Foto, Livet och bloggen
comments 16

Studying photography at the University of Gothenburg

I have insinuated but not told you the whole story. I decided to take a photoclass at the University of Gothenburg, an advanced one where we are suppose to do a project. Read more about the course if you are interested by clicking here.

When applying I applied with some old photos of mine. At the moment I was in Peru and didn´t have very much of a portfolio. We where suppose to apply with photos connected to the project we wanted to go through with. I used some of the following. Don´t remember the exact ones. The most important thing was that I got accepted to the course which I was.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

The project

When in Peru I started to think about a project and what I would do. I didn´t really need to do much thinking before the project I am now planning to do took form. Something that I have though a lot about and have a lot of knowledge about is the ”dying countryside” of Sweden.

When traveling around the country of Sweden, or if you are like I, living outside a bigger city, you soon start to notice these small towns that are vanishing after the bigger industries or employers have left. It have happened during the 90s or in the latest economic crisis but in many cases started a long time ago. My interest lies both in the past but also in the future. Even though these villages diminishes, some manage to flourish. I have an interest in both perspectives, the vanishing part and the flourishing part. My project will be about Bergslagen, where I live but I am still developing the idea and might end up somewhere entirely different. But that is the beauty of it, isn´t it?

Katarina

A photo from this weekends shooting. Thinking of doing the entire project in black and white. What do you think?

HH7A9254-2

Photo taken with Canon 5D Mark iii, 24-105 mm Canon lens. Lesjöfors, Värmland.

16 Comments

 1. Låter som en intressant kurs och ett spännande projekt. Gillar uppslaget i en annan kommentar, att vända på perspektiven i valet av svart/vitt kontra färg. Kanske finns det ytterligare ”brott” mot det förväntade som kan ska fördjupning i projektet? Tänker till exempel att motivvalen säkert kan behöva en tankerunda, så att det inte först och främst blir en bekräftelse av fördomar.

  • Ja nej men precis. Absolut. När jag var och fotade den gamla industrien finns det ju t ex en ny industri brevid. Men problemet där är väl att det är lite tveksamt att fota nya industrier hur som helst och smyga runt på dessa områden… av säkerhetsskäl men även att de kan bli arga och undra vad jag gör.. Men fick en riktigt bra bild där ”nya” stålvajrar från den fortfarande fungerande industrin ligger mot det gamla brukets vägg. Även om industrin är mycket mindre idag finns den fortfarande kvar. Jag känner att den bilden känns ganska rätt samt att de är tunnlar (vajrarna) så det ger djup i bilden. Vad tror du själv?

  • Samtidigt skulle det vara skönt att få till lite samhällskritik som ”man bara låter vissa orter dö ut” och ”vissa orter passar det att rädda”, varför..

    • Japp. Precis. Men ni har nog en poäng med att det är viktigt att ge fler perspektiv och vända och vrida på konceptet både genom färg och på andra sätt.

     • Ja. Jag känner just nu dragningen att fota det man ”glömt bort” så ska börja med det. Men när jag har kört en vända och man diskuterat kan man ju också återbesöka och göra en andra vända för att ta fram fler perspektiv tänker jag.

 2. Vilken skön annorlunda sida du har här 🙂 Hoppas att ni har det lika sommarsoligt idag som här i Götet.

  Ny post ute..Ett Danskt drömhem ingen får missa 🙂

  Ha en härlig dag

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂

  • Ja men tack så mycket. Här är det soligt men jag är på väg till Finland på bloggresa. Ska bli fantastiskt! 🙂 Göteborg är ett favoritställe 🙂 ska absolut kolla in din blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.