Fototips
comments 7

Fotografera månen

Det är alltid lite klurigare att fotografera på natten. T ex blir det ofta svårare att fokusera och få ett jämnt ljus över bilden om det finns ljuskällor med i bild. Men när man lyckas blir alltid nattfotografi lite extra.

Dagens tips handlar om att fotografera månen. Med bildexempel från månfotografering i Spiez.


På tisdagar varannan vecka släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är till för dig.

Du hittar föregående fototips här.


Fotografera månen

När jag var i Schweiz för en månad sedan visade sig månen från sin bästa sida när jag och två andra kvinnliga fotografer var ute på tur och hade vägarna förbi Spietz. Självklart kunde vi inte låta bli att ta ett litet fotostopp. Det som först mest var lite på skoj kom att bli riktigt fina nattbilder.

Bild redigerad och beskuren i Lightroom.

Fotografera månen

200mm, iso 1600, f/2.8, 1/50 sek.

När jag fotograferade månen använde jag mitt 70-200 mm objektiv från Sigma och beskar sedan bilden. Vid tillfället hade jag inte min 2.0 extender med mig annars hade jag även skruvat på den och fotat med 400mms brännvidd.

Jag har fotograferat både på lång och ganska normal/snabb slutartid med kameran på fast underlag. Mitt 70-200 är svår att handhålla på slutartider under 1/250 sek.

Jag har fotograferat på manuellt (M) läge och testat mig fram. Jag litar aldrig till olika typer av mätningar i kameran, dels för att jag inte bemästrar dem och dels för att de inte alltid är så bra.

Oredigerad bild.

Fotografera månen

200mm, iso 1600, f/2.8, 1/50 sek.

Använd histogrammet för att kontrollera exponeringen

Fota tre olika testbilder på olika inställningar och kontrollera histogrammet. På histogrammet ser du hur bilden blivit exponerad. Det kan ta lite övning att lära sig att tyda histogrammet men kort och gott ska du leta efter det som ”sticker ut”. Sticker stapeln för lång till höger och ut ur bild? Då är bilden eller del av bilden troligen överexponerad och utfrätt.

Läs mer här för att lära dig hur du tyder ett histogram.

Bild redigerad i Lightroom

Fotografera månen

70 mm, iso 100, f/3.5, 6sek.

Fokusera på oändligheten

Precis som med annan nattfotografi kan det vara svårt att fokusera på natten även om man har en ljus punkt som månen att fokusera på.

Testa att använda autofokus. Fokusera på månen, alt annan ljus punkt. Om det inte fungerar, gör såhär;

Slå om till manuell fokus. Skruva på fokusringen till du hittar en krumelur som ser ut som en konstig liggande åtta. Du kommer nu fokusera på oändligheten när du tar nästa bild.

Oredigerad bild.

Fotografera månen

70 mm, iso 100, f/3.5, 6sek.

Svårare än såhär är det egentligen inte.

Kul att du tittar in. Har du några tips till bra månfotografering?

Katarina

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.