Resor
comments 11

Klappa renar på samevisten Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi

Delvis sponsrat av Nutti Sami Siida.

Vid 19 års ålder arbetade jag en säsong i den lilla byn Grövelsjön i närheten av Idrefjäll, på ett våffelcafé som hette Sjöstugan. Det känns om decennium sedan, kanske för att det är det. Enda sedan min tid där är jag svag för svindlande fjäll och våfflor med hjortronsylt.

Så när vi började planera för en resa mot norra nejder så frågade Helena vad vi ville se och göra. Och valet är inte svårt om jag får åka norr. För mig räcker det nog med fjäll och hjortronsylt, kort och gott.

Som bonus kom vi dock på att vi kunde hälsa på renar. Så det gjorde vi.

Hälsa på renar hos Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi

Pga av lite morgontrötthet och en alldeles för vacker soluppgång i Abisko, kom vi iväg lite sent om sider och kom således stapplandes in sent på Nutti Sami Siida, ett sameviste med betande renar och information om samisk kultur i Jukkasjärvi. Men blev ändå vänligt mottagna.

Det enda jag vet om den samiska kulturen är är det jag har lärt mig i skolan och på Nordiska museet i Stockholm och förstås det jag lärde mig när jag jobbade ihop med samer i Grövelsjön, de där 10 talet åren sedan.

En mjuk mule och renlav

Vår samiska guide som också är Café Sápmis matlagerska, visar oss runt och berättar om kulturen och historian. Och hon har med sig renlave som är renarnas föda. Inte visste jag att det fanns djur som faktiskt äter mossa, men nu vet jag.

Just renar är det jag har starka minnen av. De går liksom in i hjärtat. Lite skygga och försiktiga men desto glupskare matar vi och fotar dem en längre stund där i hägnet på samevisten. Vackra, som en blandning mellan en häst och en hund är de mycket mindre än jag föreställt mig.

 

Ibland är det så svårt att föreställa sig ett djur innan man träffar dem. Renen har en mjuk mule som glupskt moffar i sig mossa. Längs hornen hänger basthuden lite i trasor och jag frågar våran guide varför det är så. Hon berättar att renarna skaver av huden för att vara fina för tjejrenarna. När de blir äldre så bryr de sig inte så mycket om hur de ser ut så då kan det bli lite hängigt och trassligt vid hornen. Sen blir ju också renarna lite äldre i det här hägnet än ute i det fria.

Fötterna se lite ut som fyrtåiga paddlar och jag tänker att de måste vara superbraiga snöskor så renen enkelt tar sig fram.

Genom historien har samerna varit hårt ansatta i Sverige. Både av stat, grannar och medmänniskor. Som minoritetsgrupp har de utsatts för rasbiologisk dokumentation, en dokumentations som finns och är på utställning på Nordiska museet. En viktig utställning att gå på, för att förstå vad som faktiskt har hänt samerna och vad de utsatts för.

Guiden berättar om just detta, om att kvinnorna tvingas att ge upp sina renar på grund av lagstiftning svenska staten införde för att tvinga bort samerna från deras nomadliv.

Vill du besöka Nutti Sami Siida? Ett besök passar utmärkt att kombinera med ishotellet, då det ligger i nära anslutning.

Vi vandrar vidare och våra fötter tar oss längs renhägnet, ner mot sjön där vi njuter en stund i solen innan vi beger oss till kaffet för lite samisk slowfood. Jag äter en god laxsoppa och Sofia och Helena, tar en renrätt.

Vi säger hej då och beger oss vidare mot ishotellet och när vi kommer ut har snön börjat att falla och det blir alldeles vitt.

Jag tänker att vädret är allt bra ombytligt här och omgivningen hjärtskärande vackert.

Katarina

   

Tack Nutti Sami Siida för att ni bjöd på inträdet.

Text, bild och åsikt är som vanligt Äntligen vilses egna.

11 Comments

  1. Pingback: Mata renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi | 155 cm utmanar världen

  2. Pingback: Mata renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi | Resa medvetet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.