Resor
comments 11

17 sistaminuten tips till Sommarsverige

Har du ännu inte planerat sommarsemestern eller bara håller den öppen? Lucky you! Jag är redan fullsmäckad. Men om jag inte var det? Här är alla de saker jag skulle göra på min sommarsemester om jag hade några dagar över. En sommar i Sverige såklart!

frösön östersund sommar sverige

Frösön Östersund. Foto: Dryden.

# Ta en morgonpromenad på Frösön – Östersund

Ta en morgonpromenad i vajande fält på Frösön. Bada och grilla hela eftermiddagen vid Forsaleden och avsluta med att svänga mina lurviga på Storsjöyran.

hyr en egen ö

Vackra Lökskär på Åland där vi (Sofia, Jeanette och jag) spenderade tre dagar bland klippor och bastubadande förra sommaren.

hyr en egen ö åland sommar sverige

Om du hyr en egen ö, snåla inte när du handlar. En vill ju inte få slut på mat.

# Hyra en egen ö – Åland

Jaga fatt på alla väninnor, packa väskan full med pasta och zucchini och hyra en egen ö på Åland. Vad finns det som inte är fantastiskt med att hyra en egen ö? Inget. Tänk dig att vakna tidigt, hoppa i tofflorna och gå ut på klippan utanför. Livet blir inte så mycket bättre än såhär.

(Åland -> egentligen inte svenskt men fick vara med ändå pga awesome och nära Sverige)

högbondens fyr sommar sverige höga kusten

Höga kusten. En oanad skönhet, några timmar från Stockholm. Fantastisk vandring, utsikt och mysiga små gårdsbutiker. Utsikt från Högbondens fyr.

äta sommar sverige

# Drabbas av svindel i Höga kusten – Örnsköldsvik

Skrika ett Ronjaskrik vid Slåttdalsskrevan, äta en somrig lunch vid Högbondens fyr och se solen gå ner över Örnsköldsvik, en av alla sydnorrländska pärlor.

stenshuvud skåne sommar sverige

Kidnappa ditt stycke strandremsa vid Stenshuvud i Skåne och lämna aldrig.

# Slappa bland Skånes stränder – Österlen

Racea ner till Skåne med endast handuken i handbagaget och flytta ut på närmsta Österlenska strand. Skåne har kanske Sveriges bästa stränder med vit finkornig strand så långt ögat kan nå där en ligger i en av Sveriges finaste nationalparker, Stenshuvud.

stendörren sommar sverige

Stendörrens naturreservat söder om Stockholm passar utmärkt som dagsutflykt eller söder-ut-stopp-på-vägen-fun.

# Hoppa runt bland kobbar och skär i Stendörrens naturreservat – Nyköping

Njuta av smaragdigt vatten och svängiga hängbroar i Stendörrens Naturreservat i strax utanför Nyköping. Hålla vännen i handen och njuta av vinden i håret för det är det man gör i den Sörmländska skärgården.

vimmerby natur sommar sverige

# Djupdyka bland Ronjas djupa skogar i Småland – Vimmerby

Åka hem till Smålandet, turista i min egen stad Vimmerby, ta en svängom på Sevedeleden och äta en glass i Katthult. Och sen hälsa på mitt lilla vattenfall i Kvarndammen Gullringen och se hur renoveringen av kraftstationen går, såklart.

blåjungfrun semester sommar sverige

Visste du att flera av Sveriges nationalparker ligger ute i vattnet? Blå Jungfrun är en av dem vackert belägen mitt emellan Byxelkrok och Oskarshamn.

Vandra i Carl von Linnés fotspår och upptäcka myterna om Blå Jungfrun – Oskarshamn

Parkera bilen i Oskarshamn och hoppa på Solkustturer till Blå Jungfrun. Vandra runt ön i Carl von Linnés fotspår och spekulera om öns myter vid labyrinten på andra sidan. Ända sedan jag besökte Blå Jungfrun för några somrar sedan drömmer jag om att övernatta och vakna upp till solen som reflekterar de röda stenhällarna.

norrland sommar sverige

Norraste Norrlandet är en favorit. Mitt i natten i Karesuando- trakterna. Men liknande nejder finns längre söderut för den som inte vill åka så långt. Varför inte ta en sväng till Dalarna?

# Hyra en stuga och blicka ut över fjäll i dimma – Grövelsjön

Hyra en stuga i Grövelsjön och blicka ut över fjäll med morgonkaffet i hand. Grilla med sällskap av vidsträckta landskap med renar och inte mycket mera och stanna uppe på natten för att njuta av soluppgången, innan jag går till sängs. När jag var ung säsongade jag faktiskt i Grövelsjön och har sedan dess en ständig längt tillbaka.

sistaminuten tips sommar sverige

En tröttnar aldrig på Gotland.

# Åka till Gotska sandön, spana sälar och sedan vidare till bästa vännens sommarhus

Åka på en kort weekend till Gotska sandön, spana sälar och sedan fara vidare till Sofias sommarhus och göra allt på denna lista. Lucky them som har sommarhus på Gotland.

björksnäs naturreservat sommar sverige

Björkskogsnäs naturreservat. Ta väg 205 mot Karlskoga/Loka från Grythyttan.

# Tågluffa inlandsbanan och hoppa av i Bergslagen

Hoppa av och på längs inlandsbanans vackra omgivningar. Banan har ett stopp i Grythyttan där jag bodde tidigare och där vill jag trilla av, besöka Bredsjö café, vandra naturstigen längs sjön och äta en trerätters på Gästgiveriet. Dvs göra alla mina tips på min sommartips lista till Bergslagen.

färnebofjärden sommar sverige

Färnebofjärdens nationalpark.

# Hänga vid Färnebofjärdens nationalpark

Packa fikakorgen full med pitabröd, grönsaker och tzatsiki och ta en dagstur till Färnebofjärdens nationalpark. Nationalparken ligger i nedre delen av Dalälvens avrinningsområde. Tar med min myggspray ggr 2.

landsort öluffa stockholmsommar semester sverige

Landsort, Stockholms södra skärgård.

# Båtluffa i Stockholms skärgård

Hoppa på någon av alla Stockholms färjor ut i skärgården och öluffa. Slösa alla mina semesterpengar på bed and breakfasts eller snåla och ta med tält ut och se Stockholm skärgård. Packar med mig vänner, vatten och pincett. Drömmer om Saltkråkan precis nu.

Linda i Björnlandets nationalpark.

Lindas sistaminuten tips

Jag har senaste veckan haft min vän Linda på besök. Hon åkte hem igår och passade då på att fråga henne om vad hon drömmer om i sommar. Här kommer Lindas sistaminuten tips till Sommarsverige, saker hon skulle göra om hon hade tid över.

# Bli en Västkustbabe

Äta fisk i Lysekil, räkmacka i Smögen och vandra längs fiskelägen i Kungshamn.

# Hänga på Öland

Sola på Bödasand på Öland och festa på Strand i Borgholm.

# Afterbeachen i Tylösand

Gå på afterbeach i Tylösand i Halmstad. Måndagsklubben for the win.

# Impulsåka till caféer

”Jag är en impulsåkare” så jag vill impulsåka till ett café runt Umeå där jag nu bor.

# Åka båt på älven

Äger numera en gummibåt och den vill man ju använda. Så åka gummibåt på Umeälven får bli mitt sista tips.

I skrivande stund blickar jag ut över trädgården, solen skiner och det är 28 grader i Stockholm. Ska snart hoppa på pendeln till mina vänner norrut för en badstund.

Katarina

 

11 Comments

 1. Vilket otroligt härligt inlägg Katarina! Sommarkänslan blev total. Fina pärlor att spara för framtida somrar <3

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 28 | PicNic i Parken och andbebisar. | REAKTIONISTA

 3. gick in med ett mission (förutom att titta på dina vackra bilder och drömma mig bort förstås) om att tipsa om Åland, pga just ASNÄRA och typ som att åka till ett ställe i Sverige. 100% svenskspråkigt, har euro men vad spelar det för roll när man sällan växlar pengar hursomhelst?
  men ser att du tänkt samma!
  utöver att hyra en ö och ha det spexigt rekommenderar jag även bara enkel tripp till Mariehamn för kortvisit. från stadskärnan promenadavstånd till fantastiskt fina strandområdet Lilla Holmen (där de även har ett litet zoo med kaniner och påfåglar med mera), många trevliga restauranger och caféer. som bubblare tipsar jag även om att sitta och skriva på Stadsbibliotekets balkong med havsutsikt (!). sitter ofta där nu under semestern med någon take-awaykaffe och skriver på nåt framtida storverk. njuter så av att bo i ett semesterparadis dessa dagar!

  • Katarina says

   Jajamen! Älskar åland efter min hyra ö uppleelse. Ja det finns ju massa att gör överallt. Mariehamn är ju så fint! ❤️❤️ låter som en riktig skrivarbalkong det där. Dit vill jag nu!

  • Katarina says

   Gör så! Det är ju jättebra att kika lite på de här lite mer okända pärlorna i sommar helt klart. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.