Mat, Stad
comments 15

Afrikansk mat under jord

Tunnelbanevagnen bromsar hastigt in och vi gör oss redo för att gå av vagnen. Magen knorrar, jag är rätt hungrig hinner jag tänka snabbt, innan dörrarna slås upp och vi kliver av tunnelbanevagnen vid Rådhuset i Stockholm. Utsidan på restaurangen vi är på väg till gör inte alls maten rättvisa. Innanför dörrarna döljer sig nämligen en riktigt liten pärla.

jebena_rådhuset_stockholm_antligenvilse-4

Jébena – afrikansk mat under jord

Att ha flyttat till Stockholm är lite av en dröm som går i uppfyllelse för en svensk foodie som jag. Stockholm är lite av ett matmecka här i norra Europa, fyllt med allt från svenska klassiker till mat från andra sidan jorden.

Efter flytten från Grythyttan har jag skaffat ett litet sidointresse och det är att leta restauranger och mattips i bloggar, spara dem på en lista att plocka fram när det finns tid och pengar över för att äta ute. De bästa tipsen får man från bloggar eller matintresserade kollegor.

Men innan jag flyttade till Stockholm, när jag fortfarande bodde i Grythyttan var jag här då och då på kurs i mitt jobb. En av mina kurskollegor sa att hon hade hört talas om en restaurang i tunnelbanan och jag ”va? ”så spännande!”, ”jag följer såklart med”.

Jébena är en eritreansk restaurang i Stockholms tunnelbana, placerad mitt en gång och därför lätt att missa. Maten är svår att beskriva för den som inte ätit eritreanskt innan. Man kan säga att det är en pannkaka med röror på. Man äter med händerna och som kuriosa finns på hemsidan instruktioner för hur man gör på ett exakt vis. Martin och jag var här i höstas och rullade hem efter för mycket mat och för mycket baklava. Blir liksom mätt när jag tänker på det.

Jag vill passa på att tipsa om just de lite mindre besökta, kanske annorlunda restaurangerna i Stockholm, så Jébena är först ut. Varken hipp, inne eller dyr. Bara god mat som man blir mätt på. Enkelt och bra!

Katarina

För vem, pris och vägbeskrivning

För vem? Alla som gillar fluffiga pannkakor, goda röror till en billig peng. Extra bra för vegetarianer med många vegetariska rätter. Det är viktigt att man gillar mörk, mysig stämning och inte har något emot en väldigt enkel lokal. Kan eventuellt ha renoverats då den varit stängd under vintern men är enligt hemsida öppen igen.

Prisklass: 99 sek – 169 sek för en stor huvudrätt, mycket prisvärt i Stockholms mått mätt.

Vägbeskrivning: Tunnelbana Rådhuset, mot Akalla eller Hjulsta från T-centralen. Adressen är Kungsklippan, 112 25 Stockholm och man når restaurangen på tel: +46-(0)8-650 42 50

Det är öppet måndag – torsdag:14:30 – 23:00, fredag – lördag :14:30 – 03:00, söndag: :14:30 – 23:00

 

jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-5jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-3jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilsejébenajebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-6jebena_radhuset_tunnelbana_afrikanskt_antligenvilse-8

15 Comments

 1. Va kul att du tipsar om den här pärlan! Det är också en av mina absoluta favoriter i Stockholm. Bror min och jag var där varje gång jag hälsade på när han bodde i stan. Sedan dess har jag snöat in på eritreansk mat, men det är knixigt att göra de där pannkakorna själv hemma har jag upptäckt…

  Förresten, på gatan utanför (nedanför, mot centralen sett) ligger en hemmamysig brasiliansk restaurang som serverar dagens (rejäla) portioner hemlagad mat. Vet inte namnet och heller inte den exakta adressen dock…

  • antligenvilse says

   Vad roligt att vi har samma smak! 🙂 ja, Är det surdegspannkakor kanske? Eftersom de har hål? Kan tänka mig det. Men Gottigottgott är det. Vi var igår igen 🙂

   • Ja, något liknande pannkakor av teffmjöl med surdeg. Bästa är ju att en ”får” äta dem med händerna! Nästa Stockholmsbesök blir det helt klart en vända ner i ”underjorden”!

 2. Åh så kul! Hängde med min eritreanske kollega i Göteborg på deras förening och åt den här maten. Visste inte att det här stället fanns. 🙂

  I Malmö har vi massor av invandrad mat och speciellt på Möllan så det får du testa när du kommer. Sveriges bästa ostbutik också.

  • antligenvilse says

   Nej. Samma här. Är aldrig där men ja, väl värt en omväg faktiskt! Vi tog buss från Odenplan så vi skippade blå linjen i t centralen. Men annars är det ju nere i t banan.

  • antligenvilse says

   🙂 Ja jag har varit tre gånger. Kul att det var ett inlägg kopplat till en reseskrivarkurs. 🙂 Den har funnits länge den där restaurangen och det verkar som att det är få som känner till den fast att den varit där ett längre tag.

 3. Kul! Låter som ett intressant ställe! 🙂 Vi åt med händerna i typ två veckor när vi var i Kenya (bodde inte på hotell utan hos vänner). Vi vande oss väl, men det var ändå inte så dumt med kniv och gaffel när vi kom hem 😉

  • antligenvilse says

   Hehe. Jag gillar att äta med händerna, känns primitivt å bra!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.