Resor
comments 10

11 underbara roadtrip äventyr i norra Lettland

Reklamsamarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip

Den virtuella känslan av vinden i håret och inget mer än de öppna vidderna, solnedgången och du. Man behöver inte åka långt för att uppnå den känslan, i verkliga livet. Varför inte en roadtrip till ett av våra grannländer? Fördelen – fantastiska landskap och mycket mer för pengarna.

Roadtrip äventyr i Lettland till en billig peng

Lettland, min tredje roadtrip för året efter ett härligt vintrigt besök i Karesuando och Schweiziska svindlande alplandskap. Fördelen – nära och mycket mer för pengarna jämfört med Sverige och Schweiz.

Resesällskapet – 4 bloggare och 2 filmare. Anette, Ann-Mari, Helena, Caspar och David.

Denna gång, två glömda körkort som resulterade i få chaufförer. Så, bara jag bakom ratten och ett aldrig sinande lettiskt landskap.

Fotona i inlägget är fotograferade av mig. Fotona på mig är fotograferade med självutlösare och stativ och Helena, David och Anette. Helena har fotograferat bilderna i Cesis, David när jag vandrar över dimhöljda fält och Anette foto av mig i motljus i gul regnjacka.

Roadtrip tips i Lettland

# Packa med en varm ulltröja, regnjacka, powerbank och fika!

#  I Lettland är det enkelt och billigt att hyra bil. Vi plockade upp vår hyrbil på flygplatsen hos Hertz. Innan du gasar ut från flygplatsen, kontrollera villkor på hyra och försäkring, skador på bilen du får, åldersgräns och antal chaufförer och teckna en tilläggsförsäkring för lägre självrisk.

# ”Roam like at home” regeln gäller i Lettland, dvs du surfar på ditt vanliga mobilabonnemang. Läs mer här.

För mer praktiska tips vid en roadtrip, klicka här. Glöm inte, fikan!

Att göra i Lettland – 11 roadtrip äventyr

Känn sanden mellan tårna vid Saulkrastis vita dyner och runda av med mat från havet på Laucu Akmens fiskrestaurang

Lettlands östersjökust tar mig med storm. Det är något särskilt med den vit- rosa stranden, tallarna och kargheten. Sådär ödsligt elegant.

I Saulkrasti vandrar vi längs stranden och jag stannar för att fotografera och dansa i vattnet. Ibland är det enkelt att underhålla sig själv. Det är lagom somrig värme, trots att det är maj och lokalbefolkningen är där med sina familjer och badar.

De vita dynerna har fått sitt namn från från de vita hårda lagrena av sanddyner som ser ut som sandsten och inte så långt, något 8km, från de vita dynerna finns Laucu Akmens restaurang. Vackert belägen vid sin egen lilla länga sandstrand nära vägen, kan du både ta en kaffe, äta, sola och bada. Maten är god, prisvärd och lettiskt rustik med kalla soppor, fisk och crepes på menyn.

Tips! Här vill du specifikt äta fisk.

Baka din egen paj i ett lantligt kök och bada badkar som enda syssla i hotellrummet på Liepupe Manor

 

Vi kommer till Liepupe manor på eftermiddagen efter stopp på soliga maskrosängar i Liepupe. Maj månad får Lettland att stråla. Bilen rullar upp på gruset utanför Liepupe manor och jag blir förvånad över hur stor och vacker herrgård vi ska bo på. Ännu mer förvånad blir jag när jag sätter nyckeln i låset till rum nr 9 (så rekommenderat att bo i!) och öppnar dörren och inser att jag har badkar, i rummet. Mitt rum, som är stort nog åt en hel familj.

På Liepupe manor kan du bo länge eller bara en eftermiddag och natt. Här finns aktiviteter för flera dagar som att dricka afternoon te och vila en stund i hängmattan nere i björkdungen. Testa konsten att baka lettisk paj på en pajbaknings- workshop eller låna en cykel och upptäcka Lettland med två hjul. Eller strunta i allt och bara bada i din jaccuzzi utanför rummet eller i ditt badkar i rummet, sådär lägligt i solnedgången.

Tips! Boka rum nr 9. Solnedgången och badkaret i rummet är värt hela resan!

att göra i lettland liepupe manor

Min film från Liepupe Manor som jag delade under resan och nu har setts över 12000 ggr på Facebook.

att göra i lettland liepupe manor

Se solen gassa och grodorna sjunga på Lantus country house

Lantus countryhouse är en lantlig dröm. Ta chansen och bo rustikt, äta frukost värd en drottning och höra grodorna sjunga utanför fönstret.

När bilen rullar in över gruset vid Lantus är det lite som att komma hem. Vi stannar, vilar, äter lettiska mat och fotograferar solnedgången. Just när jag är här, kanske den mest magiska solnedgång jag någonsin skådat och kvinnan som har Lantus, kanske den mest vänliga av de vänliga.

Vid Lantus Country house kan du bada badtunna till toner av grodor, testa bastu, kallbad och bli piskad med björkris. En annorlunda upplevelse som jag sent ska glömma. Det går också bada badtunna och riktigt njuta av utsikten.

Tips! Ta en promenad ner till dammen vid husen och hör grodorna sjunga.

att göra i lettland lauku majaatt göra i lettland lantus country house

Njut av en färgstark hampafarm i Adzelviesi

Att besöka Adzelvieses hampafarm är som att besöka en stor familj på landet. Mannen som har hampafarmen i Adzelviese är värd halva besväret. En färgstark man och en så enkel och vacker hampafarm. Här kan du testa hampa i all dess former och höra den lettiska mannen berätta om hampatillverkning. Efteråt kan du köpa med dig lite hampaprodukter.

Hampaolja är nog bra för allt, skulle jag tro.

Ett besök måste bokas i förväg. Den lettiska mannen pratar inte engelska. När vi var här fungerade inte google maps tillfredställande och visade fel så i slutändan fick vi bli hämtade. Vi upptäckte när vi väntade vart det var genom turistkartan/turistinformationen i Burtnieki.

Tips! Hampafarmen har en rolig vägg, där hjul hängts upp som stjärn- konstellationer.

att göra i lettland adzelviesi

Upptäck konst och njut av omgivningarna runt Ungurmuiža

Bo i annorlunda hus med inbyggt museum med ett namn jag inte kan uttala. Här, kan du promenera  längs herrgårdarnas längor och njuta av naturen en stund. Ungurmuiža är så mycket mer än bara ett boende.

När vi kommer hit har vi roadtrippat i flera dagar och tröttheten börjar krypa på. Därför blir jag så glad när jag får ett stort och luftigt rum och känner att jag kan lägga mig ner på sängen och riktigt andas med naturen precis utanför.

Vi äter middag och frukost på den mysiga lilla restaurangen och fotar trädgården i morgonljuset. Vi samtalar om konstutställningen och skrattar tillsammans. Ett välbehövligt stopp för trötta roadtripsjälar.

Tips! Promenera runt herrgården och upptäck trädgården och det lilla huset som ser ut som ett pepparkakshus.

att göra i lettland ungurmuizaatt göra i lettland ungurmuiza

Upptäck slottet och staden Cesis

De lettiska byarna är fantastiska. Som taget ur en saga från öst är det helt underbart att ge sig in i staden Cesis. Slottruinerna, som en blandning av Game of Thrones och Visby där äkta medeltidsby möter saga.

Vi vandrar runt Cesis  en stund, fotar gator och torg, slottet och tar in atmosfären. Vi äter lunch och fortsätter morgonens skvaller, två norska resebloggare och två svenska emellan.

Tips! Försök inte att klättra upp för slottsmuren utan ta den vanliga entrén om du vill se slottsruinerna innifrån.

att göra i lettland cesisatt göra i lettland cesisatt göra i lettland - cesis

Jaga dimman i Gaujas nationalpark och upplev den lettiska naturen

Naturen. Den där vackra naturen. Vem hade kunnat tro att Lettland hade en nationalpark med skog, lika djup som en amerikansk? Inte jag iaf. Det viktigaste för mig på en roadtrip är just stunden i naturen så följ mitt exempel och ge dig bara ut. Ingen planering behövs utan stanna där andan faller på.

Vi passerar Gaujas nationalpark på väg hem till Riga och jagar dimman över vidderna och i Lettlands djupa skogar. Om du får chansen är det så enkelt att stanna en stund vid vägen och ge sig ut på ett fält och njuta. Jag formligen älskar  solnedgång och dimma.

Tips! Vänta till skymningen och fota magiska bilder över lettiska landskap.

Hoppas du tycker den här roadtripguiden har varit till inspiration och hjälp. Lämna gärna en kommentar nedan med egna tips.

Katarina

att göra i lettland - gauja nationalparkatt göra i lettlandatt göra i lettland

Denna resa görs i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

10 Comments

  1. Pingback: Back to Latvia with #LatviaRoadtrip and Storytravelers - NordicTB Collective of travel influencers and digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.