Resor, Roadtrips
comments 15

Min roadtrip runt Norrland

Tre långa veckor men ändå så lite tid. Det känns vemodigt och lyckligt på samma gång att skriva det avrundande inlägget om min roadtrip över Sverige. Förbi Dalarnas böljande kullar, Jämtlands vilda vidder och genom ett kargt och älskvärt Lappland. Minnena är många och äventyret oändligt. Det finns så mycket mer att se, så mycket fler minnen att skapa. Men här är sommarens resa, samlad. Kära vänner, det gör vi om!

Från början av v29 till slutet av v31 reste jag runt delvis solo, delvis med sällskap, i Sveriges norra delar, med en överdos av lappländsk natur, högst upp på önskelistan. Inlägget är fyllt av de erfarenheter jag samlade på mig och de tips jag har att dela med mig av.

falsk prästkrage dalarnasverige roadtrip

Roadtrip genom Norrland på 3 veckor

Jag vet inte vad jag tänkte när jag planerade min roadtrip runt Sverige egentligen. Bristen på en stor semesterkassa och längtan till vänner runt landet, spelade in och var det som slutligen gjorde att jag valde bort Alaska för en tur runt vårt vackra land.

Den där morgonen v29, var jag väl förberedd för avfärd, när jag packade in den sista packningen i bilen,

Uppkommande roadtripäventyr – en tur till Åland och sedan solo genom Sverige

och mot slutet av resan, söndagen v31, kändes det som att jag aldrig någonsin behövt att återvända till mitt hem i Stockholm. Har jag ens något hem? Allt jag behöver i livet finns nedpackat i min bagage och vännerna är ändå på resande fot någon annanstans. Känslan, så befriande, av att vara så nära platsoberoende jag hittills kommit. Känslan, så stark, av att jag klarar mig själv och jag behöver inte dig, längre.

När skogsrået med stoltet och styrka dansar ensam genom sommaren

Förberedelse inför en längre roadtrip i Sverige

Någon vecka innan avfärd spikar jag de sista planerna för roadtrippen, fixar med boende och vänskapshäng i Dalarna, Jämtland, Lappland och Ångermanland och betalar de där enträgna räkningarna. Jag förbereder min vanliga packning med allt från hudvård, underkläder till varma tröjor och underhållning och spenderar en hel dag i Stockholmsvärmebölja, till längtans melodier och ensamhet som ända sällskap. Något så oerhört skönt när en måste fokusera.

Att packa inför en längre roadtrip i Sverige med vandring i fjällen

ren fjällväg dalarna

En blir alldeles matt och full i skratt när en ser dem första gången, lättsamt jogga längs en liten fjällväg. De första renar jag ser är i Dalarna, på vägen mellan Särna och Östersund.

Jag har varit förbi tre nationalparker och satt min tå i ytterligare två. Denna bild tog Katarina Jansson, en dag i Fulufjällets nationalpark.

Dalarna

Jag har varit i Dalarna förut. Min kompis Josefin har bott här i alla tider och jag har därför besökt henne mycket men även innan jag träffade henne, gjorde jag en vintersäsong i en liten by som heter Grövelsjön, där jag bakade våfflor och serverade dem till trötta längdskidåkare. Jag mötte på så vis riktig vinter för första gången i livet här i Dalarna, med drivor av snö och isbrodd till skorna.

I Dalarna har jag lärt mig, kallas invånarna masar och kullor. Dalarna har den kända Dalahästen, Falu koppargruva och Vasaloppet. Dalarna finns på de flestas kartor så även Stockholmare som ofta och gärna firar sin midsommar här.

Malung och Dansbandsveckan

Onsdag v.29 packar jag pärlan och hoppar in, gör den nödvändiga instagram storiesen och säger hej då till Enkede, innan jag far swishande ut ur Stockholm mot mitt första stopp, min kompis Josefin i Malung. Att det är Dansbandsvecka, är lite av en slump, men något som förhöjer mitt besök, då jag egentligen varit bjuden till hennes 35års- fest helgen innan men inte kunnat besöka på grund av att jag befann mig på Åland med Jeanette och Sofia.

Från Stockholm till Dansbandsveckan – Malung

Särna och Fulufjällets nationalpark

Efter en natt i Malung packar jag bilen igen och beger mig mot Katta med bloggen Bucketlife och hennes älskade Särna. Kan inte mer än avundas henne när jag följer hennes vackra steg och friheten att bo på landsbygden på bloggen. Vi spenderar en fjällig dag i Fulufjällets nationalpark, en kväll på gården i Särna med grillning, bastubad och en morgon med blogg och girltalk. En välbehövlig paus.

Film –> Hjortron, öppna vidder och en kopp kaffe på Fulufjället

Som en bergsget över Fulufjällets nationalpark

Tips till Malung, Särna och Fulufjället

# Om du tajmar Dansbandsveckan i Malung får du lite extra roligt. Mindre opretentiös  festivalsommarkänsla får en leta efter. Drick öl, dansa och njuta av svenska dansbandsklassiker. Vad mer kan en önska sig?

# Ta en dagsutflykt och möt Old Tjikko på Fulufjället. Passa på att bada i Njupeskär, om du vågar, och se hjortronen retligt stå i myren och locka. Det är rekommenderat med vandringskängor som klarar tuffare tag men i rätt väder funkar gympisar också.

Bilder ur inlägget Den där sommarkvällen där Daniel, Dryden, har fotograferat bilderna på mig.

Jämtland

Min Jämtlandskarta är fylld till bredden med Åre och fylls nu på med mitt besök i Östersund. Jag tror Jämtland är ett av de landskap jag besökt flest gånger i år, tom fler gånger än mitt barndoms landskap Småland. I Jämtland huserar Jämtlänningar, Östersund och Åre och här finns Tännforsen, Sveriges största vattenfall, delar av Vildmarksvägen och om en har tur, björn och en Dryden.

Östersund och Forsaleden

Mot slutet av v 29, från Katta i Särna styr jag min kosa till jämtländska Dryden och några dagar i Sveriges mittpunkt, Östersund. Det är svårt att föreställa sig att man inte kommit längre än till mitten när man är där, men det har man ju, på ett ungefär. För oss från södra Sverige känns det ju mer som på god väg till världens ände och när jag frågar mina vänner, så långt norr ut som många av dem någonsin har varit. I Östersund spenderar jag några underbara dagar med Frösön och Forsaleden, lär känna mannen bakom bloggen och hela hans underbara familj.

Från en glad tös i Särna till en surjämte i Östersund

Den sägenomspunna Forsaleden

Tips till Östersund med omnejd

# Ta fjällvägen från Särna till Östersund och njut av renar och en stund allena på fjället. Det finns många mysiga avstickare längs dessa vägar och det räcker med en liten parkeringsficka, en fors och ett fjäll för att komma till ro.

# Gå längs med Storsjöns vatten och njut av den friska Norrlandsluften, den börjar redan här. Genom Östersund går St Olavsleden om du vill vandra en bit av den.

# Shoppa på Woolpowers outlet. Ett tjockt grönt underställ från andrahandssorteringen kostar runt 500 kronor.

# Njut av någon av Jämtlands alla sevärdheter ute i naturen. Just Forsaleden var högt på min lista över ställen att besöka. Vid ett återbesök är Vildmarksvägen ett givet utflyktsmål.

roadtrip norrland lappland

Längs E45an genom Sverige, foto Helena Gunnare som skrivit om det här.

lappland

Lappland

Lappland må vara det landskap i Sverige som är mest mytomspunnet av dem alla. Vad tänker en på när en hör Lappland? Mina tankar för mig till samer, renar, traditioner, marknader, god stämning och många leenden men även tystnad. Tystnaden från naturen och en tystlåten befolkning.

Men visst är det mer med Lappland, Europas sista vildmark, som täcker en fjärdedel av Sveriges  yta och är större än många länder. Här finns världsarvet Laponia med de fyra nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek, Padjelanta och Muddus, oändliga vildmarker som huserar Sveriges alla högsta bergstoppar och är stolt förälder till Kebnekaise. Vildmark kan te sig ett skrämmande ord, men ta mig på orden, en kommer snart in i det.

Efter en tid börjar vinden, jokken och fåglarna tala till dig. Efter en tid börjar du ana vad de talar om. Inget konstigt med det.

Från Laponia.nu

Mitt Lappland är idag till stor del outforskad mark, men här huserar ändå minnen för livet.

När minnena värker – en roadtrip genom ett dödligt vackert Sverige och spåren det lämnar

På E45an genom Lappland

I Östersund hämtar Helena upp mig och vi styr kosan mot norr och en vandring längs med Padjelantaleden i Stora Sjöfallets nationalpark. Vi passerar små lappländska byar som Vilhelmina och tältar en natt i Sorsele innan resan tar oss vidare till Arvidsjaur och Jokkmokk, med Ritsem som mål. E45an, inlandsvägen, visar sig från sin sämsta sida med vägbyggen men också från sin bästa med hjordar av renar som betar i dikeskanterna och spatserar på vägen där vi kommer farande. Resan genom Lappland kan vara den bästa på så vis. Min kärlek till landskapet med en andra roadtrip är nu stor.

När jag först tänkte tanken om en roadtrip genom Sverige med övernattningar hos andra bloggvänner tänkte jag mest att det här blir busenkelt. Jag känner ju folk i vareviga landskap nästan, fördelen med bloggeriet. Då hade jag inte riktigt räknat med Lappland och dess evigt långa vidder, skumpiga vägar och brist på befolkning.

Hallå, vart gömmer ni er norrlänningar?

För varje minus i befolkning finns en ren eller två och 40 mil, det är ju bara ikea-avstånd.

Från: Längs lappländska vägar

Tips till Lapplands vägar

# Ta extra tid och sväng in på Vildmarksvägen som är en sevärdhet i sig. På vägen ner hade vi tänkt att fara dit, men vädret tillät dessvärre inte. Den går från Strömsund till Vilhelmina, är 50mil lång, och här finns många natursevärdheter och vacker vildmark. Läs mer hos 4000mil.

# Räkna med att det tar längre tid än vad GPSen beräknar att ta sig genom Lappland. Vägen (E45an) är inte den bästa, här är mycket renar och en måste ju ha tid att stanna för allt vackert!

# Både Arvidsjaur och Jokkmokk är värda ett besök för att se byarna och höra dialekten. Arvidsjaursdialekten är fortfarande den roligaste jag stött på. På Ica i Arvidsjaur finns det mesta och här har de en himla fin väggmålning utanför. I Jokkmokk finns minst en restaurang, med nästan bara kött, men där de fixar veggokrubb om en frågar. Här åt jag två gånger.

# Handla i Jokkmokk om du är på väg till Ritsem för sen blir det skralt med affärer. Ta med en med massa vatten och en himla massa snacks. Det kan man aldrig få för mycket av. Ett stormkök räddar middagen och ett tält sömnen, men är man av mindre storlek som Helena, kan man ju alltid sova i bilen.

renskalle stora sjöfalletängsull stora sjöfalletpadjelantaleden stora sjöfallet

Helena Gunnare i Stora Sjöfallets nationalpark, längs Padjelantaleden

Lappland: Vandring genom Stora Sjöfallet på Padjelantaleden

Måndag v30, någon timma innan Ritsem, möter vi upp bröderna Gunnare på Naturum vid Stora Sjöfallets nationalpark. Vi tar oss vidare till båten M/S Storlule och med nöd och näppe över till Padjelantaleden och Stora Sjöfallets nationalpark. Vi vandrar från en sen måndag kväll till en tidig torsdag och våra dagar blir en vandringstrilogi där du kan läsa mer om tips till Stora Sjöfallet, vandring i allmänhet och hur det är att nybörjarvandra i Europas sista vildmark.

Film –> Fjällig värmebölja längs Padjelantaleden

Padjelantaleden. En fjällvandringstrilogi. del I

Padjelantaleden. En fjällvandringstrilogi. del II

Padjelanteleden. En fjällvandringstrilogi. del III.

Snabba vandringstips i Lappland

# Det är mycket tuffare att vandra än vad en kan tro. Var ordentligt förberedd med ordentligt ordnad packning, stabila skor och varma ombyten. Ta med choklad, god frukost med kaffe, myggspray, badkläder inkl lättviktshanduk, extra karbinhakar och spännband. Det räcker med en vattenflaska då du kan fylla på i varje bäck men ha med flera tomma flaskor att fylla på när du ska laga mat.

# Ta dig tid, stanna, häng och bada. Glöm för tusan inte huvudbonad!

mertajärvi karesuando lappland

Från en väns trädgård i Mertajärvi.

Är det inte fantastiskt att en har vänner så utspritt runt om? Varför inte passa på att besöka dem istället för att ta charter till Spanien nästa år igen? All denna vänskap och gästfrihet helt gratis och känner man egentligen någon om man inte besökt dens hem?

 mertajärvi karesuando lappland

Lappland: Festival i Karesuando – Dansklacken på Dosan

Torsdag v30 är vi färdigvandrade och hoppar in i bilen och styr kosan mot Dansklacken på Dosan i Karesuando. Att vandra ger näring till själen men efter några dagar känns det ändå skönt att krypa in i bekvämligheterna av en bil och vetskapen om att jag ska få sova i en vanlig säng.

Jag spenderar fyra dagar i Mertajärvi tillsammans med vänner. Jag går på Dansklacken på Dosan, en lokal festival som återuppstår oplanerat varje år, på marknad, njuter av den norrländska tystnaden, myggen och bastubekantskapen.

Dagboksnotering från ett sommarlappligt Mertajärvi

Tips till Karesuando

# Precis som till Malung, passa på att besöka när det är någon lokal festlighet. Byarna lever upp och lokalbefolkningen plockar fram galenskaperna.

# Basta om du får chansen men skippa Norrlands guld, det finns så mycket bättre bastu-öl än så.

# I närheten av Karesuando finns Treriksröset och mitt i samhället, bron där Sverige och Finland möts.

# Ta en paus, lägg ner telefonen och njut av att inte vara uppkopplad. Det finns så mycket äventyr som väntar runt hörnet i Karesuando, utan telefonen.

Ångermanland

Har du någonsin funderat över namnet Ångermanland? Man kan nästan tro att det är någon som ångrar något, men namnet kommer från det gammelsvenska-norska ordet anger. I dagens ordlista fjord.

Från Ångermanland kommer Norrlands guld och Surströmming och här huserar Höga kusten, den del av Ångermanland jag besökte, blev förälskad i och lämnade en liten del av mitt hjärta vid, att hämta upp när jag åter far till Norrland. Ångermanland var länge Sveriges nordligaste landskap, något som idag tillägnas Lappland och ända fram till idag, ett landskap jag aldrig besökt.

Höga kusten

I början av v31 packar jag och Helena bilen och beger oss söderut efter själsligt underbara dagar i Karesuando. Vi åker och hälsar på min vän bloggaren LaLinda i hennes sommarhus på Höga kusten. I Kvaved får vi ljum sommarvärme, grillat och ett glatt bemötande av Leya. Här stannar jag nästan en vecka och upptäcker Höga kusten, bit för bit.

Två bloggare kom till stan – en första doft av Kvaved

Ett första Höga kusten stopp blir Skuleskogens nationalpark där jag fikar på Slåttdalsberget, ropar efter Ronja i Slåttdalsskrevan och njuter av solnedgångarnas solnedgång över Höga kusten.

Bli jagad av vildvittrornas rop i Skuleskogen nationalpark

Högbondens fyr överaskar med sin mysighet och jag dagdrömmer om att bo i fyrvaktarns rum i vandrarhemmet under novembers höststormar.

Fotodagbok: Högbondens fyr

Efter besöket på Högbonden betar vi av fyra stopp till runt om Höga kusten, Rotsidan, Nordingrå gårdbutik, Varvsberget i Örnsköldsvik och Idbyn.

4 spontanstopp på en eftermiddag – Höga kusten

Vi rundar av med ett besök på Strutsfarmen och klappar strutsar.

Strutsar på Höga kusten

Tips till Höga kusten

# Skuleskogens nationalpark är en av de vackraste nationalparker jag besökt och jag har snart besökt hälften av Sveriges alla nationalparker. Här finns Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget.

# Besök allt du får chansen till! Mer välordnad turistregion får en leta efter. Här finns något för alla smaker.

katarina wohlfart

Lärdomar jag tar med mig efter en solo roadtrip runt Norrland

Söndag vecka 31 landar bilen återigen på gatan i Enskede. Väl hemma packar jag upp min packning och finner den ena lilla (mentala) skatten efter den andra.

Vad jag köpte under min resa – > Vad jag köpt på min sommarresa – hjortron, woolpower och fjällräven.

Att roadtrippa solo och delvis med vänner har visat sig vara lärorikt och några av de lärdomar jag tar med mig är,

# planera och resa själv är otroligt kul, en utmanas och tvingas ta ansvar för alla delar av reseplanering och genomförande.

# folk är otroligt gästvänliga, en går aldrig hungrig och en får testa en massa ny mat en inte skulle laga själv och se sånt en aldrig skulle sett om man istället bodde på hotell.

# mängder av ny kunskap om seder och bruk i Sverige, att jag visste så lite om Sveriges norra delar innan är nästan lite skämmigt.

#Karesuando är så långt norr en kommer i Sverige utan att trilla över till Finland. Min hemby i Småland ligger mitt emellan Karesuando och Paris, så långt är Sverige!

Himla härligt att du följt med mig på min roadtrip genom Norrland.

På återseende Norrland, jag kommer garanterat snart tillbaka.

 

Katarina

Omslagsbilden är tagen av Helena Gunnare som följt mig stora delar av resan.

15 Comments

  1. Pingback: Bloggsvepet - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

  2. Pingback: Resa medvetet utser Årets resebloggar 2017 | Resa medvetet

  3. Pingback: December 2017 – NordicTB members in the news - NordicTB Collective of travel influencers and digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.