Resor
comments 14

GÄSTBLOGG: Journaliststudenten Katarina: ”Konsumtion och det dåliga samvetet”

För er som inte läste inlägget då så kommer här hela inlägget som publicerades på Other Sides of Fashion den 27e februari.

Tidigt kom jag på att på second hand, där kan man handla kläder billigt och snygga var de ju med, kläderna som hängde där på galgarna och kostade ingenting. Idag är situationen en annan och många har fått upp ögonen för second hand, varpå fördelen inte längre är priset även om det fortfarande är mycket mer miljövänligt att köpa än (resursmässigt) dyrt nyproducerade textilier som kanske inte kostar så mycket pengar men definitivt kostar mer för miljön.

En växande rörelse av konsumtionskritiska personer talar idag om hållbar konsumtion och om att konsumera mindre, en tydlig och stark röst på en konsumtionshimmel starkt präglad av en produktionslobby som vill att vi köper mer och mer. Men konsumerar vi verkligen mindre idag än igår och varför får vi helt plötsligt dåligt samvete när vi köper något nytt?

I det dolda blommar en grön rörelse som förespråkar ”ut med allt överflöd, köp bara det du behöver och gör det gärna själv- så kallad DIY” med diverse gröna bloggar i spetsen. En rörelse fylld med inspiration dit man kan vända sig för att få tips om nästan vad som helst. Jag älskar dessa bloggar och besöker dem med regelbundenhet.

Men resultatet av den gröna rörelsen tycks inte bara leda till inspiration och medvetenhet, utan numera

 1. Skäms vi när vi konsumerar, ber om ursäkt och döljer det vi köper.
 2. har vi börjat handla second hand men även börjat göra detta till något skambelagt, där konsumtionsberoende påstås ha flyttat från att vi köper det nyproducerade till second hand, vilket framförs som ett fortsatt sjukligt beteende.

Den gröna rörelsen, vars syfte är att inspirera och driva på en förändring, har på detta sätt delvis bidragit till att ge konsumenten dåligt samvete, en farlig väg att gå där risken blir förlamning och motstånd till förändring än mindre konsumtion, det mål som rörelsen vill uppnå.

Gästblogginlägg 1

I dagens Sverige konsumerar vi mer än någonsin förut, med eller utan dåligt samvete. Rapporten Prevention of Textile Waste från Nordiska Ministerrådet visar siffror där textilkonsumtionen i Sverige har ökat med 40 % mellan åren 2000 och 2009 och där vi enbart under 2008, konsumerade 14,2 kilo nya textilier per invånare.

Även om det har hänt en hel del sedan 2009 är det uppenbarligen så att vi bör ta denna höga konsumtion av kläder på allvar.

Sydsvenskan har från 19e februari i år startat en artikelserie om just använda textilier och vad vi gör vi med dem och tre artiklar har publicerats i skrivande stund, För mycket kläder slängs i soporna, Designern som gör nytt av insamlade plagg och Företagen återanvänder gamla kläder. Här finns både information och inspiration att få om ämnet samt att det är härligt att se att en av våra dagstidningar satsar på ämnet!

Jag själv har flera idéer om hur man kan ändra sitt shoppingbeteende men egentligen är det rätt enkelt, tänk genom det du köper så du handlar mindre och köp kläder av bra kvalité. För det mesta som hänger i våra garderober är ju rena textilavfallet när det är nyköpt.  Detta är något som borde ingå i det förebyggande arbetet för att minska textilavfall- Vi konsumenter ska från början inte behöva köpa kläder fulla med kemikalier och av så skör kvalité att plagget fallerar så snart det kommer inom synhåll för tvättmaskinen.

Om du föreställer dig att du lever år 2080 och blickar tillbaka till nutid, som vi idag blickar tillbaka till 1940 och försöker visualisera dig att du år 2080 är på väg till din favorit second hand butik och ska köpa second hand från idag, tror du att det finns några plagg kvar att köpa?

Jag vill inte att vi år 2080, blickar tillbaka till nutidens mode och önskar att det fanns några plagg kvar utan jag vill att vi ser tillbaka och tänker att det var då vi återigen började konsumera kläder av bra kvalité och började återvinna kläder i stor skala till nya textilier, möbler eller diverse annat. Men tyvärr tror jag inte att de som lever 2080 kommer få uppleva de kemikaliefyllda lågpris t-shirtar vi idag använder om vi inte agerar ganska så omgående.

Gästblogginlägg 2

Jag tror på producentansvar. Det är producentens ansvar att skapa bra grejer till oss konsumenter och ta hand om avfallet, likt det som görs med glas, kartong och metall.

Jag tror inte och kommer aldrig att tro på förbud eller skrämseltekniker för att få konsumenten att ändra sitt köpbeteende. Kanske kan det fungera tillfälligt, såsom med kemikalielarmen om frukt, men aldrig på lång sikt. Framför allt är det fria valet viktigt och något att värna om. Shopping ska inte vara skambelagt, utan roligt.

Det är alldeles för mycket fokus på konsumenten som det är idag. Konsumenten ska inte behöva kunna allt om de plagg den köper, såsom Vad är ursprunget? Vad fick arbetaren för lön? Är textilierna återanvändningsbara? Produktionen är producentens ansvar och för att undvika det dåliga samvetet som så lätt skapas hos konsumenten i jakten på den gröna tillvaron bör man vara medveten om detta även om man såklart inte står ansvarslös som konsument. Det kanske största ansvaret hos konsumenten är att dra ner på det vi handlar och när vi har gjort det, inte ha dåligt samvete att vi fortfarande konsumerar. Nyckeln är att vi handla med måtta och uppskatta de plagg vi har, se dem som en investering för mer än en säsong och att anta den roliga utmaningen, inte samvetsfyllda, att lägga lite mer tid på den garderob vi idag lägger så mycket pengar på. Om detta innebär att ibland handla lågpris, so be it, det är inte det som är poängen utan att vi återigen börjar uppskatta de kläder vi bär för dess rätta värde.

Bilder: Katarina Wohlfart

————————

Om Katarina:

Katarina Wohlfart, bloggare med bloggen katarinawohlfart.wordpress.com- Journaliststudent med en fil.kand i Miljövetenskap beskriver sitt modeintresse såhär: Konsumtion, miljö och hållbarhet ligger mig varmt om hjärtat, lika varmt som mode och det relativt nya uttrycket slowfashion. Mode eller stil är något som intresserade mig tidigt och jag har inte följt någon enstaka stil slaviskt utan bytt ganska frisk genom åren, lyckligt ovetandes om att samhället inte uppskattar dem som inte håller sig till en sak.”

pressbild_katarina

14 Comments

 1. Du driver en tydlig linje. Och visst är det viktigt att konsumenten avkrävs ett rimligt ansvar för sitt beteende. För helt fria är ju inte våra livs- och konsumtionsval. Det är många ”strukturer” som påverkar och styr, bland annat klädproducenterna. Samtidigt skadar ju inte lite självrannsakan ibland. Jag gör i alla fall långt ifrån det jag kan och borde för att ändra sakernas tillstånd under solen. Och det är ju faktiskt ytterst sett bara jag som kan börja med mig!

  • Haha. Ja. Det här var nog mer en rannsakan av ”låt det inte bli så att det skapar stress och dåligt samvete”. Jag tvivlar på att du agerar för att du har dåligt samvete. Oftast blir man ju inspirerad av andra, men har sett allt oftare t ex att man är modeintresserad men lider av något slags ”jag får dåligt samvete så snart jag köper något” grej, förmodlingen ofta de som redan är medvetna och har börjat ställa om sina val. Jag tror inte det är hållbart att ställa om just för att man har dåligt samvete, utan för att man vill och att att få dåligt samvete kan bli en liten bov istället för en hjälp. Om du förstår vad jag menar?

   • Ja, det tror jag att jag gör, och nej, med hård moralism skapas nog inget djupgående miljöengagemang (eller annat engagemang heller för den delen). Tror dock att stråk av ”själslig smärta” inför jordens och andra människors belägenhet ändå kan vara en stark drivkraft. Så ett visst mått av dåligt samvete kan nog trots allt vara ganska ändamålsenligt. Men visst, det är ju på sätt och vis lite självcentrerat att agera för att döva sitt eget dåliga samvete 🙂

    • Absolut. Det här är mer tänkt som att man får dåligt samvete för att man kanske köper ett plagg och då drabbas av dåligt samvete, eller inte köper ekologisk mat en gång, och då får dåligt samvete, istället för att se till hela bilden och förändringen. Det är inte tänkt för de som inte gör någonting, de har nog inte reflekterat på det sättet, utan mer för de som redan gör mycket och sen får dåligt samvete, samt att jag känner att vi konsumenter tar på oss för mycket och att det vi möjligtvis ska ta på oss när det kommer till produktionsprocessen är att ordentliga krav ställs på märkning, inte sitta oroa oss för att en person inte fick ordentligt med lön när den gjorde just detta plagg. Återigen se till det stora hela men med egna handlingar jobba mot ett mer hållbart samhälle, utan dåligt samvete varje gång vi köper något eller äter på en resturang etc. Dåligt samvete kan man ha, när man förtjänar det. 🙂 Men å andra sidan är ”själslig smärta” intressant för just nu ska jag skriva min master thesis om klimatförändringar och medias representation och läser hur media har visualiserat just naturen i både text och bild genom tiderna och hur det har förändrats. Just ”själslig smärta” och ”ta hand om” tankar är något som faktiskt det handlar om mycket nu. Intressant. Som vanligt lär jag mig mycket från dig, framförallt ditt etiska resonemang är mycket intressant. (befinner mig i en något reflekterande period..)

    • Och föresten när jag har dig på tråden. De där tvättnötterna. Helt värdelösa! Så nu vet du. Kan inte ens dra mig till att skriva ett inlägg om dem, de funkade inte alls för oss, möjligtvis för tvätt som är lätt smutsad, men då säger jag: Vädra de kläderna istället! Men vi har mycket hårt vatten med massa kalk (är min teori).

 2. Just det, tvättnötterna! Känner fler som har provat, och nästan alla verkar lika missnöjda. Jag skulle välja ett vettigt miljömärkt tvättmedel, gärna ”Bra miljöval”, istället och försöka vädra kläderna så mycket som möjligt.

  • Ja jag har Ecover som diskmedel och är mycket nöjd med det. Kommer köpa deras tvättmedel när vårt konventionella tar slut. 🙂

  • Jag tvättar så gott som bara tränings och myskläder föresten. Ser ingen nytta att tvätta de andra. Då vädrar jag och torkar med trasa. Funkar bra.

 3. Kläderna håller ju dessutom mycket bättre om man inte tvättar dem så ofta. Jag märker väldigt stor skillnad på åtgången av tröjor och byxor sedan vi minskade på tvättandet och ökade vädrandet för några år sedan. Fast det är ju, precis som du skriver, svårt att låta bli att tvätta träningskläderna… Och det är väl ett väldigt bra exempel på att man nog måste ”få leva” också 🙂

 4. Med några fjällveckor i ryggen kan jag dock meddela att man klarar mer av svettdoftande kläder än man tror. Fast hemma i vardagen? Nej! 🙂

  • haha. jo… samma gäller som när man befinner sig i varmare länder, lets say Lima som ökenstad. Inga problem med svettdoft alls, trots att man förmodlingen stinker mycket. Hemma, mycket känslig. haha 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.