Europa, Mat, Reseguider, Resor, Stad, Storbritannien
comments 11

Bland fiskhandlare i Billingsgate

Morgonljuset har precis börjat strila in mellan byggnaderna Canary Wharf när vi hoppar av tunnelbane- vagnen och tar oss ut i friska luften. Himlen är blå och reflektionerna i skyskraporna är blanka. Vi går de knappa 10 minuterna från tunnelbanan ner mot hamnområdet medan solen sakta stiger över horisonten och Billingsgates fiskmarknad.

billingsgate billingsgate-2 billingsgate fiskmarknad billingsgate-4 billingsgate-5

Billingsgate fiskmarknad, en lång historia

Billingsgate fiskmarknad var en gång i världen, världens största fiskmarknad. I Storbritannien på den tiden levde mångt fler personer inkluderat Indien och diverse andra kolonier. Även om man idag ser spåren av Storbritanniens storhetstid, är det svårt att förstå hur mäktigt det ändå var.

Billingsgate härstammar från medeltiden, eller beroende på vad man menar med Billingsgates fiskmarknad. Från början såldes här diverseprodukter som majs, kol, vin och fisk och det var inte förens på 1500 – talet Billingsgate kom att förknippas med enbart fisk. 1699 noterade riksdagen Billingsgate som ”a free and open market for all sorts of fish whatsoever”.

billingsgate-6 billingsgate-10 billingsgate-9 billingsgate-11 billingsgate-7 billingsgate-8 billingsgate-12  billingsgate-14    billingsgate-19

Fiskhandlare i Billingsgate London

När vi närmar oss Billingsgate möter vi människor med kassar fyllda med fisk till bredden. De går gemensamt, pratar och skrattar, ger oss en hint om vad som komma skall. Första känslan väl inne på marknaden är skrämmande. Det är människor och fisk, överallt. Och vad värre är, det luktar fisk. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är en fiskmarknad och det luktar inte så mycket som jag trodde att det skulle göra, men min tröja vittnar om doften långt efter att näsan har glömt den.

Vi tränger oss förbi de första personerna och går in i hallen, det är vatten över hela golvet och jag går försiktigt för att inte halka. Hallen håller all möjlig sorts fisk, från utländsk exotisk fisk för asiatiska restauranger och butiker till vanlig torsk och annat från haven runt omkring England. En rad säkerhetnotiser sitter uppsatta på väggarna som drick inte, rök inte och bär ljusa kläder som är lätta att hålla rena men såklart också, använd halkfria skor. Punkt 10 känns extra aktuell och rolig.

”You should not bring any live animal to the market site with the 

exception of live fishery products brought in for sale”

billingsgate-20 billingsgate-21 billingsgate-22 billingsgate-23 billingsgate-24 billingsgate-25 billingsgate-26 billingsgate-27 billingsgate-28 billingsgate-29 billingsgate-30billingsgate-16 billingsgate-31 billingsgate-32 billingsgate-33 billingsgate-34 billingsgate-35 billingsgate-36

Engelsk frukost med fiskhandlare som sällskap

Efter en stund på en fiskmarknad utan frukost börjar magen knorra. Fiskmarknader öppnar tidigt så när vi väl var där runt kl 8.00 sålde vissa fiskhandlare slut för dagen och plockade ihop. Nästa mål för dagen för både fiskhandlare och oss blev en tur till det lilla kaféet bredvid. Jag beställde en engelsk frukost och fick till min förvåning den helt vegetarisk. Extra glad mumsade jag så i mig en vegetarisk korv, tomater, vita bönor i tomatsås och ägg som aldrig förr.

På väggarna i kaféet hänger tavlor av fiskhandlare på Billingsgate genom tiderna. Visste du att tidigare var det bara yrkesrollen Porters som var de som fick flytta fisken genom lokalen? Man tog bort denna roll inte allt för länge sedan till många konservativas förtret.

En fiskhandlare på kaféet pratade med oss och berättade om sina döttrar. Pekade på en bild på väggen på honom och döttrarna och skojade om att de var stora just för att de åt mycket fisk under sin uppväxt.

Under hela vår tur runt marknaden hör vi fiskhandlare skoja och stimma. Det verkar som att fiskhandlare är ett yrke med mycket humor. På tidigt 1900 -tal var det inte riktigt så utan då var Billingsgate ett skällsord då det var allmänt känt att fiskhandlarna hade ett fult och vulgärt språk sinsemellan. Kanske är det spår av detta språk man ser i humorn. Kanske var det det som var den tidens humor. I vilket fall, Billingsgate är ett ställe med mycket historia och atmosfär, väl värt ett besök när man är i London.

Katarina


 

För att läsa mer om Londons fiskmarknad, besök den officiella hemsidan här.

billingsgate-37 billingsgate-38 billingsgate-39 billingsgate-40 billingsgate-41 billingsgate-42 billingsgate-43 billingsgate-44 billingsgate-45 billingsgate-46 billingsgate-47 billingsgate-48 billingsgate-49 billingsgate-50

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.