Resor
comments 4

Skrivlivet & tidens tand

Det känns som att livet maratonlöper iväg. Längs vägen får jag mycket gjort, men jag bestämmer inte takten. Tragiskt nog tar det en stund att vänja sig vid tanken att man inte styr skutan. Det märks att jag dras åt det mörka i tanken. Och jag antar att det är tidens tand. Vi har några mörka år bakom oss och det är svårt att föreställa sig att det blir ljusare den närmaste tiden. Trots det, försöker jag i tanke och handling summera året som gått för att med klar blick, blicka framåt mot 2023.

Så vad hände då & och vad fick jag gjort?

Hur mycket som helst, känns det som, när jag summerar det.

Jag har gått tre skrivkurser under året. Mittunis Kreativt skrivande Barn och Ung, Linnéunis Att skriva för barn och unga och nu och fortfarande pågående Umeåunis Kreativt skrivande B. Och till våren har jag kommit in på två skrivkurser och en kurs i litteraturvetenskap och kan för allt i världen inte bestämma mig vilken jag ska fortsätta med.

Jag har skrivit ett råmanus för en roman och påbörjat ett nytt råmanus.

För cirka prick ett år sedan deltog jag i mitt livs första NaNoWriMo och skrev Guldäpplet del 1 (YA-scifi). Ett råmanus om 75000 ord. På våren skrev jag om råmanuset och la till nära 20000 ord. Sedan var jag fasligt trött på det manuset. Under sommaren skrev jag den första akten på en steampunk för mellanåldern och under hösten och mitt andra NaNoWriMo ett nytt råmanus, Guldäpplet del 2, om 50000 ord. Jag gick i mål, men han inte klart och ägnade första delen av december åt att skriva klart genom att lägga till 15000 ord. Jag stupade in över mållinjen till jul och tog genast upp min sommarkatt steampunken och började ögna genom den. Där är jag nu.

Jag har skrivit ett antal noveller och ett par kortare bilderbokstexter.

Jag har hittills läst 106 böcker eller 14135 sidor, en härlig blandning av bilderböcker, böcker för mellanåldern, ungdomsböcker och fackböcker. I skrivande stund läser jag Lusten att skriva av Julia Cameron och Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist. Bäst bok 2022? I bilderboksklassen: Molnbullar av Heelena Baek, mellanåldersbok/ungdom: Det svarta regnet av Stina Nilsson, för vuxna: Aniara av Harry Martinsson och fackbok: Steampunk: från kugghjul till samhällskritik av Maria Nilsson.

Jag har träffat en massa ursköna nya skrivkompisar och varit på flera skrivresor. Och jag har spenderat stora delar av sommaren i skrivarsommarstugan i Norrköping där jag skrivit från trappen och läst från hammocken. Det var där det blev! Hemma skriver jag från min skrivhörna i sovrummet, från köksbordet eller från soffan.

Jag är inte så picky inför framtiden men lovar mig en sak för 2023: mer skrivliv från kaféer!

Katarina

skrivbord skrivliv

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.