Miljö
comment 1

Miljöforskningsdag för Journalister

En ny värld av möjligheter har öppnat sig sedan jag börjat studera journalistik i september i år. Utöver att svettas över knepig teknik öppnar sig möjligheterna till ny lärdom utanför den sfär jag tidigare rört mig i. Har varit iväg i 3 dagar i Stockholm denna vecka, man kan kalla det minisemester, men resan hade ett syfte utöver att besöka min gamla väninna Carro som var att gå på en miljöforskningsdag på naturvårdsverket för just journalister.

Det var en späckad förmiddag med forskare från KTH, Chalmers och Högskolan i Borås m.fl som entrade scenen. Redo för Eva Gustafsson, decent i företagsekonomi från (textil-) Högskolan i Borås, insåg jag snabbt att alla delar var minst lika intressanta. Frågor som Varför konsumerar vi mer och mer elektronik? Kan tillväxten öka om materialanvändningen minskar och Vad gör vi med våra avlagda kläder? avhandlades per 20 minuter. Mycket statistik som förväntat och en del scenarier och övriga uppskattningar presenterades.

För att summera dagen undviker jag ordet nöjd och säger upplyft. Människor omkring oss ger aldrig upp som Anders Wadeskog från SCB poängterade som siste föreläsare. Frågor och problem som vi har pratat om i 20 år fortsätter att att nötas för att vi ska nå en hållbarare tillvaro trots att orden och tankarna knappast är nya. Ta bara miljömålen som ett av alla de exempel som genomsyrar miljöarbetet i Sverige. Orden är uttjatade men vi jobbar ändå mot målen som vi pratat om ända sedan de först yttrades under FNs konferenser på 80 och 90-talet.

Mer än så kan jag såklart inte avslöja idag då det nog blir en artikel fram mot jul om konferensen som ni har att se fram emot..

In the meantime- fortsätter jag att ställa om mitt konsumtionsmönster för att dra mitt strå till stacken när det kommer till ett hållbarare samhälle där konsumera mindre nyproducerat och mer genomtänkt är mina mål. Att inte skuldbelägga andra som konsumerar mer än någonsin utan att stötta dem till förändring, det får bli mitt tredje.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.