Resor
comments 13

I love Dick och andra godnattsagor för rebelltjejer – resumé om mars och april – 2018

Ytterligare två månader har passerat där vintern sakta släppt sitt grepp om Stockholm och pollensäsongen har anlänt. Jag har således legat sjuk hela helgen, med oklar pollenblandadförkylning. De senaste månaderna har jag läst, bokat flyg och boende i ett enda virrvarr och nu i helgen också deklarerat. Det har varit två månader med några naturguldkorn men utöver det ganska tråkiga månader som jag är glad är över.

Senasta månderna är en salig blandning av hudvård och sorg

Vintern har hållt ett hårt grepp om Stockholm och sakta sakta nu på slutet har det släppt. Tyvärr har de senaste två månaderna inte varit särskilt positiva, men jag antar att så är fallet ibland.

Jag har sysslat mycket med träning och har kommit igång igen. Känner mig definitivt i bättre form nu. Går en till två gånger i veckan till Sats, vissa veckor tre gånger och promenerar resten. Älskar frisk luft och en jämn puls!

Jag har blivit besatt av hudvård (igen) och det började egentligen med Towes inlägg om hudvård och syror. Towe tipsar här om Micellärt vatten från Garnier bland annat och det testar jag nu samt en hel rad syror och andra produkter från the Ordinary. The Ordinary, vilket hit! Så prisvärt och så himla bra och fina produkter. Bland annat köpte jag Skvalan som jag använder som återfuktare, faktiskt främst till håret och det är super. Fräschar till mitt torra hår på några stänk. Jag tar i både morgon och kväll samt efter tvätt. Dessutom, nästan alla produkterna är veganska! Blir helt matt av hur bra det är. Det får helt enkelt bli ett helt eget inlägg om min hudvård när tid finnes. Besatt som sagt.

Årsdagen för Stockholms-attentatet har passerat utan att något särskilt har hänt, vilket känns skönt men det river i själen ändå. Förra året skrev jag ett kärleksbrev till Stockholm som kommer vara för alltid, hoppas jag.

Avicii har gått bort och har lämnat ett stor hål i en hel generation. Jag grät hela morgonen när budskapet nått mig. Jag vet inte varför, men troligen var det en blandning av chock över hur galet dåligt många mår trots att en kan vara en stor inspiration för andra och tragiken i att han var så ung. Jag vet inte vad det var men någonstans känns det som att hans död summerar ungas dåliga mående och hur svårt det är att hjälpa, i ett nötskal. Jag har varken sett dokumentären eller läst något om Aviciis död, vet egentligen inget om honom så mina känslor får stå för mig, men det är så jag känner. Jag lyssnar däremot mycket på hans musik som är så himla bra och den lär fortsätta leva. Tack för den, Avicii.

Inlägg från de senaste månaderna

Jag tycker aldrig att jag bloggar, men visst gör jag det. Inläggen skvallrar om mina intressen, natur, böcker och en stycke personliga reflektioner till det.

När alla guldtior och dagar med ledighet är slut innan april är det
Bilder från San Francisco
Naturdikter – för barn och vuxna med ett ungt hjärta
Kungens hjorthage och Grevens jaktstuga – två naturreservat i Södermanland
Det här är hjärtat
Sprakande våreld och tickande tickor i Norra Kvill
Dagboksnotering från en vårvinterpromenad till Skomakargrottan
Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova
Weekend i Sveriges vinterpärla Åre
Rösta på mig, NordicTB och Lettland i World Travel Award
Video: #NordicTBSummit
Att lära sig språk och upptäcka världen samtidigt
sund. som du och jag är.
Med en matklocka som Nalle Puh
och solen har sin gång
Bodil, Björnö och Bucketlife – resumé om jan och feb – 2018

Böcker

Den som följer mig på stories eller känner mig vet att jag just nu fastnat i bokens värld. Kanske är det för att jag inte längre vill kännas vid mitt eget liv, eller kanske är det bara för att jag ger mig hän till fantasivärldar. Hur som haver är det bara, bara böcker i mitt liv just nu.

Jag har lovat mig själv att inte läsa mer än tre böcker samtidigt för att det inte ska bli för mycket för min hjärna, men ja, det verkar jag ju inte klara.

Läser just nu 

Nils Karlsson Pyssling
Bodil Malmstens Samlade Dikter
Eyvind Johnsson Grupp Krilon
Stora Boken om Mumin
Rachel Carsons Tyst vår
Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag

Jag läser en salig blandning av barnböcker, dikter, nobellpristagare och fakta-ögon-öppnar bok från 60-talet. Och om du kollar listan är faktiskt många av böckerna inte nutidare, eller ingen är när en tänker efter. Flera är av dem är 40-talister, någon från 60-tal och en annan en samling från 70,80 och 90-talet. Yngst i samlingen må vara Mumin eller Bodil Malmstens loggbok Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag.

Det är en härligt tanke att tänka att böcker aldrig blir gamla.

Läst

I love Dick
Bodil Malmstens Såhär gör jag
Det här är hjärtat
Under ett Rabarberblad
Rassel Prassel Promenad
De Polyglotta Älskarna 
Nalle Puh
Lilla Smycket
Mio min Mio
Sunnanäng
Kati i Amerika
Hujedamej och andra visor av Astrid Lindgren
Ronja Rövardotter

Absolut bäst av de böcker jag har läst de senaste månaderna är ”Det här är hjärtat” av Bodil och Ronja Rövardotter av Astrid. Jag är knappast objektiv men så underbart underbara böcker båda två! Nalle Puh och Mio, min Mio står annars högt i kurs och De polyglotta älskarna var okej. Lilla smycket har öppnat mina ögon för en ny författare och jag ska genast låna flera av honom. Det handlar om nobelpristagaren Patrick Modiano.

På absolut läs inte listan är I love Dick som på något vis summerar allt jag inte gillar med trendiga böcker- weirda konstnärsmänniskor som tror de är intellektuella för att de tar syra och gör konstinstallationer av allt blandat med trasiga relationer. Okej, nu kanske jag raljerar lite, men varför denna ständiga känsla av de är förmer än någon annan? Orkar inte med det.

Den här våren har förvandlats till en Astrid vår. På sätt och vis har det blivit lite av ett miniprojekt att läsa dem alla, de där Astridarna. Och visst är det många man inte känner till. Kanske lämnar jag en del därhän, som Madicken, som jag aldrig särskilt dragits till eller kanske kommer jag att läsa den. Just nu tilltalar mest ungdomsböckerna och hennes krigsbrev som dessvärre alltid är utlånade på biblioteket. Nils Karlsson – Pyssling verkar också väldigt trendig för den är det konstant kö på på biblioteket så den måste jag lämna tillbaka snart därav ligger den i läs-fort-högen.

På min lista att läsa
utöver de jag faktiskt borde läsa klart av de jag påbörjat då

Så ligger Jonas Hassem Khemiris bok Allt jag inte minns och kikar på mig i bokhögen. Jag tänkte också ge mig på den andra boken i serien om Kati, Kati på Kaptensgatan eller som den senare döptes om till, Kati i Italien. En bok jag plockar ner i handbagaget till Italien. Bröderna Lejonhjärta, Assar Bubbla, Mina påhitt och Kerstin och jag är Astridar som efter Nils Karlsson- Pyssling kommer att slukas som lördagsgodis och godnattsagor. Har du hört talas om Assar Bubbla förresten? Det hade inte jag innan jag la min hand på bokpärmen. Kerstin och jag är liten och kanske blir den andra boken i handbagaget bara för din storlek.

Förra veckan när jag var på biblioteket så plockade jag också upp en av Bodils loggböcker Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, vilket är en loggbok från tiden efter Finistere, baserat om jag har rätt på Bodils blogg (som jag letat efter med ljus och lykta och misslyckats då den inte verkar finnas kvar). Ibland tar jag böcker på titeln. Det var ett sånt tillfälle.

Den absoluta drömboken just nu, som jag ännu inte lyckas få mina ivriga fingrar över är Godnattsagor för rebelltjejer. Jag har ett så starkt habegär till den här boken att jag kanske tom köper den då den som andra populära böcker är utlånade.

Vad läser du nu då?

Vackra Jaktstuguskogen.

Äntligen vilse hos andra

Det är så himla roligt och pirrigt att vänta på resultat av World Travel Awars där Nordic TBs projekt mot Lettland är med och där jag har deltagit. Där kan ni som läsare vara med och rösta och jag hoppa ni gjorde det! Annars verkar det fortfarande inte vara försent! Jag brukar inte vara med i tävlingar och har därför inte fått särskilt många utmärkelser, men det är kul att bli nominerad, särskilt ett projekt som man verkligen lagt ner sin själ i.

Hjortarna vid Gripsholms slott.

Inspireras

En rad länkar jag inspireras av just nu.

# För den sneakersbesatta. 20 våriga sneakers med kärlek från Sandra.

# Flora pratar om sina kom-igång-författare och nämner Bodil. Bodil och Astrid är mina, de där som hjälper en på traven när en läser och en bara vill börja skriva. Varför inte läsa Bodils bok Så gör jag om du är sugen på att utveckla ditt skrivande, eller Floras skrivtips.

# Hit ska jag snart åka och jag längtar så judrans mycket.

# Är så sjukt sugen på tågresor och inte mindre sugen blev jag när jag läste det här inlägget från Travelettes – The 7 most epic train journeys in the world. Vill åka allihopa.

# Kanske inte så mycket inspiration som nödvändighet märker jag när jag blir allt mer allergisk mot allt vad mygg, loppor och bett heter. Daniella har skrivit en liten guide och jag måste ta tag i att läsa denna, men klarar inte pga så obehagligt. Måste, men klarar inte.

Den senaste månadens bästa bok.

På resande fot

# I början av april flyttade Fantasiresor till Fiesole. Kort därefter bokade Äntligen vilse flygbiljetter för att hälsa på. För det är det man gör när någon en känner hyr sig en lägenhet i Toscana. Så Toscana, 8e maj, here I come! Vad ska man läsa för något härligt innan en far till Toscanat?

# På tal om Sofia så har hon också varit med NordicTB i Barcelona.

# Det har varit en riktig Dryden vår för han har varit nästan lite överallt. Följer särskilt alla hans bilder från Färöarna. Det vackra tillskottet med solnedgång vid Färöarnas största sjö retar mitt reseutttorkade sinne.

Min granne haren. Den granne jag känner bäst.

Drömmer om

# Att ha mera pengar till böcker. Det är så många jag vill ha och de är så dyra. Varför är böcker så dyra? Tur att vi har alla bibliotek och att allt är gratis där, förutom att reservera som i Stockholm kostar en guldpeng.

# Den här instaxkameran. Tänk att Rollieflex släpper en kamera som passar med instaxfilmen från Fujifiilm. Habegäret är stort!

# Mer energi att göra saker om dagarna. Det enda jag gör är att jobba och gå hem och läsa böcker och sen träna då. Att ha förkylning/ pollen är lite som att leva i en dimma. Det är sjukt tråkigt.

Katarina

 

 

13 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.