Resor
comments 3

Weekend i Sveriges vinterpärla Åre

Sverige, detta avlånga land har otroligt många fina pärlor. Något jag själv på senare år har upptäckt är glädjen över vintersemestrar. Och finns det något bättre ställe än vintriga, alpmysiga svenska Åre med sin lyxiga touch passande för en pärlig äventyrare?

En vinterweekend i Åre

Snön krasar under skorna när jag kliver in på Åre torg. Jag blickar upp och solen lyser ner över berget. Jag hör barn skratta och människor prata med varandra runt mig när mina fötter trampar lätt över torget. Folket, endera på väg till Bergbanan, andra till iften längre väster ut medan några få stannar kvar nere i byn, för en långlunch.

En förstår plötsligt varför det är så många Stockholmare i Åre. De två verkar som gjorda för varandra. Som en vintrig avknoppning till ett Stockholm, som sällan har så mycket snö och bara en skidbacke, på ett nattågs avstånd. Ett tåg som landar strax nedanför skidbacken och öppnar upp för besök på svenska restauranger, nöjen och skidåkning, som för de är vana håller världsklass.

Men även för det oinvigda skidåkarbarnet som jag så har Åre allt en kan behöva under en långweekend. Efter mina tre besök, kommer här en guide till äta, sova och göra i Åre, om du vill åka skidor och upptäcka byar som Äntligen vilse. Och ganska så roligt att tala om så är det i Åre jag har lärt mig att åka skidor, 33 år gammal och visst passar då uttrycket, ”bättre sent än aldrig” i sådana sammanhang.

att göra i åre ristafallet

Ristafallet i Undersåker, på armslängds avstånd från Åre by.

Att göra i Åre på vintern

I Åre kan du göra lite av allt som att; åka skidor, vandra med snöskor, åka skoter, åka på vattenfallsutflykter, äta crêpes eller testa Åres egna kaffe, spana hållbart mode, luncha Fävikens pop – up och testa kroglivet. I Åre kryllar det av uppträdanden och byn har tom en egen festival på vårkanten, Åre Sessions, som jag besökte förra året.

En kan tro att jag är redo att flytta hit och visst ligger det nog en viss sanning i det, längtan är ibland stor att komma utanför Stockholms väggar. Men även om flyttlasset inte bär hit är jag ganska övertygad om att Åre har något för alla.

att göra i åre

Sofia, Fantasiresor på workshop med Hanna Wendelbo i Åre.

Skidor i Åre

Vem drömmer inte om att swischa ner för svarta backar, få se tuff ut med vinden i hårtestarna under hjälm och fart i blick. Det gör jag. Det har jag gjort sedan jag var barn och min granne ivrigt åkte till Sälenfjällen varje vinter och kom hem överlycklig, som ett nytt barn. Jag älskade fart och fläkt som liten, att sätta högsta fart med hästen och i rasande tempo galoppera över vidderna var mitt liv.

Efter tre besök i Åres backar kan jag knappt klara att ta mig ner för röd backe, eller ens åka skidor för att vara ärlig och har mest hyperventilerat varje gång jag ska upp i liften. Farten är inte längre min vän, utan något som känns nödvändigt ont för att få flyt och den där härliga känslan av absolut frihet. Tur då att det som botar sånt är att aldrig ge upp. Och gott tålamod har jag, precis som att det finns gott om tålmodig personal och vänner i Åre.

Även om jag inte är en skidåkare av världsklass bemästrar jag i vilket fall konsten att hyra skidor. Varje gång jag lånat skidor har jag lånat från Skistar vid Holiday Club eller vid shoppen på torget i Åre by. Personalen hjälper alltid till och förklarar tålmodigt hur och vart man ska åka, vad som är bra för nybörjare och så vidare och personal i backen är otroligt hjälpsamma och saktar ner liften när en ser rädd ut. Lyckades vid mitt första besök lura en lärare i backen att lära mig hur man svänger genom att stå ensam i barnbacken och se ynklig ut, tills någon gick förbi. Tro mig, ynklighet funkar i läskiga- back- sammanhang, för vem har hjärta att passera en förvirrad 33 åring?

Så om du inte åkt skidor innan, bege dig genast till Åre och ut i backarna. Det är så otroligt roligt, kanske särskilt när en är nybörjare. Och jag tänker inte ge upp. Jag tänker fortsätta åka till Åre och lära mig att åka skidor. Dricka öl i backen, se tuff och ruffsig ut i håret och bara vara sådär cool, trots att jag missade chansen med 10 år, men vem bryr sig, egentligen?

skidor i åre

Swischa ner från toppen rakt in i  Åre by, ta en burgare på Max och och njut av vintern på Åre torg.

Skoter i Åre

En annan rolig aktivitet med fart och fläkt är skoteråkning. När jag var i Åre förra året hade jag inte åkt skoter på mycket länge, sen jag var runt 19 år för att vara exakt. Det blev en fartfylld upplevelse med en massa andra kvinnor, lika galet skrattande som jag av hastigheten. Vi packade på oss, två och två på skoter och tog en tur upp på fjället över Åre sjön, stannade för en kopp kaffe och vände sedan åter med utgångspunkt vid Holiday Club och Åreguidernas näste.

Läs mer om att åka skoter med Åre guiderna.

skoter med åreguiderna skoter i åre att göra i åre skoteråk skoter på fjället i åre åreguiderna

Lisa och Annika med Att resa podden.

winterworkation i årevinter i åreatt göra i åre åka skoter på fjället skoter på åre sjönskoter på åre sjön att göra i åre

Glädjen vid min första skotertur på väldigt många år, med solsken i blick. Foto: Helena Gunnare.

Åres vattenfall

Under vintern fryser vattenfallen runt Åre och förvandlas till perfekta halvdags utflyktsmål där en får chansen att gå, stå och fota i ett vattenfall. Och vem vill inte fotografera skirande vitblåa vattenfall med ett lätt brus under snötäcket? Packa på dig täckisar och ner varm choklad och kanelsnäckor från Åre bageri för bästa upplevelse vid fallen.

tännforsen åre vattenfall

Tännforsen

Tännforsen

Tännforsen är Sveriges största vattenfall och ligger på kort avstånd från Åre. Enligt Tännforsens turiststation, 22km och 22 kurvor väster om Åre by. Vid vattenfallet ligger turiststationen som är öppet under sommartid med logi för pilgrimer och mat för alla. Under vintern får en klara sig själv. Tännforsen är en utmärkt halvdagsutflykt från Åre.

Till Tännforsen far jag och Annika en dag när vi inte åker skidor och fotograferar tills slutaren fryser.

tännforsen turiststation

Tännforsen turiststation i vacker röd mundering med ett tjockt vintertäcke.

besök tännforsen åre

Annika, Resfredag, får vänta på fotografen i backen upp från fallet.

att göra i åre tännforsenatt göra i åre tännforsen

Tännforsen är allt bra mäktig.

tännforsen vattenfallvinter fruset vattenfall åre  vinter åre

Ristafallet

Även om Tännforsen är Sveriges största vattenfall är Ristafallet min favorit för att det känns, trots mindre, som att det finns mer att upptäcka här. Och kanske finns det någon koppling till mig ändå för här spelades delar av Ronja Rövardotter in. Ristafallet hittar du längs E14 i Undersåker och passar precis som Tännforsen som halvdagsutflykt från Åre. Fallet ligger lättillgängligt från parkering bredvid E14.

att göra i åre

Foto: Clara Löfvenhamn, Bossbloggen

ristafallet

Ristafallet.

ristafallet isgrotta

På vänstra sidan av fallet hittar du denna lilla isgrotta. Foto: Jeanette, Jeanette Seflin.

ristafallet

Vintern skapar det vackraste blå ljuset.

vinter vattenfallristafallet att göra i åre fika med vänner

Fika med vänner är pricken över i:et vid ett besök till Ristafallet. Foto: Jeanette Seflin

Snöskovandring

För alla som bor i snöiga nejder kan ett par snöskor förändra livet. Men för oss som bor i Stockholm, kanske inte så mycket. Bor en här har en troligen aldrig ens sett ett par. Därför var det också första gången jag testade snöskor när jag var i Åre. Och om jag ska vara ärlig, något som känns underbart smart för att komma ut i skogen när det är fullskalig vinter, för en kort promenad eller bara lite luft. Jag vandrade från Holiday Club över Åre sjön till andra sidan, testade och vandra i backe och värmde mig över en öppen eld.

vandra med snöskor

Sofia, Hildas snörar på sig snöskor utanför Holiday Club.

snöskor i åre

Det tar en stund innan en får in tekniken med snökor. Rania, Northboundjourneys.

Katta, Bucketlife, är inte kallad Braskatta för inte.

att göra i åre snöskor

Johanna, Vandraren, övar att fotografera och jag övar att gå.

Äta och fika i Åre

Åre har ett stort utbud av restauranger, för en så liten by, inklusive Max och Espressohouse. Lite som ett snöigare och mer skidvänligt Stockholm med andra ord. Men för er som inte bryr er om kedjorna finns en hel radda restauranger och mysiga kaféer där jag besökt, ÅreCrêperie & Logi, Åre Bageri, Åre Kafferosteri och Grow bland många andra.

äta i åre

Det finns inte så mycket saker som är bättre för själen en en god vegetarisk måltid och ett gäng vänner.

Åre kafferosteri

Åre Kafferosteris kaffebar, lätttillgängligt på Åre torg är nyöppnat när  jag Sofia och Jeanette glider in, för en stund i värmen och för att testa Åres berömda kaffe. Eftersom det inte finns så mycket bättre än kaffe går det ju inte att motstå dessa lokala små ställen. Vi möter en snäll kvinna som serverar oss både soppa och kaffe med efterrätt och på väggen hänger mysig lokal konst en kan köpa om en vill.

fika i åre

Jeanette, JeanetteSeflin och Sofia, Fantasiresor, reseskvallrar. 

åre kafferosteri kaffebar åre torg kafé åre torg

Lokal konst och mysig stämning på Åre Kafferosteris kaffebar på Åre torg.

fika åre torg

Krus och Svartklubben – pop up by fäviken

Pop up måste vara 2010 – talets hippaste koncept? Det känns som att det är det en gör nuförtiden. Och någonstans hänger det väl ihop med vår längtan över att vara unika. Det gör Åre bra med Krus och Svartklubben – pop up by Fäviken. Om man är matintresserad och har längtat till ett bord på Fäviken Magasinet, konstaterar att en varken har råd, eller tid att ta sig dit endast för ett mål mat så är ett lunchbesök på Fävikens pop-up Krus ultimat. Har man några extra slantar finns Svartklubbens avsmak Uvisan, för att komma lite närmare Fäviken konceptet.

fäviken pop-up krus svartklubben åre

Kokboken Nordisk Kokbok av Magnus Nilsson skapar ett starkt habegär.

äta i åre fäviken pop-up

Krus.

äta i åre äta i åre äta i åre krus i åre

Åre bageri

När nattåget landar runt kl 9.00 på morgonen i Åre så kliver jag direkt ur tågsängen i mitt underställ, lämnar väskorna på Holiday Club och gör ordning mig för morgonen i SPAet för att direkt bege mig för frukost på Åre bageri. Jag ser till att vara riktigt hungrig för en brunch. Här finns frukost till alla, inklusive intoleranta och veganer. Lite som en hotellfrukost i mysig bagerimiljö.

brunch på åre bageri

Åre Crêperie & Logi

Särskilt varmt om hjärtat ligger Åre Crêperie & Logi. Från första dagen när jag testade Crêperie & Logi i Visby, Åres systerrestaurang, så har jag drömt matiga drömmar om pannkakor i alla dess former. Sista gången jag var hos Crêperie & Logi, var i Åre och då passade jag på att äta både mat-crepes och efterrätts-crepes med grädde och hjortonsylt till, kanske det godaste man kan äta en vanlig dag.

Åre Crêperie & Logi äta i Åre Crêperie & Logi Åre Crêperie & Logi

Crêperie & Logi med sin mörka och murriga inredning.

äta i åre mat i åre

Grow

Som uttryckt av mig tidigare är Grow ren och skär matglädje, särskilt för en vegetarian. Med små pytsar och lite av varje som blomkål, körsbärstomater, grönkål och polenta, röror och frästa rotfrukter behöver en inte gå till så många andra restauranger vid en weekend i Åre. Grow, som ligger i Holiday Club, har gjort mig och alla mina vänner mätta, varje gång.

grow holiday club vegetarisk mat

Matglädje efter en hel dags rörelseglädje.

vegetarisk mat i åre grow

Allt det godaste jag kan tänka mig på samma tallrik.

äta i åre

Rania och Dryden.

grow holiday club grow holiday club

Sova och jobba

Två gånger har jag bott en långweekend på Holiday Club och upptäckt hotellets vrår. Jag har haft rum åt båda håll och bott i sviten i den nyrenoverade delen Lake side. Holiday Club är verkligen ett fullservice hotell med restaurangen Grow, ett SATS-gym, ett stort SPA med mängder av bastualternativ och en egen Skistar-shop. Och för den som känner mig väl, vet att jag bastar flera gånger i veckan nu under vintern och att jag har en favorit på Holiday Club, nämligen jämtbastun med sin låga temperatur, stenhällar och aromatiska doft.

På Holiday Club blir det snart rutin att sitta en stund i lobbyn, skriva och prata, kanske mer prata än skriva, njuta av brasan och se rörelsen i hotellet. När Sara nämner att vi ska bli uppgraderade till lake-side är jag snabbt på bollen och ber om ett rum för mig och Sofia och drar turligt vinstlotten till oss båda. Vi får testa sviten som ligger längs Åresjön. Det är svårt att inte ge av ett litet glädjeskrik när vi öppnar dörren. En vacker liten tvårummare breder ut sig framför ögonen, en två jag gärna skulle vilja ha som lägenhet, med tv-spel och bastu inkluderad. Det är som att sviten skapades för mig. Vi bjuder snabbt över resebloggsvännerna och har en bastukväll och reseprat i vår ganska stora bastu, en kväll som stannar kvar i minnet länge.

När det sedan lider mot middag kilar vi ner till Grow och äter vegetariskt och dricker god öl för hela slanten.

holiday club åre

Holiday Clubs vackra lobby.

katarina wohlfart holiday clubholiday club åreholiday club åre sofia zetterqvist

Rum med utsikt mot Åre by.

holiday club åre katarina wohlfart

Svit, med sjöutsikt. Foto: Sofia Zetterqvist

holiday club åre svit

Vårt vackra rum, utsmyckat med en smedkyl.

katarina wohlfart äntligen vilseholiday club åre holiday club

Möjligheten att sitta och mysa i lobbyn, småjobba eller ta en lång frukost kanske är det mysigaste med Holiday Club i Åre.

Shopping i Åre

På den sista workationen är Johanna från JohannaN med och hon passar på att tipsa om lite bra ställen för shopping i Åre.

Studion. Butik med lokal design, hantverk, stickat, fotokonst med mera.

Tegel. Blandade märken. Har bland annat JohannaNs hållbart producerade smycken.

Läs om fler ställen för shopping här.

att göra i årestudion i åre

Ta tåget till Åre

Till Åre går flera tåg om dagen och en favorit har kommit att bli att ta Snälltåget upp till Åre på natten för att landa på morgonen och så snart som fötterna vant sig vid det snöiga underlaget vandra bort till Åre bageri för frukost. Tåget anländer mitt i Åre by precis vid Holiday Club och Ica och i Åre är allt nära.

Eftersom det finns nattåg till en billig peng behöver heller inte den annars ganska dyra destinationen bli så dyr. Med nattåget kan man enkelt bara stanna en weekend, åka skidor en dag eller två och njuta av Åres alla lyxiga restauranger och mysiga endagsutflykter.

Katarina

Workation

Jag har inte skrivit så mycket om konceptet Workation tidigare men vill slå ett slag för det eftersom Åre som destination passar för ändamålet. Workation är kort och gått semester blandat med jobb, passande för bloggare eller de som har företaget på fickan. De två gångerna jag varit på Workation i Åre har det varit i form av UnConference ordnad av Influencers of Sweden där vi blandat föreläsningar som deltagarna själva hållit, med aktiviteter, inspirationssnack och häng. Varje gång har jag kommit hem upplyft och förändringspepp och har nyttjat känslan att göra nödvändiga justeringar inför det kommande året.

Mina tre besök i Åre har varit två workation ordnade av Influencers of Sweden där jag är betalande medlem och en gång privat.  Text bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.