Resor
Leave a comment

På äventyr i skog och tält med Äventyrliga klubben. Böckerna om Vidar

Det stora skogsäventyret och Det stora tältäventyret är del 1 och 2 i serien i Äventyrliga klubben, skriven av Emma V Larsson och Illustrerad av Maria Trolle

Drömde du om att äventyra dag och natt som barn? Det gjorde jag. Som barn andas livet äventyr och även det lilla är stort, allt beroende på vilken ålder en är i. Bara att lämna tomtgränsen kändes för mig äventyrlig när jag var liten och jag ler vid minnet. Men man kan ju inte äventyra hela tiden ens när en är unge, för då blir ju inga läxor gjorda, så då är det tur att det finns barnboksförfattare som kan ta med en på äventyr hemma i sängkammaren när en är klar med sitt dagsverke.

Idag är det dags för bokrecension av böckerna om Vidar och Äventyrliga klubben!

Det stora skogsäventyret och Det stor tältäventyret Äventyrliga klubben Emma V Larsson
Titel: Det stora skogsäventyret
Ålder: 6-9 år
Författare: Emma V Larsson
Illustratör: Maria Trolle
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2018-11-22
Köpa: Adlibris och Bokus
Titel: Det stora tältäventyret
Ålder: 6-9 år
Författare: Emma V Larsson
Illustratör: Maria Trolle
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2020-04-03
Köpa: Adlibris och Bokus

Det stora skogsäventyret

Jag riktigt älskar att öppna en ny bok, känslan av knastret i pärmen och funderingarna i bakhuvudet om vad som komma skall. Alla böcker har sin charm men barnböcker har illustrationer. Och vem kan motstå Ilon Wiklands illustrationer i Astrid böckerna till exempel? Inte jag i alla fall. Så det är med spänning jag öppnar den första boken om Vidar. Jag möts likt Astrid böckerna eller Harry Potter och JK Rowling av en mamma som skriver till sitt barn, ett mycket fint sätt att berätta en berättelse på och mycket vackra och enkla illustrationer om äventyr i naturen.

Det stora skogsäventyret handlar om pojken Vidar vars högsta dröm och högst upp på önskelistan på sin nioårsdag är ett äventyr. Så han får av sina föräldrar just det, ett (äventyrs)besök i en nationalpark med hela familjen, mamma, pappa och lilla-syster på släptåg. Det nog måste vara den bästa present en kan få, ett skogsäventyr! Varför tänkte jag inte på att önska mig det som barn? I Vidars familj är mamma den äventyrliga och pappa den okunnigt rädda stadsbon. En skön omvänt stereotyp bild av världen.

I skogen möter Vidar trollet Tuva som smyger runt knuten och som tar med Vidar på det första äventyret i Äventyrliga klubben, ett äventyr som innehåller både en varg, två tjuvjägare och en hel massa kunskap om natur och friluftsliv och sunda värderingar mellan raderna.


Det stora tältäventyret


Det stora tältäventyret börjar precis som Det stora skogäventyret hemma i lägenheten i staden. Vidar, vars största idol är äventyraren My Modig har efter sitt spektakulära äventyr i skogen mailat My och frågat om hon inte vill vara med i Äventyrliga klubben. My, som gillar vanliga brev svarar på ett hemligt brev (tomt) som är skrivet med hemlig bläck (citron) och först går att läsa efter man haft det i värme. Jag måste stanna här och säga att jag älskar det här. Mysterier och hemliga brev. Går det verkligen att skriva med hemligt citron- bläck och få fram det med värme? Man gör något liknande i filmen National Treasure, om du sett den. Var tvungen att se om när jag läste denna bok.

My bjuder sedan med Vidar ut på ett äventyr i skärgården. Vidar som den äventyrare han är följer såklart med. På väg ut i båten tar författaren upp flera aktuella ämne i dialog mellan Vidar och My; Östersjön och miljöproblemet där, plasten i haven och att man inte behöver åka så långt för att äventyra när Vidar blir besviken för att man åker till ”en vanlig skärgårdsö”. My berättar att världens äldsta träd finns i Sverige (japp, har själv varit vid Old Tjikko) och om allemansrätten.

Väl ute på ön börjar mysteriet och man möter här Rune Runesson (den onda) som ska bygga hotell på ön. Rune är arg på My som han anklagar har stulit hans ritningar. My skojar med Rune (som blir alldeles förskräckt) om att det är öspöket som stulit ritningarna och berättar sedan legenden om öspöket över lägerelden för Vidar, som man såklart ska göra i naturen.

Längst bak i Det stora tältäventyret hittar man extra tips och förklaringar om till exempel allemansrätten och andra bra saker i natur och friluftsliv.

Huvudtemat i båda böckerna är att naturen är hotad och Vidar gör det till sin sak att rädda den tillsammans med Tuva och My. Lyckas han tror du?

Böckerna om Vidar är äventyrsböcker för den lilla äventyraren eller vad man kan kalla ett smart sätt av vuxna att locka ut de små i skogen när allt fler väljer att äventyra framför datorn. Böckerna levererar huvudtemat med bravur där även jag vill ut och rädda varg, skog och hotade hackspettar omgående.

Passar Äventyrliga klubben bara för barn och allätare som jag?

Nej, det finns nog en liten skogsmulle i oss alla och böckerna är sannerligen en påminnelse om de riktiga skogsmullelektionerna en hade som barn. De enkla råden om att ”stanna där du är om du går vilse” och ”krama träd om man är rädd” funkar fortfarande. Det konstiga är att jag är själv lite mörkrädd även när jag har en Erik att krama.

Böckerna ger dig äventyrlig läsningen ensam eller tillsammans med barn och passar även för lite större barn som kan läsa själv. Böckerna vänder sig till åldern 6-9 år, men funkar för ett större spann tycker jag. En får en grundläggande förståelse för djur, natur och friluftsliv och en blir sannerligen sugen på att komma ut.

Om jag ska ha någon invändning mot böckerna så hade jag gärna läst lite mer, även när jag var barn läste jag lite längre än såhär. Så vi får väl kort och gott hoppas att det snart kommer en till bok om Vidar i maffig Pippi-boks storlek.

Äventyrliga klubben går att köpa hos Adlibris eller Bokus och köps med fördel båda två som paket (man vill ändå läsa båda så ingen idé att snåla). Författaren Emma V Larsson går att följa på Instagram och har en tur har hon snart en författarträff i en skog nära dig så du kan komma ut på ett riktigt skogsäventyr, du också. Glöm inte barnet hemma, träffen är även för de små.

Katarina

Mina två exemplar är recensionsexemplar från Idus förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.