Resor
comment 1

Mina återbrukade ringar och kläd- och accessoarsamlande vid mina resor

Jag får mycket komplimanger för mina ringar. Särskilt för min månstensring som jag köpte alldeles nyligen. Den har bara hunnit vara med på en resa, nämligen till alperna. Frågorna är ofta ”Var har du köpt den”? och ”Kan man ha ringar på halva fingret?”.

För att börja med den just delikata frågan om man ”Kan ha ringar på halva fingret?” så är svaret enkelt, yes det kan man. Men de ringar som man använder som knuckle rings, som de också kallas, är inte lika tjocka som en vanlig ring och behöver vara något mindre i storleken. Det är bara bra om känslan är att ringen sitter åt lite.

Jag har alltid gillat smycken och accessoarer och något jag särskilt gillar är att samla på mig kläder och smycken under mina resor. Jag älskar hantverk och saker som tydligt markerar var de är ifrån. T ex äger jag både hattar och folkdräkt från Peru. Jag använder fortfarande mina samiska smycken ”Björnöga” som jag fick när jag säsongade i fjällen när jag var 19 år. Jag drabbas av nostalgitripp när jag tar fram mina enkla lavastensörhängen från Sicilien. Mina örhängen med guldtråd som görs med en särskilt teknik från Toledo får mig att le så också det av mig skamligt hembudade blå halsbandet från en marknad  i Turkiet där jag trodde kvinnan skulle kasta halsbandet på mig tillsist. Senast när jag var på Ishotellet fick NÄSTAN ett halsband med en vacker snöstjärna följa med hem. I skrivande stund ångrar jag så mycket att jag inte köpte det. Smycken för mig är ett fint minne från alla mina resor. De väcker känslor och får mig att komma ihåg reseberättelser jag annars skulle ha glömt.

Mina senast fynd i smyckesväg har jag gjort på Södermalm. Nu har det handlat om återbrukade smycken. Jag har försökt att tänka genom mina köp under detta året (det går sådär) och försökt att se mina köp som investeringar. Ni minns säkert halsbandet från JohannaN, som jag dessvärre till mitt stora förtret lyckades fastna med och ha sönder och som nu är på lagning hos en kompis, om ni undrar varför ni inte har sett det på länge.

Mina ringar nedan har jag köpt på Wild & Arrow och Ecospheres butik. Just Wild & Arrow är en smyckesbutik/tillverkare med sina egna smycken som endast gör återbrukade smycken. En butik jag efter mitt besök kan rekommendera högt. Jag fick hjälp att mäta ut storlekarna på alla mina fingrar och ta fram ringar som passade, att oxidera en ring och även ställa in storleken på en (det går att töja ringar litegrann). Här köpte jag min knucklering (580 pix)  som syns på bilden och den vanliga släta ringen som syns på ringfingret. Månstensringen (360 pix) köpte jag på Ecospheres butik i Hornstull.

Wild and arrow – Ruuti ring
EYESEEi – Moon ring

Det fina med de båda smyckesdeignerna är just återbruket. Det finns så mycket att säga om smyckesindustrin nämligen. Vi köper alldeles för mycket slit och släng smycken att det verkligen är värt att titta på mer hållbart producerade alternativ och investera lite i taget. Att köpa det man verkligen vill ha och definierar ens stil över lång tid. Det betyder ju dock inte att en aldrig kan köpa billiga ringar från lågprisbutiker, men att man kanske ska ta en tankeställare och köpa något en verkligen vill ha istället.

Katarina

Mina återbrukade ringar möter ett trevande vårigt alperna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.