Resor
comments 3

Bodil, Björnö och Bucketlife – resumé om jan och feb – 2018

Två månader, snö, Åre, Lettland och en salig blandning av resor och andra äventyr. Jag blickar tillbaka och förundras över hur mycket som hinner hända på två månader, som jag har att berätta. Häng med.

Jag stannar på marken

Två månader är i backspegeln och jag har stannat i Sverige varje dag. Året började med kampanjen #jagstannarpåmarken, och allt fler ger nu löftet om sluta flyga. T ex har resebloggaren Evelina avlagt löftet, Malena Ernman och en rad klimatengagerade samt journalister. Eftersom jag känner mig själv har jag inte lovat att sluta flyga men blir inspirerad till förändring. När en tid gott och tanken fått sjunka lite tänker jag främst ta ett annat grepp på debatten än att helt avstå. Tid och pengar får inte längre stå först utan jag vill att fokus ska vara på medvetna val, medvetna resor. Jag har därför valt att lägga till ett miljömål på bloggen där jag bestämt mig för att främst utvärdera bokning och resor, att göra medvetna val där fokus inte kommer vara på att avstå utan se hur jag kan ändra mitt beteende och minska på ett naturligt vis samt bidra till resandet med tåg eller annan trafik som buss. Det är ett tufft mål i vilket fall, eftersom jag har ett heltidsjobb och tid är min största utgiftpost i livet samt att klimatfrågan är mer diversifierad än det svartvita påstående ”flyg är dåligt för miljön”.

Två frågor jag ställer efter en stund med Jag stannar på marken.

Kommer debatten fortsatt bara vara svartvit?

Håller debatten redan på att ebba av? Blev det inte mer än såhär?

Månaderna som har gått

Månaderna har bjudit på vintersemesterar med Åre och Riga i spetsen följt av en dag ute på Värmdö med mamma. Björnö naturreservat har gett mig en stund naturkärlek och avslappning och föregående helg har bjudit på, enligt Sofia, nyttiga semlor i Vinterviken.

Två workation har hunnits med. Känns som ett perfekt koncept när en är bloggare och heltidsarbetande, som medelavslappning och personlig utveckling i ett där vi. I Åre fick vi varsitt exemplar av boken Yrke: Influencer – Så gör du karriär på nätet. Jag har läst bits and pieces och kan inte redogöra för hela ännu. Om du är nyfiken på boken kan du läsa mer om vad Jonna Jinton har skrivit om den och sina personliga reflektioner om yrket – Jonna Jinton – Influencer som yrke.

Läst, läser och på min lista att läsa – Allt om böcker

De två fibriga vintermånaderna har fått mig att läsa mer. Det känns som jag är fullkomligt besatt. Jag slutar inte läsa. Läser i sängen på morgonen, när jag fönar håret, samtidigt som jag tittar på tv, på rasterna på jobbet och allt däremellan och har senaste veckan läst två böcker parallellt.

Läsande är så starkt kopplat till både bloggande och resor. Böckerna utspelas någonstans, beskriver en kultur och gör mig nyfiken. Jag funderar nu på ett nytt grepp här på bloggen. Jag själv hittar en del av de böcker jag läser hos andra bloggare som Sandra Beijer, Erik Smedlund och Frida Svensson och fullkomligt älskar deras bokrecensioner varför jag också bestämt mig för att börja dela det jag läser. För böcker är ju livet, eller hur?

Läst

Vegetarianen. Han Kang. Utspelar sig i Sydkorea.
Sund. Tove Folkesson. Utspelar sig i Sverige, Stockholm, Kalmar, Öland, Åre och Kuba.
Och solen har sin gång. Ernst Hemingway. Utspelar sig i Paris och Pamplona.

Läser

Så gör jag. Bodil Malmsten
De polyglotta älskarna. Lina Wolff. Augustprisvinnare.
Det här är hjärtat. Bodil Malmsten. Diktsamling.

På min lista att läsa

Det man inte vet har man ingen aning om. Josephine Almanakis. Boken jag fick av Sara, på posten, spontant mitt i veckan.

Behöver fler böcker till min lista att läsa. Några tips?

Äntligen vilse hos andra

Äntligen vilse har lyfts fram i andra bloggar, säkert flera gånger, men extra nämnvärt är Annikas fina delning på Facebook.

Annika skriver en så fin facebook ”Jag drömmer om att en dag kunna ta riktigt bra foton. Mina främsta inspiratörer i fotosvängen: Elin Kero (blogg här: http://nevnarien.se- missa inte hennes senaste ”John Bauer”-print!) Jonna Jinton (bloggar på http://jonnajinton.se och är ett skapande geni i största allmänhet), Katarina Wohlfart (lyckas alltid fånga magi med kameralinsen) bloggar på http://www.antligenvilse.se), Lola Akinmade Åkerström (fotar för National Geographic, behöver jag säga mer?? https://www.lolaakinmade.com), Karin Enge Vivar (anlita henne om ni bor i Karlskrona med omnejd! http://karinvivar.se), Jeanette Seflin (bloggar på http://www.jeanetteseflin.com och har ett bildspråk som gör mig glad) och Helena Gunnare (hennes norrskensfoto, gah! http://ohdarling.org).

Tack för ständig inspo, grymma är ni allihopa! <3″

Att resa med ovanstående värmer ett resebloggarhjärta.

Utöver detta så tipsar Resia om mitt inlägg om min och hur en kan köpa en islandströja i 15 saker att se och göra på Island.

Reflekterande/läsvärt

Jag stannar på marken – kampanjen har huserat i varje hem snart och hur många har slutat eller dragit ner på sitt flygande? Utvecklingen kommer vara spännande att göra och hashtaggen på twitter är ett enkelt sätt att följa utvecklingen.

Resa medvetet skriver om Kolonialismen – Att möta sina egna förfäder i vitögat och om postkolonialism. Hon vrider och vänder på begreppet tills det värker. Intressant. Ge dig in och diskutera med mig.

Bucketlife skriver om närheten till skogen som rikedom, utan att fakturera, i inlägget Naturligt rik. Och visst är det tänkvärd och viktigt att titta runt omkring sig, ställa sig frågan var en har idag och vara nöjd över det. Och om en inte är nöjd ställa sig frågan vad en kan förändra?

Som ett brev på posten när en börjar prata lifedesign kommer Travelettes guide – A beginners guide to welcoming the unexpeted into life. Välbeprövade klyschor som att utmana sig själv och göra sig av med prylar, som dock troligen fungerar.

På resande fot

Under januari har jag och andra bloggare i Nordic TB varit på #NordicTBSummit (konferens) i Riga. Lettland växer sig allt starkare i mitt hjärta och jag räknar komma tillbaka flera gånger. Jag har också blivit lite intressead av Litauen och funderar om det inte skulle vara dags för Vilnius ganska snart.

Sofia rymmer till Florens i april, till en villa likt något vackert näste i Hemingsways böcker. Kanske kommer resan handla om just det Hemingway håller högt; vin och vänner. Till det en skrivarvilla för likasinnade att besöka. Kanske får du en fläkt av Florens här på bloggen också.

Vandringsbloggen har varit på tågspårsvandring i Hälsingland. Det vill jag med. Framförallt vill jag åka till Hälsingland. Min farmor kom från Järvsö och sedan liten har jag hört historier från landskapet, så kanske inte så konstigt att en vill åka dit då.

Inspirerande

Bucketlifes När forkörarna kom till byn – vackra porträtt på forkörare och nordsvenskar. Har man aldrig innan hört talas om forkörare, som jag, är inlägget väl värt ett besök.

Hand luggage Onlys – 16 Places To Enjoy The Best Seaside Holidays in the UK skapar ett Engelskt kust – ha -begär.

Sandra Beijers inlägg om presenter till sina bloggvänner. Undrar fortfarande om det inte var äkta ändå. Läs och avgör du ”en gång när jag köpte presenter till alla mina favoritbloggare”.

Lolas foton är alltid så grymma – in Photos: Mount Pilatus, Switzerland.

Johnnys 10 bilder och berättelser serie gillar jag skarpt – läs t ex 10 bilder och berättelser från Azerbajdzjan – som innehåller en liten utstickare med Loreen och en hälsning till Azerbajdzjans hbtq-aktivister.

Drömmer om

En resa till London via tåg med Sofia. Att hälsa på Otto som jag träffade i Lettland och gå Lady´s Self-Guided London Literary Walk som börjar på kanske den vackraste bokshop jag har sett i mitt liv på bild, Daunt Books i Marylebone.

*

Nu var det ett tag sedan jag skrev en sammanfattning, men har avsiktligt väntat för att det ska hända lite saker. Hoppas du fortfarande gillar sammanfattningarna och att du inte väntat för länge. Men på grund av tiden de tar och skriva och att jag inte vill att bloggen ska vara en enda lång sammanfattning kan varannan månad bli det intervall jag väljer. Kanske har du märkt att jag bloggar lite mer sällan och kanske är du bara glad för det.

Är det något du saknar i sammanfattningen du önskar att jag har med framöver?

Ha en fortsatt fin vecka och helg allesammans. Vi får se om jag tar mig ut i den snöiga skogen.

Katarina

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.