Mat, Reseguider, Resor, Stad
comments 9

På äventyr i Stockholms södra förorter

Luften är isande kall när vi kliver utanför lägenhetsdörren och beger oss mot tunnelbanan. Solen skiner vackert över hustaket och mellan byggnaderna. Det knastrar under skorna där vi går på stigen. Vi är på väg mot vår första hemester i Stockholm och mot sevärdheter i dess södra förorter.

snosatragrand-2

”Vi möts av en färgsprakande vägg med regnbågens alla nyanser, guld, silver och stordåd”

snosatragrand-10

Sevärdheter i Stockholms södra förorter

För två helger sen hade jag och Martin lite tid över på helgen och jag sa ”snälla, kan jag äntligen få se Snösätra gränd”. Visst svarade han, ”det kan bli roligt”.

Så med ett fåtal enkla fraser uttalade, laddat kamerabatteri och tömt minneskort begav vi oss så mot tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra. Det är alltid kul att upptäcka tunnelbanestationerna och linjerna, visste du t ex att de flesta stationer har sin egen konst som finns lite varstans på stationerna, både skulpturer, målningar och installationer? Det visste jag själv inte innan jag flyttade till Stockholm.

högdalen

En öde skatepark i Högdalen

Första stoppet längs med gröna linjen blev Högdalen. Skateparken där är ett riktigt fotonördställe passande för porträtt och såklart skate -foto. Detta ställe tipsar många professionella fotografer om på sina bloggar och andra sociala medier och om du vill följa vad som händer här är ett utmärkt sätt att kolla Högdalens skatepark på Instagram. Här ser du både karta och de som taggar sina inlägg med denna location.

Martin upplevde det kallt och surade på kanten till skatebanan medan jag begav mig ner på upptäcksfärd i gångarna. Känslan är en surrealistiskt sci- fi film i avskalad miljö nästan som George Orwells 1984. Betongen är ljusare än jag föreställde mig och hårdare.

Tips – Halkfria skor, tålamod att ta sig ner och upp över de kraftigt lutande kanterna och oändligt med filmrulle till kameran.

Location – Tunnelbanans gröna linje mot Hagsätra, t – bana Högdalen. Gå rakt över Högdalsgången och ner för trappen när du kommer ut från tunnelbanestationen och följ sedan tågspåret bort till skateparken.

hogdalen-3 hogdalen-4 hogdalen-5 hogdalen-6 hogdalen-7 Sevärdheter i Stockholms södra förorter högdalen hogdalen-9 hogdalen-11

”Förorten på sommaren är som Spike Lee´s Do the right thing”

hogdalen-12 hogdalen-13 hogdalen-14 hogdalen-15 Sevärdheter i Stockholms södra förorter Högdalen

Snösätragränd – Stockholms paradis för graffiti-älskare?

Efter att ha spanat in en tom skatepark och köpt brända mandlar i Högdalsgången beger vi oss så vidare till nästa tunnelbanestation efter Högdalen, Rågsved.

Från Rågsved t – bana är det promenadavstånd på 10 minuter till nästa mål för dagen. Ute i skogen i ett industriområde i söderort ligger kanske Stockholms coolaste grafittiområde, Snösätragränd. En äng, kolonilotter och grusvägar omhuldar området som är sprängfyllt med färg.Vi möts här av en färgsprakande vägg med regnbågens alla nyanser, i guld, silver och med andra stordåd. Dagen då vi är här, en lördag, är det minst 10 andra personer som håller på med graffiti under tiden då vi är där. Väggen runt om industriområdet får man nämligen måla på när man vill medan det på vägen Snösätragränd och väggarna mitt i området kräver tillstånd, iaf om man får tro den enkla skylt som satts upp.

Vi strosar ett långt tag bland all konst och beundrar målningar av allt från Strindberg till tjocka damer, en ungdom som liknar Alexander Skarsgård och guldiga ballonger.

Tips: Glöm inte kamera eller kompis att fota porträtt på mot de vackra väggarna.

Hur man tar sig hit : tio minuters promenad från Rågsveds tunnelbanestation, gröna linjen mot Hagsätra.

 

ragsved ragsved-2ragsved-3 ragsved-6  snosatragrandSevärdheter i Stockholms södra förorter snösätragränd snosatragrand-5 Sevärdheter i Stockholms södra förorter snösätragränd snosatragrand-8 snosatragrand-9  snosatragrand-11

Bland guldballonger och feta damer, med Strindberg som sällskap och något som ser ut att vara en ung Alexander Skarsgård

snosatragrand-12 snosatragrand-13 snosatragrand-14Sevärdheter i Stockholms södra förorter snosatragrand-16

Peruansk ceviche i Hökarängen – Cevicheria Aji y Ajo

Efter en uppfriskande promenad bland en skatepark och färgsprakande graffiti tar vi oss så vidare med buss från Rågsveds tunnelbana mot Hökarängen. Vid finare väder kan man med fördel promenera de knappa tre kilometrarna från Snösätragränd till Hökarängen. I Stockholms februariväder blir det lätt lite kyligt.

Hökarängen är en mysig liten förort till Stockholm med bara en huvudgata. Gamla neonskyltar utsmyckar gatan och även cevicherian dit vi är på väg har en sådan skylt samt en traditionell.

Cevicheria Aji y Ajo ligger längs ner på gågatan från tunnelbanan sett på vänster sida. Vi kliver in genom dörren, lite nedkylda och mycket hungriga och möts av en ljus och fräsch lokal som på lördag kl 15.00 är ganska lugn. Vi njuter av ceviche och annan peruansk mat innan vi far vidare hem.

Tips – Ta en ceviche med leche de tigre till förrätt och skaldjur till huvudrätt och skölj ner med Pisco eller chicha morada att dricka.

Location – Hökarängen, tunnelbanans gröna linje mot Farsta Strand.

Katarina

På grund av det extensiva bildmaterial och goda ceviche, den enda riktiga jag ätit sen jag kom hem från Peru så kommer jag göra ett separat inlägg både för Snösätragränd och Cevicheria Aji y Ajo. Så stay tuned!

hokarangen-2 hokarangen-3 hokarangen cevicheria_aji_ajo-6

 

9 Comments

  1. Pingback: Saker att göra i Stockholm

  2. Pingback: Gratis saker att göra i Stockholm - Äntligen vilses gratisguide till Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.