Resor
comments 6

En smaklös värld

Virustiden entrade våra liv a dreadful Sunday, fast egentligen var det en lördag. Men smaklöst blev det i vilket fall. Är man någonsin beredd på att tappa lukt och smaksinne? Jag tror inte det. Jag tror vettet försvann med lukten.

30e maj. Lördag.
Lördag 30e maj. Pasta och grekiska vegobullar med tomat och fetaost.

Allt vi har är mat, det märker jag nu. Så min virusdagbok, blev min matdagbok. Jag fotar det jag äter. Jag undrar hur länge jag ska hålla på? Till jag får tillbaka aromen? Då kan jag få vänta länge. Jag googlade idag de som har tappat lukten, det ska visa sig att inte alla har fått tillbaka den. Jag slutar googla.

Tisdag, 2e juni. Spagetti med rester.

Jag sitter med min struts på magen på balkongen. Det är varmt i solen men Erik fryser. Det är drag säger han. Det är första gången i livet han fryser, tror jag. Jag har knappt några symptom kvar, om det inte vore för den lilla detaljen doft, en inte så liten detalj. Jag har varit utan luktsinne i fem dagar nu, när jag publicerar det här är det åtta. Varje morgon letar jag efter den, i duschen, i kaffeburken, i kaninburen och i äppelmoset. Den står no where to be found.

Onsdag 3e juni. Nudelsoppelunch på balkongen.

Luktsinne, du behöver inte knacka på, det är bara att du stiger in när du är framme. På 279 bor jag. Du är vamt välkommen. Här finns värme, kärlek och en massa mat som väntar på dig. Det har vi ordnat hos Mathem.

Onsdag 3e juni. Majssoppa till kvällen.

Mathem-mannen ringer och säger ”Är ni sjuka?” ”Jo, det var därför vi skrev det i rutan till chauffören. Vi är inte lurisar annars”. Vi har beställt mat digitalt för första gången. Det känns som man skojar, när man gör det, men maten den kommer. Den kom i eftermiddags, torsdag, den enda guldkant i virusvardagen. Jag köpte lakrits och choklad, så jag är redo när jag får oväntat besök.

Torsdag den 4e juni. Makaroner och vegobullar.
Lördag den 6e juni. Frukost med hopp.
Lördag den 6e juni. Lunch utan hopp.

Virus. Övervåld. Rasism. Protester. Nedbrända bokhandlar. Vart är vi påväg med denna smaklösa värld? Världen rusar och jag hänger inte riktigt med. Det var bättre för och allt det där, fast det var det ju inte, det vet vi ju alla när vi säger de orden.

Jag blir nog kvar på min balkong även i postvirustiden. Åtminstone till smak och vett återvänder.

Katarina

6 Comments

 1. Åh har ni fått Corona!?
  Det där om smaken har man ju hört från många håll. Men inte jättesjuka väl, verkar det som, eller?
  Jag fick ont i halsen i fredags men tror inte att det är det, för jag har inte blivit riktigt sjuk och inte förlorat smaken och lukten heller. Nu när det äntligen är sommar och man snart får resa i Sverige vill man ju vara frisk!

  • Katarina says

   Ja dessvärre. Vi har ju inte testat oss eller kommer inte göra som riktlinjerna är nu iaf. Ställde frågan till jobbet men det fanns inget avtal för det i dagsläget även om vi står med bland priogrupp 3 lr vad det är. Ja symptomen är ringa men vi har båda tappat all lukt och smak så det är väldigt tydligt. I övrigt bara hängiga, litegrann liksom men oförändrat över tid, det blir varken bättre eller sämre. Ganska håglösa kan man säga men vi har samma symptom och blev sjuka samtidigt. Ang ont i halsen så har vi inte det alls. Det är väl kanske mer troligt bakterie då så du kan nog vara lugn. *håller tummarna* Erik är kanske lite mer hostig än jag, det är skillnaden. Men väldigt lite hostiga också. Men det är lite märkligt att vara sjuk men ändå inte. Att tappa all lukt utan att vara täppt och förkyld i övrigt är
   Också mycket märkligt. Märkligt är veckans ord!

 2. Även makaroner och ketchcup blir ju vackert på dina bilder. Du får äta med ögonen och fokusera på konsistens istället. Så kommer nog lukt och smak tillbaka om en vecka eller två. Krya på er!

  • Katarina says

   Vi använder ditt tips, särskilt för att få tillbaka livsglädjen. Det är ju segt och lite håglöst och då måste man, visar det sig, gå på rutin. Jag ett par ”falska” positiv till luktåterkomst här nu så hoppas innerligt att den är påväg tillbaka lukten!

 3. säger det som jag sagt förut: en duktig berättare som du kan göra historier av vilket material som helst. en sjuktid hemma blir något att sträckläsa. wow! hoppas lukten kommer åter snart!

  • Katarina says

   haha 🙂 Tur att jag glädjer de som läser om eländet. Ja jag hoppas också det. Tyckte att kaffet luktade imorse, men vem vet, drömde inatt att jag drack whisky och kände smaken och det var liksom en sensation! Man undrar ju varför just whisky då det inte är något jag förtär annars. haha. Hoppet är det sista som lämnar en, tydligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.