Resor
comments 5

Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova

Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren

Jag sitter på tåget på väg hem från min favoriturskog- Norra Kvills nationalpark. Den yttersta tystnaden ekar i öronen när jag tänker tillbaka på en dag med skägglavsfrisk luft, sotig eldstad och den sista snön som envist hänger kvar mellan mossiga stenar.

Ronja Rövardotter en svensk Romeo och Julia, bland rövare och sagoväsen

Ronja, min Ronja, som precis som för många andra färgat min uppväxt med kärleken till Sveriges mossiga skogar, kärleken till Birk och kärleken till Vargsången. Jag hör Lovis röst i varje not eller i varje fall Lenas Nymans som spelade Lovis i filmen om Ronja.

För någon vecka sedan bestämde jag mig en tidig lördagmorgon för att börja läsa Ronja Rövardotter. Jag hade tidigare under veckan lånat lite nya böcker på biblioteket och av en slump såg jag Ronja när jag ivrigt letade efter andra Astrid böcker jag inte läst som ung. Och inte heller hade jag läst Ronja varpå den följde med på trekvart. Att läsa Ronja kom att bli det sista jag bestämde mig för denna lördag för från första sidan till sista var jag som fastklistrad. Jag gick bara för att laga mat emellan och för mina vanliga helgpromenader, som inte blev så fasligt långa när jag bara ville hem och läsa.

Minns ni rumpnissarna med sin favoritfras ”Voffor gör ho på detta viset?”

Ronja är en ungdomsbok skriven till oss alla, till alla barn med ungdomshjärta eller alla vuxna med tonårsminnen. För vem minns inte den första trevande kärleken? Den bångstyriga känslan av att vara ung tonåring och bara vilja vara ifred? Känslan av att föräldrarnas skallar är som tomma bollar? Alla känslor av passion och irritation infrias i Ronja, blandat med en lagom portion svensk fantasy och enkelt drömmigt Astridspråk, en av Sveriges bästa författare, som jag nu, och kanske för alltid är besatt av.

Vargen ylar i nattens skog, han vill men kan inte sova. 
Hungern river hans vargabuk, och det är kallt i hans stova.

Du varg,
du varg,
kom inte hit,
ungen min får du aldrig.
– Vargsången – Hujedamej och andra visor av Astrid Lindgren

Ronja, som är vild som vildvitttorna i Mattisskogen är en egensinnig tjej som älskar skog, djur, natur och senare Birk. Ronja, född i Mattisrövarsläktet en åsknatt i Mattisborgen möter senare Birk Borkasson, av Borkarövarsläktet och äventyret börjar.

För dagdrömmaren, skogsdrömmaren, Sverigedrömmaren och den som minns första kärleken. Som njuter av Astrids språk, inspireras av saga och gillar lagom spännande rövarhistorier till toner av en Vargsång.

Tips! Önskar du ett eget äventyr? Besök inspelningsplatserna för Ronja. Bland annat spelas vissa delar in vid Ristafallet i Åre där jag varit.

Katarina

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.