redigering.

Jag hoppas du gillar det jag tipset och skriver några rader feedback om vad du tycker om guiden. Tack för att du tittade in!

Katarina

På bilden nedan har jag använt en förinställning inspirerad av gammal Kodak film.

vinterbilder-9

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.