Resor
comments 29

Fira jul ensam?

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla er läsare*. När en har familj, är det nästan lite som att svära i kyrkan att skriva de här orden. Jag känner det i fingrarna när jag skriver, det är motsträvigt, det går segt. Så indoktrinerade är vi människor av Coca-colas familjejul. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?


Söker du saker att göra vid en jul ensam? Här är min lista med över 30 saker att göra när du firar jul ensam.


fira jul ensam

Julafton 2016, morgonpromenad hemmavid i Småland. Mamma tar bilden.

Fira jul ensam

Konceptet ”Fira jul ensam” får en genast att tänka på ensamma äldre människor på äldreboende där det inte finns någon släkt kvar eller människor i nöd som på ett eller annat sätt tappat bort sin familj på grund av missbruk eller andra val i livet.

Väldigt få tänker nog på en sån som jag, som både har familj och vänner och heller inte lever i nöd.

Såg den här reklamfilmen på Youtube som del av min fotokurs och kände bara, att ja, precis såhär är det nog för många som i slutändan firar jul ”ensamma”, det är varken avsaknaden av familj eller vänner, utan livspusslet som avgör.

”Om jag nu ska fira jul ensam Gud, ge mig en vit jul åtminstone.”

Varför jag firar jul ensam

Egentligen var det ingen stor grej som ledde till att jag nu firar jul ensam. Tom en liten bortskämd en. Kort och gott, mina föräldrar åker till Dubai över jul och jag ville inte följa med. Vi skulle först farit till min kusin med familj som nu är i Sydafrika, något jag direkt såg fram emot, som senare blev ändrat på grund av praktiska skäl. Och jag, jag vill till Sydafrika men inte till Dubai.

Så på den vägen är det.

Mellandagarna 2015, vad är väl en jul utan fasters bullar?

Mina planer för att fira jul ensam 2017

Jag tänker vara brutalt ärlig. Bara tanken att fira jul ensam förlamar en lite. Man vill ju helst vara lite cool, skaka av sig ensamheten och gå vidare på 15 min, för att senare samma dag ha alla planer i världen som är lite New York – jul – lyxiga, som lyfter fram singelskapet från sin bästa sida och sådär. Håller du inte med?

Om man frågar utomstående, er följare som läser denna blogg och andra bekanta, så antar jag att jag många gånger framstår som den ultimata karaktären i en ”ta singellivet med storm – komedi”. Jag har 2000 bollar i luften, producerar en himla massa text och bild trots att jag också lyckas bolla ett heltidsjobb, bor bland alla andra hippa i Stockholms södra delar med promenadavstånd till de bästa uteserveringarna i Sverige (i en tvåa med balkong där jag kan se solen gå upp över stadssiluetten tom.) samt har en himla massa resiga coola flickvänner med fina jobb som alla går att pytsa in i kategorierna Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte och som i verkligheten är mångt mycket mer produktiva än Carrie.

Livet är och kommer nog aldrig att vara en Sex and the City film. I alla fall inte för mig. Men när de där 15 minuterna passerat, chocken har lagt sig så kommer planerna krypandes ändå och vips så ska jag fira jul med Charlottes familj, nyår med Carrie och oroar mig plötsligt över att inte ha någon egentid för bloggande på de där mellandagarna.

fira jul singel

December 2015. Snälla jul, allt jag önskar mig är snö i julklapp.

Dina tips till att fira jul ensam

Och är en egentligen någonsin ensam? Så snart mina läppar formar orden ”ensam” och ”jul” blir jag direkt inbjuden till någon annans jul och får briljanta förslag på att hänga i singelbaren på Riche hela julhelgen av arbetskamrater. Och vem vill inte det liksom?

Nu söker jag då, dina bästa och obästa tips till att fira jul ensam. Tanken är att jag samlar in en hel radda tips och gör ett grymt ”att göra när du firar jul ensam” inlägg veckan innan jul. Och vem vet, kanske testar jag ett och annat av tipsen, kanske möts vi på Riche´s singelbar över en glögg, eller två.

Så shoot! Give me de bästa så förgyller vi veckorna fram till jul, för de som precis som jag, ska fira jul ensamma.

Katarina

Någon gång december 2014, på äventyr runt Vättern med Helena. Detta foto och omslagsfotot är taget av Helena Gunnare.

29 Comments

  1. Pingback: Att göra när du firar jul ensam - Äntligen vilse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.