Resor
comments 29

Fira jul ensam?

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla er läsare*. När en har familj, är det nästan lite som att svära i kyrkan att skriva de här orden. Jag känner det i fingrarna när jag skriver, det är motsträvigt, det går segt. Så indoktrinerade är vi människor av Coca-colas familjejul. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?


Söker du saker att göra vid en jul ensam? Här är min lista med över 30 saker att göra när du firar jul ensam.


fira jul ensam

Julafton 2016, morgonpromenad hemmavid i Småland. Mamma tar bilden.

Fira jul ensam

Konceptet ”Fira jul ensam” får en genast att tänka på ensamma äldre människor på äldreboende där det inte finns någon släkt kvar eller människor i nöd som på ett eller annat sätt tappat bort sin familj på grund av missbruk eller andra val i livet.

Väldigt få tänker nog på en sån som jag, som både har familj och vänner och heller inte lever i nöd.

Såg den här reklamfilmen på Youtube som del av min fotokurs och kände bara, att ja, precis såhär är det nog för många som i slutändan firar jul ”ensamma”, det är varken avsaknaden av familj eller vänner, utan livspusslet som avgör.

”Om jag nu ska fira jul ensam Gud, ge mig en vit jul åtminstone.”

Varför jag firar jul ensam

Egentligen var det ingen stor grej som ledde till att jag nu firar jul ensam. Tom en liten bortskämd en. Kort och gott, mina föräldrar åker till Dubai över jul och jag ville inte följa med. Vi skulle först farit till min kusin med familj som nu är i Sydafrika, något jag direkt såg fram emot, som senare blev ändrat på grund av praktiska skäl. Och jag, jag vill till Sydafrika men inte till Dubai.

Så på den vägen är det.

Mellandagarna 2015, vad är väl en jul utan fasters bullar?

Mina planer för att fira jul ensam 2017

Jag tänker vara brutalt ärlig. Bara tanken att fira jul ensam förlamar en lite. Man vill ju helst vara lite cool, skaka av sig ensamheten och gå vidare på 15 min, för att senare samma dag ha alla planer i världen som är lite New York – jul – lyxiga, som lyfter fram singelskapet från sin bästa sida och sådär. Håller du inte med?

Om man frågar utomstående, er följare som läser denna blogg och andra bekanta, så antar jag att jag många gånger framstår som den ultimata karaktären i en ”ta singellivet med storm – komedi”. Jag har 2000 bollar i luften, producerar en himla massa text och bild trots att jag också lyckas bolla ett heltidsjobb, bor bland alla andra hippa i Stockholms södra delar med promenadavstånd till de bästa uteserveringarna i Sverige (i en tvåa med balkong där jag kan se solen gå upp över stadssiluetten tom.) samt har en himla massa resiga coola flickvänner med fina jobb som alla går att pytsa in i kategorierna Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte och som i verkligheten är mångt mycket mer produktiva än Carrie.

Livet är och kommer nog aldrig att vara en Sex and the City film. I alla fall inte för mig. Men när de där 15 minuterna passerat, chocken har lagt sig så kommer planerna krypandes ändå och vips så ska jag fira jul med Charlottes familj, nyår med Carrie och oroar mig plötsligt över att inte ha någon egentid för bloggande på de där mellandagarna.

fira jul singel

December 2015. Snälla jul, allt jag önskar mig är snö i julklapp.

Dina tips till att fira jul ensam

Och är en egentligen någonsin ensam? Så snart mina läppar formar orden ”ensam” och ”jul” blir jag direkt inbjuden till någon annans jul och får briljanta förslag på att hänga i singelbaren på Riche hela julhelgen av arbetskamrater. Och vem vill inte det liksom?

Nu söker jag då, dina bästa och obästa tips till att fira jul ensam. Tanken är att jag samlar in en hel radda tips och gör ett grymt ”att göra när du firar jul ensam” inlägg veckan innan jul. Och vem vet, kanske testar jag ett och annat av tipsen, kanske möts vi på Riche´s singelbar över en glögg, eller två.

Så shoot! Give me de bästa så förgyller vi veckorna fram till jul, för de som precis som jag, ska fira jul ensamma.

Katarina

Någon gång december 2014, på äventyr runt Vättern med Helena. Detta foto och omslagsfotot är taget av Helena Gunnare.

29 Comments

 1. Just julen skulle jag inte vilja fira ensam men andra högtidsdagar har jag inget emot. julafton känns lite helig för mig. Även om jag har noll and zero julplaner så finns alltid mamma och pappa där att fira med (har typ inga släktingar).

 2. För det första. Du är sjukt cool på alla sätt och en så sann inspiration. Just nu sammanfallar det här inlägget ypperligt med en annan grej jag gör – du får veta om några dagar.

  För det andra, ibland tänker jag att jag skulle vilja se på TV en hel dag. Det finns en himla massa program jag missar som verkar bra, som andra har som tradition men vi inte har i min familj. Det är kanske nidbilden av tragiskt julfirande – ensam med TV:n. För mig är den bilden rätt romantisk om den är självlvald

  För det tredje, några spontana idéer. Smygfota folk genom deras fönster. Gå längs hamngatan själv och slipp att trängas vid NK:s skyltfönster. Bygg ett jävligt komplicerat pepparkakshus som bryter alla normer. Besök någon av alla julfiranden som är för just ensamma som någon ideell organisation ordnar. Gör ett friskispass på kungsholmen med Moni och Nino – de är så sjukt bra jympaledare om en är lagd åt det hållet. Är man inte det så kan det vara nice att gå utanför comfortzon. kommer vara härlig stämning, jag lovat. Bygg en stor snölykta med marshall som många ser. Köp hem verktyg för att göra fin matdekoration med gurkspiraler och annat. Ta med blomsprutan ut om det är minusgrader och spruta på snön så går den att krama till bollar sen. Ja det var nog det jag kom på så här en lördagsmorgon.

  • Katarina says

   Hahahaha det var den sjukaste kommentar jag fått i mitt liv hittills! Så bra tips! Blomspruta? Hahhahaaha garvar så jag dör

 3. Sonja says

  Verkar vara jäkla problem att fira Jul ensam. Det finns värre problem. Verkligen!

  • Katarina says

   Hej! I mitt fall är det självvalt så för mig är det inte ett problem. Men några tips att göra?

 4. Oj! Svårt! Det gäller att ha rätt inställning. Jag skulle alla gånger välja skogen istället för krogen. Kanske hitta ett fint ställe att tälta på eller hyra en liten stuga. Klä en gran ute med lite glitter, tända en massa ljus, dricka glögg och läsa en bra julbok. Vad du än gör hoppas jag att du får en jättegod jul! 🙂

  • Katarina says

   Ja! Jag tror faktiskt att vad jag än gör, så kommer jag få en bra jul 🙂 God jul på dig också 🙂

 5. Jag tror också att du kommer få en bra jul vad du än gör. Själv skulle jag inte se det som ett problem alls. Men då är jag å andra sidan inte så intresserad av högtider, och jag kan fullkomligt älska och njuta av att få vara själv. 🙂

 6. Vilket spännande inlägg som först fick mig att höja på ögonbrynen! För precis som du säger är det nog så att jag har en bild av att man aldrig firar en ensam jul frivilligt.
  MEN så länge det är just frivilligt så spelar det ju ingen roll, som nån annan skrev finns det större problem här i världen!

  Om jag hade firat jul själv hade jag gått en superlång promenad med hunden, bakat julgodis och såklart sett en mängd bra julfilmer!

  • Katarina says

   Men tack för fin kommentar! Jag håller faktiskt på att skriva inlägget med alla tips på vad en kan göra som kommer från alla läsare, andra bloggare, vänner och kollegor på mitt jobb. Släpps innan jul och så snart jag är klar. Många blev lite paffa när jag sa det och har varit otroligt kreativa i lösningar på vad en kan göra. Många har främst kommenterat på instagram men det finns ju en rolig kommentar här uppe. Nej och det är verkligen inte hela världen. Och det vill jag att andra ska känna också!

 7. Johan says

  Jag har inte valt att fira jul själv så för mig är det jobbigt. Sambon släppte idag bomben att hon tänker fira jul med sin familj själv. (INGA! hatstormar mot henne här nu tack)

  Så inget flörtade raggande eller undertoner finns mer än frågan:

  Finns det fler ensamma på julafton i Borås? Ålder kön social status ointressant. Kanske kan ngn ta med sig lite så det blir knytkalas. Julafton ensam lockar inte så gör detta ett försök

  • Katarina says

   Idag? Oj. Det var snabbt inpå! Nej hoppas inte det kommer några hatstormar här. Jag håller på med själva listan på alla förslag jag har fått in och det är en himla massa men allt har Stockholms – fokus eftersom jag bor här. Jag kommer troligen släppa den ikväll. Kommer länka i detta inlägg då. Det mesta går ju att översätta till lokalt, Dvs det finns en motsvarighet i Borås eller Göteborg.

   Men – jag tycker, posta en liten notis på facebook. Jag gjorde det i instagram (funkar också) Jag fick massa förslag och inbjudningar direkt. Så himla härligt och uppskattat att se hur snälla alla är där ute och familjer som gärna tar in en extra.

   Nej det suger när det inte är självvalt, det förstår jag. Det är också det min lista syftar till, det en kan göra när en är helt själv eller kanske ihop med en granne eller vän. Jul är ju mer än bara julafton.

   Listan tar lite tid då jag fick in mer än 40 förslag. Herregud vilket engagemang!

 8. Johan says

  Har inget facebook och skaffa för detta och sen inget mer är kanske hån mot de som svarar ev.

  Ja hon chockade mig rejält. Att lämna ngn ensam så här är kanske inte det som mest kvalar in till årets hjälte direkt

  • Katarina says

   Ok. Ska kolla sen när jag släpper min lista om jag hittar ngt på facebook för Borås. Är på jobbet så blir ikväll. Har du några särskilda fritidsintressen så kan det ju vara så att t ex de som håller på med vandring/ ridning/ hockey lr så träffas?

 9. Johan says

  Är en fiskekille så för att vara vitsig så ligger det ”på is” just nu. Annars har jag ägnat all tid jag haft på bygga på huset. Och där träffar jag inga nya folk.

  Men har försökt att skaffa nya vänner på nätet (oavsett kön) då jag inte vill eller klarar att vara otrogen. Men Internet är en elak jävla plats har jag förstått när människor gömmer sig bakom en skärm.

 10. Pingback: Att göra när du firar jul ensam - Äntligen vilse

 11. Johany says

  Hej Johan!

  Undrar hur det gick för dig,och om du blir fortafarnde ensam till julen?

  Jag är 25åring kille från Göteborg som sitter lite i samma sits som dig alltså haha

  Om du har lust är det bara höra av sig.
  Hälsningar Johany

 12. Khaled says

  Jag firar också jul ensam i år, mina föräldrar är bortresta (de bor i Göteborg och jag i Värmland). Har tidigare firat jul ensam och då har jag ätit massor med gott och tittat på allt kul som finns på tv:n, Netflix eller streamat alla klassiska julfilmer (Ensam hemma, Miraklet i New York, Julfritt, Nu är det jul igen, Grinchen, White Christmas m.m.). Har även lyckats träna lite, känns extra gött och ha gjort det när man trycker i sig all julmat ock godis, hehe! I år känns det lite vemodigt att fira ensam, hade nog varit lite kul med någon annan. Får se hur det blir :). Önskar er alla en god jul!

  • Katarina says

   God jul till dig också! Härligt att du kikade in. Jag far skälv iväg till vänner. Perfekta tips till en bra jul. ❤️?

 13. Kenneth says

  Julen är barnens högtid. För oss äldre är det våra minnen från barndomens jular som betyder något. Det är dofter, spänningen, julgranen, julklappspapper, julmusiken i radion och julmaten.
  När våra föräldrar är döda och våra barn utflugna sedan länge är det dofterna, julgranen och julmaten som är jul. Handelsmännens annonser och krögarnas frestande julbord väger lätt i förhållande till barndomens dofter och minnen.
  Att fira jul i ensam är inte ensamhet. Det är att ostört få fira sin jul med barndomsminnen, dofter och julmat. Man slipper kiv om vad som ska finnas på julbordet och i julgranen. Julaftonen är över efter några timmar men utan den sorg och saknad man kände som barn. Man tänder ett ljus, behåller julgranen några veckor extra och räknar dagarna till nästa jul. Julen är underbar.

  • Katarina says

   Ja faktiskt det är den! En kanske kan fira att jul som högtid ändå är en av de bästa, ensam eller inte. Barndomsminnen och dofter kanske det bästa. Jul var verkligen särskilt när man var barn. Härliga högtid. Kul att du hittat hit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.