Reseguider
comments 16

Det isländska höglandet

Det isländska höglandet. En miniguide.

Strålande sol, svart lava, dimma och böljande kullar, dramatiska vattenfall och en annorlunda dal. Det isländska höglandet är som de gröna böljande dalarna i Sagan om Ringens Fylke, blandat med det lite mer skrämmande Mordor runt hörnet.

Resan till Island genomfördes under kampanjnamnet #NordicRoadtrip och varade i 6 dagar. Jag reste tillsammans med Sofia och Helena, två andra resebloggare. Vi spenderade två strålande vackra dagar i Höglandet. Allt material från Island finns här.

landmannalaugar-12 landmannalaugar-18

Det isländska höglandet

Det isländska höglandet omfattar stora delar av islands inland och beskriver egentligen bara den del som ligger mer än 300 m över havet. Ibland 500 m. Därom tvistar de lärde. På Island betyder dock höglandet, karga vidder, vulkaniga ökenlandskap, böljande mossiga gröna kullar och varma källor. Sånt som en i livet inte kan vara utan.

Jag, Helena och Sofia spenderade en natt och två dagar här och det enda jag tänker på är att åka tillbaka.

Denna miniguide tar dig som läsare till de platser vi besökte över vidder och svischande fram på Islands f-vägar.

landmannalaugar-32 Isländska höglandet

F vägar – Isländska fjällvägar – såhär kör du på dem

Genom det isländska höglandet går så kallade f-vägar. Vägnummer med ett f framöver.

Att köra bilen över det isländska höglandets f-vägar är precis som att köra på vilken väg som helst bara att vägen går rakt genom ett magiskt landskap.

Däremot kan det vara viktigt att tänka på ett par saker när du gör detta.

viktigt när du kör på f-vägar

# Kontrollera att vägen är öppen innan du väljer rutt. Många av f-vägarna är stängda vintertid.

# Tanka bilen innan du åker upp i höglandet. Det är sparsmakat med bensinstationer. Vi bodde på det året runt öppna hotellet Hrauneyjar. Här går det både att äta och tanka.

# För att köra på f- vägar behöver du en fyrhjulsdriven, lite högre bil, såsom en jeep. Chansa inte för försäkringarna gäller inte på höglandet.

# Kör lite saktare när du får möte för att undvika stenskott och för att släppa förbi mötande. Du behöver ofta svänga av vägen och ställa dig vid kanten för att mötande skall kunna komma förbi.

FLODKORSNINGAR

Ett flertal av alla f-vägar har såkallade flodkorsningar, dvs vägen går genom floden och du behöver köra genom knä-högt vatten.

# Var försiktig vid flodkorsningar och följ instruktioner.

# Enligt skyltning skall man köra nedströms på låg växel. När vi gjorde detta ändrade vi från automatväxel till manuell växel och la i ettans växel och körde i sakta promenadtakt.

# Om du är osäker, vänta på mötande för att se hur de kör över korsningen. Under sommarhalvåret är det mycket trafik så man är inte ensam på fjällvägarna. Ett alternativt är också att gå genom vattnet för att se hur djupt det är och göra en bedömning om det är möjligt att passera.

Isländska höglandet Isländska höglandet

Bada och vandra vid Landmannalaugar

Lite ödsligt ett par mil från Hrauneyjar uppe i höglandet finns Landmannalaugars varma källor. Vi tar oss dit på fjällvägar som som bara är öppna från mitten av juni och en bit in i september. Det finns tre vägar att välja på och en av dem, F208 från den norra sidan som passerar kraftverken, är fri från flodkorsningar och således enklast. Om du väljer att åka på en av vägarna som har flodkorsningar, kontrollera väder och vattenmängd innan.

I området kring Landmannalaugar kan du vandra upp till en vulkantopp, campa med väninnorna och sova i en bergsstuga med älskaren.

ATT GÖRA VID LANDMANNALAUGAR

# Bada i Landmannalaugars varma källor. Här finns omklädningsrum och duschar så du behöver inte byta om i bilen.

# Vandra mellan Landmannalaugar och Thorsmörk och övernatta i stugor på vägen.

# Rid och cykla till Landmannalaugar (varierad svårighetsgrad).

Här finns fler smäktande bilder från Landmannalaugar och här mer praktisk info.

landmannalaugar-60 Isländska höglandethoglandet

Bo på åretrunt öppna Hrauneyjar

På ett par mils avstånd från Landmannalaugar finns Hrauneyjar Höglands center. Här stannar jag, Sofia och Helena för natten. Vi äter tomatsoppa, värmer oss och njuter av de enkla, fräscha och bekväma rummen.

Praktisk info HRAuneyjar

På Hrauneyjar kan du både äta, bo och tanka din bil.

# Hrauneyjar har en restaurang för 180 personer. Här hittar du menyn.

# Det är goda chanser att du får skåda norrsken.

# På nära avstånd finns en mängd aktiviteter som ridning, fiskning och de vacka vattenfallen Haifoss och Granní.

Läs mer om min erfarenhet av Hrauneyjar och här för praktisk info och bokning.

hoglandet-2 hoglandet-3 Isländska höglandet hoglandet-5 Isländska höglandet hoglandet-7

Upplev Haifoss och Granní

Efter en god frukost på Hrauneyjar är det enkelt att hoppa in i bilen och ut på vägen och vidare mot Haifoss, ett av islands högsta vattenfall.

Beläget nära Hekla, vackert i en dal, är det en spektakulär syn, fri från turister med ett fåtal campare vid dess ände.

ATT GÖRA vid haifoss

# Passa på att campa och få ha en liten plätt av Island, nästan för dig själv.

# Vandra längs klippkanterna och stanna upp för att fotografera dramatiska utsiktsbilder.

# Fota bilder av vattenfall med långa slutartider och bara var.

hoglandet-8 Isländska höglandet hoglandet-10 hoglandet-11 hoglandet-12 hoglandet-13 hoglandet-14hoglandet-16 Isländska höglandet Isländska höglandet Isländska höglandethoglandet-21 Isländska höglandet

Gjáin

I samma dalgång som Haifoss, inte alldeles för långt bort hittar du Gjáin. En spirande oas mitt i lavalandskapet.

Här stannar vi och promenerar runt i oasen och njuter av av solen på våra kinder.

Att göra vid Gjáin

# Sitt på kanten på oasen och dingla med benen.

# Gå på upptäcksfärd, vandra till vattenfallet och hoppa på stenarna över till andra sidan.

# Ta en fika nere i oasen.

Läs mer om mina berättelser från Gjáin.

 

Hoppas du får njuta av din tid i det isländska höglandet och att denna miniguide var till nytta. Lämna gärna en kommentar innan du försvinner vidare.

Katarina

oas-8 oas-10 oas-17 oas-18 oas-20 oas-23 oas-22

16 Comments

 1. Camilla says

  Verkligen vackra bilder! Jag funderar faktiskt på att åka till Island snart, för jag behöver verkligen komma iväg och få vara ledig någonstans, helst något vackert och intressant ställe. En kompis åkte till Island för drygt ett år sen och han var så fascinerad. Tyvärr har han inte berättat så mycket om resan, mer än att han trivdes. Jag känner att det inte finns så många platser man vågar besöka numera, med två små barn, och Island känns som ett tryggt och bra ställe, bortsett från allt annat. Tyvärr har jag torgskräck, så att resa omkring på höglandet går nog inte, men det finns väl lite annat att se också. Vet du hur det är med vegansk mat? Det står lite olika, när jag läser om resor till Island.

  • Katarina says

   Hej Camilla! Tack för den fina kommentaren.

   En behöver verkligen komma iväg och vara ledig. Island är både vackert och intressant så det kommer passa dig perfekt. Det finns mycket historia också om man är intresserad av sådant och att rida islandshäst är bara för underbart.

   Jag upplever Island som tryggt och bra även med två små barn. Det är mycket barnfamiljer och barn brukar älska naturen, de varma baden, hästarna.

   Du kan läsa allt jag skrivit om island här: http://www.antligenvilse.se/category/resor/lander/europa/island/ . Det kommer mer löpande då jag har massa kvar att berätta om just Island.

   Höglandet är jättevackert, men om du känner dig osäker så kan du börja med Snaefellnes – halvön som ligger väster/ norr om Reykjavik. Efter höglandet åkte vi dit och jag kommer att skriva mer om det framöver. Jag vet inte riktigt hur din torgskräck ter sig men island är jätte-glest med folk så även om det är mycket turister på ett ställa då är det så mycket som är öde att det inte blir ett problem. Man måste ju inte se de mest kända vattenfallen osv.

   Vegansk mat? Jag är vegetarian och kan inte tänka mig att det är något problem. Det är väldigt fint, fräscht, tillgängligt och mycket hög kvalité på allt. Bäst utbud för veganskt är nog i huvudstaden men det går säkert att få överallt.

   MVH Katarina

 2. Oj vad vackert! Island är ju så himla härligt och fint, man vill ju bara åka tillbaka på en gång och upptäcka mer!

  • Katarina says

   Ja men där ser man mycket! Vi åkte en stor del där med 🙂 jag vill se norra och västra delarna mer 🙂

 3. Vilka otroligt vackra bilder. Är så himla sugen på att åka till Island. Formationerna i klipporna och de olika vattenfallen är jättehäftiga!

  • Katarina says

   Japp. Island rules och särskilt höglandet! my god. jag har varit två ggr och vill så gärna tillbaka. Tack för att du tittar in. Hur har du hittat hit? 🙂

 4. Pingback: Hyrbil på Island - upptäckarlust från framsätet | FlyingDryden

 5. Härlig inspiration:)
  Såg du några som cyklade över ön på högfjället?

  • Katarina says

   Oj. Det här var ett tag sedan. Hmm minns faktiskt inte att det var så många. Men det här var sep. Kanske tidigare under sommaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.