Läs mer om, Resor
comments 7

Möt den lätta saltvattensvinden i Haparanda Skärgård

Haparanda skärgård nationalpark

Vaknar av att jag ligger snett i tältet och har tippat in mot Linda. Vi har slagit upp tältet på stranden, den där ensliga stranden, långt ut på Seskarö som vi fick ha för oss själva. En Äntligen vilse strand jag vill flytta till. Skepparen Kim berättar för oss senare att den stranden vi bott på, Kenkälahti, betyder skogsvik. Skogsviken där luftfuktigheten är 99% och håret beachruffsigt hela dagen.


En i taget besöker jag Sveriges nationalparker. Genom vandring och båt räknar jag med att nå dem alla någon gång. Det tar de år det tar. Här kan du läsa mer om mina äventyr i Sveriges nationalparker.


 

linda-marie gäfvert

Att övernatta på en strand är ett minne vi tar med oss till höstens vindiga kvällar.

Morgonmotljuset och Linda som en av alla tusen gånger går i från mig under vår resa.

bosmina båtturer haparanda skärgård

Skepparen Kim visar Sandskär på sjökartan. 

Vi åker tillbaka till Haparanda hamn och härifrån går båten till Sandskär i Haparanda skärgård. Vi far med skeppare Kim och Bosmina båtturer ut till ön. På båten möter vi ett par, som precis som jag har som mål att besöka Sveriges alla nationalparker och de berättar att de ska åka till Muddus på vägen hem. Jag vet redan innan att det ska vara otroligt vackert på Sandskär, likt Gotska Sandön, och en kvinna jag mött för längesedan som besökt Sveriges alla nationalparker berättar då att det var en av hennes favoriter, lite på grund av utmaningen att ta sig ut och spänningen det bidrar till men även den otroliga vackerheten. Färden tar en och en halv timma, lite som halvvägs till Gotland i en skumpig båt och Linda säger att hon nog var född för att göra just det.

Snabba tips till Sandskär

# För att ta dig till Sandskär bokar du båttur under sommaren med Bosmina skärgårdsturer. Resan kostar 200 kr/ person och avgår från Haparanda hamn som ligger lite utanför Haparanda. Turen går så länge som det inte blåser för mycket. Du kan åka på hösten också men då får du chartra en egen båt.
# Ta med dig den mat du vill äta, badkläder, myggmedel och en liten plastpåse till sopor. Att ha kläder efter väder är väl självklart för alla men en skaljacka och hatt kan vara bra då det är öppet och soligt. Gillar du att spana fågel? Ta med kikare. Jag skippade sandaler och tog mina vandringsskor på grund av risken för skav då naturstigen är 5km lång. Jag ångrar det inte även om Kim tyckte det var underhållande val av strandskor.

bosmina Haparanda Skärgård Kumpula fiskeläge Haparanda Skärgård

Kumpula fiskeläge.

Saltvattensvinden gör att håret behåller sin fluffighet och vi förvånas över hur huden kan vara så bra. Haparanda skärgård

Vi möts av sanddyner och oändlig vackerhet när vi kommer fram. Saltvattensvinden gör att håret behåller sin fluffighet och vi förvånas över hur huden kan vara så bra under en roadtrip när en tom slutat att tvätta ansiktet och enbart litar på micellärvatten som tycks rädda allt en utsätter den för.

Det är något särskilt med en nationalpark ute bland kobbar och skär. Dit en får anstränga sig lite extra för att ta sig till. En känner vördnad inför naturen, dess otillgänglighet och perfekt formade vidder. Harmonin med naturen är tydlig här på Sandskär, lugnet, och jag tänker alltid att jag var född att bo såhär. Varför bor jag i Sveriges största stad så nära centrum jag lyckas komma? Varför gör en alltid motsatsen till det en borde?

Kumpula

Strömmingsfisket började 25e juli, med barfotadans till fiolmusik i en svacka uppe på ön. Fiskeläget Kumpula

Fiskeläget på Sandskär heter Kumpula. För människan ett viktigt fiskeläge som byggdes på 1930 – tal som ett arbetsmarknadsprojekt. Hit kom man förr för att jaga säl, lax och strömming. Strömmingsfisket började 25e juli, med barfotadans till fiolmusik i en svacka uppe på ön.

På Sandskär nära fiskeläget finns ett kapell, Sandskär kapell, som fortfarande är i bruk någon gång per år. Kapellet var viktigt för fiskare då det användes till förvaring av småbåtar och segel under vintern och vid dimma ringde man i klockan till alla fiskare kommit hem säkra. Fint att tänka på. Strax innan kapellet hittar du sälstenen, som användes som styrkeprov i gamla dagar. Fiskarna bar runt den för att visa att de var starka, helt enkelt.

Kumpula Sandskär kapell

Kapellet vid Sandskär. Innan kapellet byggdes förekom kyrkoplikt i Sverige och en var tvungen att segla till Torneå på söndagar (vilket dock kunde ta flera dagar så hur det gick till vet jag inte) för att medverka vid gudstjänsten där (ja nya lagar å sånt lästes också upp i kyrkan så man använde ju den för att styra Sverige, kan en säga). Det var på den tiden som Torneå var svenskt, det är det ju inte nu.

kumpula Sandskär

Man kan tydligt se tecken i floran från älgarna då de äter på träden så långt de når och det ser ut som att träden tappat sina byxor, ungefär. Naturstigen på Sandskär

Vi vandrar över ön och följer den fem kilometer långa naturstigen från söder till norrsida. Här finns 20 nummerstolpar där du lär dig mer om ön, men för det krävs det lilla texthäftet Naturstig på Sandskär som vi köper av vår skeppare Kim. En vacker hedflora blandas med söta små skogar där några älgar bor, berättar Kim. Att älgar kan simma långa sträckor och hänga ute på öarna är för många kanske okänt, men här ute i Haparanda skärgård följer man hur de vandrar och det finns älgar som aldrig lämnar sina öar. Man kan tydligt se tecken i floran från älgarna då de äter på träden så långt de når och det ser ut som att träden tappat sina byxor, ungefär.

Sandskär Haparanda Skärgård

Baatilahti – badstrand på finska. Här är det långgrunt och du kan vada ut hundratals meter på fin sandbotten. 

På Sandskär växer Havtorn, klapperögontröst (kanske det finaste namnet jag hört),  slåtterblommor, kråkvicker, älggräs och ett eget Bottenviken – guldgräs – gultåtel.

Torrmat från vanlig butik. Dessa snack pots kostar under 20-lappen och funkar superbra som mellanmål. Kräver en termos med varmvatten.

Stadion. En av öns högsta sanddyner. Liknar en fotbollsarena och lite av en öken, om du frågar mig. Här hittar du också en traditionell labyrint. I Sverige finns över 300 stycken och en tredjedel av dem i Norrbotten där Haparanda Skärgård har särskilt många. Blå Jungfrun har också en.

Haparanda skärgård tallskog

Tallkogen. En tallurskog där grenarna på tallen börjar nästan nere i marken.

Haparanda skärgård

Hedmark. På vintern betar renar på Sandskär. 

vindpinade träd haparanda skärgård hed sandskär

Leden är till stor del spångad genom heden då hedmark är mycket känslig, allra helst här. Så gå på spången. 

haparanda skärgård nationalpark

Havet är varmt när vi hoppar i. Nordudden.

Vi slår oss ner på norrsidan och vilar, sover i solen och njuter av ett dopp i den bräckta Bottenviken innan vi åker hem. Här är havets salthalt mycket lägre än i världshaven på grund av att älvarna öser ut sötvatten hit och blandar upp det. Havet är varmt när vi hoppar i, trots att vi är långt ute i skärgården.

Katarina

Vill du läsa mer om Haparanda skärgård?
Kolla in National parks om Sweden av Claes Grundsten eller Sveriges nationalparkers hemsida.

Nordudden. Här blir vi uppplockade med Bosmina på eftermiddagen för resan hem. 

7 Comments

  1. Pingback: Unika sevärdheter i Norrland - att se och uppleva i norra Sverige

  2. Pingback: Sommar i Sverige - sevärdheter i alla landskap från norr till söder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.