Foto
comments 20

Check out my photos for next years photo competitions!

I am gonna participate in my first photo-competition next year through my photoclub in Karlskoga. This is a big decision for me and something I didn´t want to do at first. To begin with, it is a lack of confidence, yes I admit that. But it is not only this. It is a lack of knowledge on how to get good quality photos when sending them to some company for development as well as lack of good quality photos.

To comment on my self-accusations-

1. Lack of confidence: Might sound strange to be me. I don´t lack confidence in general. This is more of a ”I haven’t been an amateur photographer for so long time, I don’t know everything, what if I mess up” kind of thing. Yeah, what if I mess up? What if? Who cares. Answering this question I realised that I can participate.

2. (What company to choose?) I edited my photos last weekend and haven’t send them to any developing firm yet. This is because I don´t know which firm to choose. So people, please give me tips for this for the future! Checked out Crimson, but the price..

3. Not so good quality. In the end I decided to go for some high quality photos as well as some overexposed photos that I had to spend some more time editing. I will post the settings here and I am sorry, they are of poor quality some of them and have very wrong settings when taking the photo, I know. But please. Feel free to comment and to kick my sorry little photographers ass!

 

To hype it up a little I will tell you which competitions I am sending them to and why.

 

Competition one

In the competition one I will participate with two collections. One color and one monochrome.

Collection color

Båtar i Chancay (Boats in Chancay) is my collection of boats from the harbour of Chancay in Peru. We went there and discovered the harbour by mistake, a pleasant mistake.
080341_båtarna_i_chancay 080342_båtarna_i_chancay 080343_båtarna_i_chancay

 

Another mistake are my settings, not so pleasant. Be amazed on how off I am!

Photo 1. iso 2000, 24mm, f5,0 and 1/8000 sek

Photo 2. iso 2000, 47mm, f5,0 and 1/8000 sek

Photo 3. iso 2000, 70mm, f5,0 and 1/8000 sek

 

Collection monochrome

A bit more confident when checking out these photos. Shot with my amazing Sigma Art lens and edited in Lightroom and photoshop, adding a sepia filter I´m calling these ones ”Självporträtt vid Torrvarpen” (Selfportraits by the lake Torrvarpen).

 

080321_självporträtt_vid_torrvarpen080322_självporträtt_vid_torrvarpen080323_självporträtt_vid_torrvarpen

Photo 1: iso 200, 50mm, F8, 1/20 sek

Photo 2: iso100, 50mm, F1,4, 1/320 sek

Photo 3: iso100, 50mm, F1,4, 1/320 sek

Much better, wouldn’t you say?

 

Competition two

For this competition I need at least two of the following to participate in one class but they are judged separately. I am aiming on participating in the class black and white. What do you think about these photos as part of a photo competition? We are now back in Peru.

HH7A0833 HH7A0876 HH7A0878

 

Photo 1: iso 2000, 99mm, f.5, 1/3200 sek

Photo 2: iso 2500, 105mm, f.8, 1/8000 sek

Photo 3: iso 2500, 32mm, f.8, 1/8000 sek

 

Katarina

20 Comments

 1. Jag tycker inte att det märks att du haft ISO 2000 på båtbilderna! Tycker att de är väldigt fina! Men personligen så skulle jag nog öka kontrasten lite så att bilderna ”sticker ut” mer. Men som sagt, jag tycker att bilderna är fina som de är och jag gillar motiven!

  När det gäller Självporträttsbilderna så gillar jag sepiatonerna, de får verkligen en gammaldags känsla 🙂 Jag gillar verkligen mittenbilden, du är liksom på språng där.

  Och jag kan rekommendera att framkalla på Crimson, även om de är lite dyrare än t ex Fujidirekt. Annars om du vill komma undan billigare så tycker jag faktiskt att Fujidirekt har bra priser och kvalitén hos dom är ändå bra. Men det beror ju lite på vad man har för krav. Annars är ett tips din lokala fotohandlare 🙂

  Och sist men inte minst, de sista bilderna. Tycker också att de är fina men skulle nog även här öka kontrasten. Och du får försöka träna på det där med självförtroendet, du är duktig! Hoppas att du orkar läsa igenom min lilla novell här..

  • Hej! Ja men det var matnyttiga kommentarer! Kontrast: Ja det kan jag testa, men är inget big fan av för mycket kontrast.. Sepia var mitt givna val, men kikade på min jobbskärm, ser helt annorlunda ut där.. hehe. Lokala fotohandlare, on it, ska kolla med Fotocentralen, fujidirekt hade inte ens de mått jag behöver. Tack för kommentarerna!

   • Nej, det ska ju inte vara för mycket kontrast men du kan ju prova att öka och se vad du tycker. Gillar du det inte så behöver du ju inte spara 🙂 Huvudsaken är ju att du är nöjd med bilden!

    Nej, Fujidirekt har väl bara standardmått. Men hos Crimson kan du ju välja exakt de mått du behöver. Hoppas att du hittar det du söker.

    Ett till tips är att göra en provutskrift (mindre variant kanske) först. Då ser du ju hur bilden ser ut på riktigt och inte enbart på skärmen.

    • Annika sa precis samma sak om utskrift. Funderar om jag ska öka kontrasten på bara båtarna.. Det är mycket dyrare med 40 cm så ska kanske framkalla 20ggr 30.. Tack för alla tipsen, guld värt!!!

 2. Hej! Gillar verkligen dina självporträtt, den prickiga kappan är pricken över i 🙂 MEN gör först en provframkallning, sepia kan vara svårt. Tror också att matt papper är bättre än blankt när det gällde just sepia, eller om det var tvärt om…

  • Ja jag fick faktiskt tag i en gubbe som jag ska till nästa vecka. Tack för tipset. Upptäckte att sepiabilderna ser olika ut på olika skärmar..

 3. jag tycker de är fina! Och är nöjd med att jag förstod vad du menade med inställningarna 😉 Är väl bara i stor skala som ison förstör mycket, annars märks det ju inte.
  Finns en firma i umeå som brukar vinna pris för framkallning och de har såndär grejs så man kan färgjustera skärmen mm, hetat proprint men nu ingår de tydligen i proformat.se vet inte om det är likabra…

  • Tack för tipset. Jag ska kolla med en lokal handlare till veckan. Men ja, det kan vara värt att lägga pinaler på med det är nedrans dyrt. 75 kr för bara fotona, styck, här lokalt och hos Crimson var det lika dyrt.. Sen måste man montera fotona på papp-kartong. Kostar säkert lika mycket..

   • Ja, det blir ju lite skillnad när man bara ser priset för en bild och sen vad totalkostnaden blir. Måste det vara nån speciell pappkartong då eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.