Grönland
comments 18

En weekend vid världens ände – Kangerlussuaq Grönland

En guide till att äta och göra i Kangerlussuaq, Grönland. I samarbete med  World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland.

Det är många länder i världen som för mig är en tom fläck på den mentala världskartan. En tom fläck både för att jag inte varit där men också för att jag inte har någon kunskap om landet. Grönland och orten Kangerlussuaq prickade sannerligen in just den tomma fläcken.

Kangerlussuaq på västra Grönland

Jag vet knappt vad jag hade för förväntningar när jag landade i Kangerlussuaq på Grönlands västra kust den där augustidagen. Men jag tror jag hade förväntat mig mer is och snö, på sommaren. Efter att ha kollat på världskartan kan man ju iaf lätt tro att hela Grönland bara är is, men ja, så är det ju förstås inte. Jag hade heller inte förväntat mig så mycket personer på en så liten flygplats.

Osäker på vad du ska packa med dig när du reser i Norden? Läs vad jag har med mig i min resväska.

Kangerlussuaq består mer eller mindre av en flygplats, 500 invånare och en extraordinär natur. Orten har en väl fungerande flygplats som daterar tillbaka till andra världskriget då den av amerikanske militären används som flygbas. Kangerlussuaq är bland annat känd för myskoxen och Russel Glacier, en mycket vacker glaicär som en kan göra utflykter till.

Flyg till Kangerlussuaq

Vi stannar i Kangerlussuaq över en weekend, fre – mån. Det är det sista flyget för säsongen från Reyjkjavik och efter sista helgen i augusti får en flyga via Köpenhamn. Det är mycket personer i Kangerlussuaq just för att Air Iceland erbjuder en budgetresa till byn från Island, just när vi är där. Så om du vill flyga till Grönland, håll utkik efter rabatterade datum och weekendpaket.

Alla flyg till Kangerlussuaq från Island går från Keflavik International.

Boka flyg hos Air Iceland här.

Kangerlussuaq

Roklubben

Boende i Kangerlussuaq – Old camp och Polar lodge

Vi bor hos Jörgen på Old Camp under våran weekend, en huslig och hemtam dansk själ som förbryllar Helena varje gång han öppnar munnen. Låt oss säga att danska inte är Helenas starka sida.

Old Camp är enkelt, gamla baracker som har byggts om till vandrarhem. Kök, rum och dusch finns och även tillgång till internet, även om wifi i Kangerlussuaq är av snigeltypen.

Old Camp ligger en bit utanför byn och till boendet gå det en lokalbuss. Polar lodge ligger inne i byn, nära flygplatsen.

World of Greenland Arctic Cirkel hämtar och lämnar på flygplatsen.

Boka boende här.

Bo Kangerlussuaq Bo Kangerlussuaq

Old Camp, vandrarhem

Handla mat och souvenirer

Old Camp har en liten souvenirshop där du kan handla vatten och souvenirer. Annars kan du promenera in till flygplatsen eller ta lokalbussen och handla på Kangerlussuaqs mataffär. Mataffären är förvånadsvärt välsorted med allt från fika till mat, strumpor och glass.

Vid affären och flygplatsen finns resten av souvenirshopparna. Här kan du handla, vantar och mössor och en del Grönländskt hantverk och matvaror.

Se bilder från Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq, på väg till Nordlyset

Passa på att posta några riktiga vykort. Brevlådan finns vid affären i Kangerlussuaq.

Äta i Kangerlussuaq

Det finns förvånasvärt mycket fler uteställen en kan tro i Kangerlussuaq. Vi äter på två av dem.

Nordlyset

Inne i byn finns Nordlyset, en thairestaurang/bar/pizzeria, för alla åldrar och tillfällen. Det måste nog till att vara på Grönland för att få en sådan kombo att fungera. Här äter jag, Sofia och Helena pizza, tittar på när lokalbefolkningen spelar biljard och slappar efter en hård dag dag ute i vildmarken.

Äta Kangerlussuaq

Nordlyset. Här kan du äta thai, pizza och dricka en öl.

Roklubben

En kort busstur från byn ligger Roklubben som ägs av Jörgen, mannen bakom Old Camp. Här kan en äta lite finare mat, mycket fisk och annat Grönländskt som myskoxe och val.

På söndagen serveras här Grönländsk buffe och vi äter maten tillsammans med Jörgen som berättar historier om Kangerlussuaq, om hur det är på vintern, om hur Kangerlussuaq uttalas och om isbjörnar, som för övrigt inte finns här men dyker upp med 20 års mellanrum när de simmat fel.

Kolla menyn och få mer info om Roklubben.

Till Roklubben går den lokala bussen från Old Camp.

Äta Kangerlussuaq

Grönländsk buffee serveras på söndagen på Roklubben.

Äta Kangerlussuaq Äta Kangerlussuaq

#NordicRoadtrip, Sofia lämnar en notis om att vi varit där.

Äta Kangerlussuaq

Göra i Kangerlussuaq

Tillsammans med World of Greenland Arctic Cirkel gör vi tre utflykter under helgen.

Arktisk ökenvandring

Strax utanför Kangerlussuaq, upp för en backe och med startpunkt på en utsiktsplats börjar vi vår vandring genom arktisk öken. Vandringen tar dig genom den finaste av flora och det är stor chans att du kan få se den ovanliga Myskoxen. På vår vandring kommer vi ovanligt nära djuret och får se både skelett och oxen i vitögat. Under vandringen hackar vi också granat ur sten och äter smörgås med den mest overkliga utsikten framför våra fötter.

Av de minnen jag har från Kangerlussuaq är ”Hike to Garnet Rock” bäst.

Boka din egen Hike to Garnet Rock

Läs mer om vår arktiska ökenvandring

Se fler bilder på myskoxarna vi mötte

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

Hela den arktiska öknen kryllar av gul arktisk pil.

Göra Kangerlussuaq

Vandra på inlandsis

När en ändå är på Grönland är det bra att passa på att göra sånt som inte går att göra någon annanstans, såsom att vandra på inlandsisen. För just inlandsisen, den finns inte på så många ställen.

En ungefärlig 2h busstur bort från Kangerlussuaq når man den. Vi vandrar i några timmar och fikar bland den oändliga isen. Vandrar upp och ner för branter, i små dalar och bara njuter. Det är svårt att inte njuta när man är på något så ovanligt som ett fast istäcke.

Boka din egna vandring på inlandsisen

Läs mer om vår vandring på inlandsisen

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

Vandring med guide på inlandsisen i Kangerlussuaq

Fika vid en glaciär

På morgonen för avfärd mot Island åker vi på en dagsutflykt till Russel Glacier. Att vandra längs en glaciär och se den massiva väggen är något alldeles speciellt. Isen är turkosblå och med den utsikten smakar kaffet extra gott.

Boka en egen utflykt till Russel Glacier

Läs mer om vår utflykt till Russel Glacier

Det finns mycket fler aktiviteter en kan göra beroende på säsong.

Boka en annan aktivitet i Kangerlussuaq

Hoppas du uppskattar Äntligen vilses guide till Kangerlussuaq. Gilla och dela gärna guiden i sociala medier och lämna en kommentar om vad du tycker och andra tips till läsare av denna guide.

Katarina


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

I samarbete med World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland. Bild, text och åsikt är som vanligt mina egna.

18 Comments

  • Katarina says

   haha gjorde det? alltså. mer kläder åt annie. jag säger bara second hand. Här finns de bästa ullkläderna. 😉

  • Katarina says

   haha tack angelica. vad härligt att få ha dig här och kommentera är magi 😉

 1. ALLTSÅ WOW! 🙂 Var bara tvungen att fortsätta på temat.
  Så fina bilder och de där Myskoxarna är ju hur goa som helst och vilka färger. Jag tänker mig Grönland mycket kallare och kargare men självklart är där sommar också. Jag borde ut och se mig om mera, men tills dess finns här ju massor att uppleva i din blogg.
  Trevlig kväll

  • Katarina says

   Hej Lingon! Vet ju inte vad du heter ännu, så nu får du heta det.. Välkommen hit. Ja jag sitter och skriver så fingrarna blöder. Vill gärna förbereda lite material till veckan så ni har något att återkomma till. Tack, det värmer så mycket. Alltså Grönland. Kommer resa vidare under våren, kom precis hem från Åre och ska vidare till svenska Lappland i mitten av feb och alperna och Schweiz i mars. Hoppas du följer med! 🙂

 2. Ja Grönland är sannerligen en vit fläck även här hos mig. Jörgen verkar vara en mångsysslande herre men det måste man antagligen vara om man ska överleva. Som vanligt fina bilder! Hoppas du hinner med lite mer från Färöarna innan du åker iväg på alla dina resor. Min biljett är bokad till den 15 mars och lite bildinspo är alltid välkommet, no pressure??

  • Katarina says

   Japp men det kommer nog en massa färöarna snart 🙂 härligt att du ska dit och så tidigt på året också 🙂

 3. Jag är verkligen impad av hur mycket ni hann med på en helg, och äskar dina fina bilder. Är glad för din skull, att du fick komma dit och uppleva allt detta vackra. Men jag blir lite ledsen av att höra att man försöker profilera Grönland som weekendresmål. Sådana här sårbara platser borde man egentligen inte få besöka med flyg överhuvudtaget. Ja, inte kryssningsfartyg heller för den delen. På Svalbard kan man t.ex. se hur isarna redan blivit svarta av luftföroreningar sedan ögruppen blomstrat upp som turistmål. Det gör i sin tur att att isen absorberar mer av solens energi och smälter ännu fortare. Medan ännu fler rusar iväg för att se på det som snart inte finns och lokalbefolkningen ser sin chans till extrainkomster. En ond spiral, som bara påskyndar processen ytterligare. Übersorgligt ju. /Linda

  • Katarina says

   Ja vi hann ju verkligen en del.

   Nåväl, nu försöker man kanske inte profilera det som en weekenddestination mer än något annat. Det har ju flygits dit sedan tidigt nittiotal och det var en som hörde av sig och hade varit med sin skolklass där 94 typ. Men ja, de har bland de största flygplatserna på Grönland. Det är ju rätt begränsat vad en kan göra där så de flesta stannar inte mer än en weekend.

   Isen på Grönland är redan svart av ökensand så tror inte flyget gör till eller från, men vet såklart inte. Det är ju dock öken.

   Är benägen att hålla med att resandet förstör många miljöer. Däremot är nog inte resorna största hotet mot Grönland, mer än utsläppet. Däremot tror jag att gruvindustrin riskerar miljön. De öppnar gruvor i södra delarna. Smutsig industri d.

   Men det är väl sådana här frågor en alltid tampas med som resebloggare, då vårt största färdmedel inte är särskilt miljövänligt. Men tänker att resa i närregioner för oss är mer miljövänligt för Grönland än att vi väljer att bege oss till Nya Zeeland och att inspirera till resor i norden är därför viktigt, både för miljön och för kunskapen om det som ligger nära.

   • Jo, visst är det så. Man kan alltid försvara en handling med att det finns det som är mycket värre. Allt är relativt. Av den anledningen gillar jag att du blandar dina mer långväga reseinlägg med guldkorn i närområdet. Du visar att man inte måste resa till andra sidan jorden för att stressa av eller uppleva något vackert. Kram. L

    • Katarina says

     Ja, allt är relativt, helt klart. Tycker det är bra att du tar upp. Ska försöka att få med lite mer miljö och hållbarhet i bloggen och det är så himla svårt i kombo med resor så det är bra att du övar mig. Tänkte knappt på den lokala påverkan om jag ska vara ärlig när det kommer till just flygtrafik.

     Tror dock ändå det är bättre att vi reser till Kangerlussuaq, får en känsla för Grönland och lokalbefolkningen där en att en reser till liknande områden på andra sidan jorden även om jag också vill till NZ. Tror påverkan är större från flyget till Thailand är själva flyget till Kangerlussuaq. Men jag kan ha fel.

     Om inte får en iaf ner antalet flygtimmar drastiskt så mängden utsläpp bör vara mindre. Sen kan en ju åka färja mellan danmark, färöarna och island och på så får ner ännu mer. Tror det var du som nämnde det. Ställde frågan på Färöarna om just färjan och det gick ju såklart, dock såg de helt förvirrat på mig som att jag skulle vara galen, men men. Det är ju en annan femma..

     Just i år har jag inga resor bokade mer än till närområden. Det som står på agendan nu är svenska lappland med tåg, sen schweiz, med flyg då och sen lettland med antingen färja eller flyg. Så i år verkar bli året en håller sig i närområdet.

     • Jag tänker att resebloggare har en möjlighet att påverka trenden, att vi har en viktig del i detta. Så jag har bestämt med för att i större grad försöka undvika flygresor om det så innebär att jag ibland måste stanna hemma ibland, men också medvetet försöka skriva om och inspirera till alternativen. Funderade också på det som du skrev om flyget. Vad som är värst? Tex en långresa till Thailand per år, eller tex 5-6 kortresor med motsvarande flygtid? Om det blir mer utsläpp vid lyft, än i konstant luftläge. All rimlighet säger ju att det borde gå åt mycket mer bränsle för att lyfta , och då är ju kortresor inte så bra. Det kan också vara så att bränslet förbränns på olika sätt på olika höjder. Men jag vet inte, vore intressant att ta reda på …

     • Katarina says

      Ja, att räkna just flygets miljökostnad är nog lätt och framför allt inrikesflyg är väl det som en åtminstone borde strunta i. Här är det tror jag ett stort problem att folk flyger ju i jobbet för att spara tid. T ex mellan svenska orter men framför allt de större länderna kanske. Och Thailand och liknande områden har ju sin fördel med att det är väldigt stora plan som tar många människor som flyger dit. Dessutom går det direktflyg. De mer ovanliga destinationerna som Färöarna, även om det är så nära, måste en ju mellanlanda antingen på Island eller i Danmark och byta flyg.

      Men många som flyger till Thailand (iaf när jag var där) så mellanlandar man ju också och flyger sedan inrikes eller mellan öar när det kommer till andra delar av Asien så tänker att det är same same där.

      Men ja, samma här. Mindre flyg och mer nära. Det blir mer Sverige i år iaf och mer tåg hoppas jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.