Foto, Grönland
comments 7

Fotodagbok från Kangerlussuaq

26 – 29 augusti 2016, Kangerlussuaq Grönland i samarbete med World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland.

När vi landar I Kangerlussuaq den där fredagen i slutet av augusti är flygplatsen fylld till bredden. Jag blir superförvånad. Hur kan det vara såhär mycket folk här?

Jag går ut från flygplatsen och tror att det första som ska möta mig är snöklädda toppar och en fjord belagd med is men möts istället av en oväntat färgglad by med roliga gatunamn som Kissaviarsuk och en minimalt liten befolkning om 512 personer.

Från flygplatsen blir vi, jag Helena och Sofia, upphämtade av vandrarhemmet vi ska bo på och körda de två kilometrarna till Old Camp på en guppig väg i en guppig buss. Jag har packat tungt och släpar in min överfyllda resväska till mitt rum. Rummet är inte så varmt, tänker att det är tur att jag lever efter mottot hellre varma kläder än snygga och tar på mig raggsockorna jag packat ner i resväskan på morgonen i ett 26 gradigt Stockholm.

Efter en hel dags resande vill både jag, Helena och Sofia ha internet och vi går till receptionen för att hämta wifi – lösenordet. På Grönland är verkligen uppkopplingen inte särskilt snabb och jag ger snabbt upp och låter internet vara under min Grönlandsvistelse. En digital detox är väl aldrig fel och med frisk luft, långa promenader och Myskoxar som sällskap, vem behöver då internet?

På morgonen tar jag och Sofia en promenad i byn från Old Camp in till flygplatsen och runt souvenirbutikerna som ligger vid flygplatsen. Innan vi går, går vi bakom vandrarhemmet och tittar på utsikten. Sondre Strom fjorden ligger vackert på baksidan av vandrarhemmet, perfekt belägen mellan bergen. Sikten är obegränsad och det är svårt att första att man kan bo såhär. Kangerlussuaq har asfalterade vägar och längs med vägen in till flygplatsen finns vad jag tror är Kangerlussaqs ända graffiti.

Jag, Helena och Sofia spenderar sedan fyra dagar i Kangerlussuaq med omnejd. I byn besöker vi den lokala pizzerian/thai/baren Nordlyset, handlar vykort hos By Heart, en av de fåtalet souvenirbutikerna och strumpor hos Pilersuisoq, den lokala matbutiken, när alla strumpor tar slut. Matbutiken får inte höga betyg av lokalbefolkningen men förvånande nog är den mer välsorterad än vad jag förväntat mig. Jag upptäcker att lika många som det är personer finns det nog fordon och jag får därefter för första gången i livet åka en gul amerikansk skolbuss. Skolbussen tar oss till restaurang Roklubben som ligger någon/ra kilometer utanför byn och tillhör Old Camp för att äta Grönländsk buffé.

Innan jag lägger mig för kvällen den sista natten tänker jag att det är ett privilegium att få vara resebloggare och att få möjligheten till dessa resor. Jag tänker att jag ska njuta av ögonblicket för jag kommer inte få uppleva något så udda igen på ett tag. Jag tänker att Grönland såklart tog mig med storm. Att de kalla vindarna, den varma solen, bergen, glaciärerna, fjorden och öknen gick rakt in i hjärtat. Jag tänker att jag inte kommer vara mig själv när jag kommer hem igen. Jag tänker att det här är en sådan resa som förändrar livet för alltid.

Katarina

fotodagbok_byn_kangerlussaug-90 fotodagbok_byn_kangerlussaug-50 fotodagbok_byn_kangerlussaug-51 fotodagbok_byn_kangerlussaug-52fotodagbok_byn_kangerlussaug-55 fotodagbok_byn_kangerlussaug-56 fotodagbok_byn_kangerlussaug-57 fotodagbok_byn_kangerlussaug-58 fotodagbok_byn_kangerlussaug-59 fotodagbok_byn_kangerlussaug-60 fotodagbok_byn_kangerlussaug-61 fotodagbok_byn_kangerlussaug-62 fotodagbok_byn_kangerlussaug-63fotodagbok_byn_kangerlussaug-65fotodagbok_byn_kangerlussaug-66fotodagbok_byn_kangerlussaug-67fotodagbok_byn_kangerlussaug-68fotodagbok_byn_kangerlussaug-69fotodagbok_byn_kangerlussaug-70fotodagbok_byn_kangerlussaug-73fotodagbok_byn_kangerlussaug-74 fotodagbok_byn_kangerlussaug-75 fotodagbok_byn_kangerlussaug-76 fotodagbok_byn_kangerlussaug-77 fotodagbok_byn_kangerlussaug-78 fotodagbok_byn_kangerlussaug-80 fotodagbok_byn_kangerlussaug-81 fotodagbok_byn_kangerlussaug-82fotodagbok_byn_kangerlussaug-43fotodagbok_byn_kangerlussaug-42 fotodagbok_byn_kangerlussaug-89fotodagbok_byn_kangerlussaug-2 fotodagbok_byn_kangerlussaug-4 fotodagbok_byn_kangerlussaug-5 fotodagbok_byn_kangerlussaug-6 fotodagbok_byn_kangerlussaug-7 fotodagbok_byn_kangerlussaug-12 fotodagbok_byn_kangerlussaug-15fotodagbok_byn_kangerlussaug-16 fotodagbok_byn_kangerlussaug-17 fotodagbok_byn_kangerlussaug-18 fotodagbok_byn_kangerlussaug-19fotodagbok_byn_kangerlussaug-3 fotodagbok_byn_kangerlussaug-20 fotodagbok_byn_kangerlussaug-38 fotodagbok_byn_kangerlussaug-39 fotodagbok_byn_kangerlussaug-40 fotodagbok_byn_kangerlussaug-41fotodagbok_byn_kangerlussaug-21fotodagbok_byn_kangerlussaug-22 fotodagbok_byn_kangerlussaug-23 fotodagbok_byn_kangerlussaug-24 fotodagbok_byn_kangerlussaug-25 fotodagbok_byn_kangerlussaug-26fotodagbok_byn_kangerlussaug-44 fotodagbok_byn_kangerlussaug-45 fotodagbok_byn_kangerlussaug-46 fotodagbok_byn_kangerlussaug-47fotodagbok_byn_kangerlussaug-48 fotodagbok_byn_kangerlussaug-49fotodagbok_byn_kangerlussaug-27 fotodagbok_byn_kangerlussaug-28 fotodagbok_byn_kangerlussaug-29fotodagbok_byn_kangerlussaug-31fotodagbok_byn_kangerlussaug-32 fotodagbok_byn_kangerlussaug-33 fotodagbok_byn_kangerlussaug-34fotodagbok_byn_kangerlussaug-83 fotodagbok_byn_kangerlussaug-84 fotodagbok_byn_kangerlussaug-85 fotodagbok_byn_kangerlussaug-86 fotodagbok_byn_kangerlussaug-87 fotodagbok_byn_kangerlussaug-88

I samarbete med World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland.

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

7 Comments

  1. Pingback: Vandring genom arktisk öken på Grönland - Äntligen vilse

  2. Pingback: Äntligen vilses nyårskarameller - 2016 års resor - maj till augusti - Äntligen vilse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.