Natur
comments 12

6 magiska stränder i Skåne

Hur långt behöver man åka för att hitta vidsträckta stränder med vit finkornig sand, svindlande vackra solnedgångar och kornblått vatten? För att få känna frisk havsluft, vinden i håret och ha sand mellan tårna? Inte långt ska det visa sig. Skåne, södra Sveriges stolthet har mycket fler än en kan tänka sig. Här är en tipslista om inte mindre än 6 magiska stränder i Skåne värda att besöka nästa gång du åker söderut.

6 magiska stränder i Skåne

Stranden vid Stenshuvuds Nationalpark

Stenshuvuds nationalpark, en av Sveriges 29 nationalparker med skyddad natur hyser en riktigt natur – skattkista med en lång vit strand, så magisk att den på håll nästan gör ont i ögonen. Sanden gnisslar under fötterna när du går här, väller in i skorna och tvingar dem av dig. På sommaren passar stranden perfekt för bad under dagen och romantiska promenader kvällstid. Stranden är tillgänglig från nationalparkens Naturum. Parkera och gå 500 meter till stranden. Njut!

6 magiska stränder i Skåne

Juleboda strand

Juleboda strand ligger norr om Ravlunda skjutfält och är Kristianstad kommuns sydligaste havsbad. Vattnet är klarblått och sanden vitare än sanden vid medelhavet. Jag och Helena spenderade en eftermiddag här med tårna i sanden ätandes ballerinakakor och lyssnades på militärövning på Ravlunda skjutfält. Toalett och parkering finns vid Holmaboden och här är det 50 meter till stranden. Livflotte och livboj finns på stranden.

6 magiska stränder i Skåne

Sandhammarens strand

Sandhammerns strand är en av de mest magiska stränder jag besökt. Vackert beläget på Österlen, på den sydöstra spetsen, har  stranden många gånger blivit utsedd till Sveriges bästa enligt visit Skåne. Stranden består av oändligt långa vidder av sand och böljande gräskullar. Vid stranden ligger också en fyr med märkligt utseende. På sommaren kan det vara svårt att få parkeringsplats men det finns då alternativ, ett tips är att åka till den västra stranden Tyge Å.

6 magiska stränder i Skåne

Haväng

Jag besökte Haväng i sen solnedgång i april. Stranden badade i magisk kvällljus, svanarna simmande på vågorna och några ryttare tränade sina hästar i backarna på stranden. Havängs strand var både magisk, böljande och annorlunda mot vad jag är van vid. Vid ingången till stranden ligger ett STF Vandrarhem, med mysig karaktär och bakom vandrarhemmet finns en stig som leder en längs en virvlande å bort till en fristående Skånelänga och lite öppnare marker. Parkering och toalett finns vid vandrarhemmet.

6 magiska stränder i Skåne

Vejbystrand

Vejbystrand på Skånes västra kust mellan Torekov och Ängelholm har mycket charm. Här finner du lite grövre sand, vackra gräsbranter och ljuvligt svarta stenar i det dramatiska havet på den västra sidan. Från stranden ser du till Kullaberg och kan gå långa promenader bland snåriga buskar, över stenings strandstykcn och genom små bitar av skog. Västra Skånes stränder är jämfört med Österlen minst sagt underskattade då de är minst lika överväldigande, där stenarna tillför en dramatisk touch till landskapet och vinden och havet är annorlunda, på ett bra sätt.

6 magiska stränder i Skåne

Falsterbo

Åh ljuva Falsterbo! Falsterbos strand har allt man kan önska sig. Ta bilen och parkera vid golfbanan och promenera längs stranden från Falsterbo fyr till Skanörs strand. Vackert är Måkläppen, som endast går att besöka vintertid, men som går att njuta av på håll resten av tiden. Har man tur kan man se säl. Falsterbo fyr är en vacker gammal fyr, fristående på en öppen hed omhuldat av stranden, golfbanan och en liten fyrträdgård. Från Skanörs strand kan du njuta av Öresundsbron, en vidkraftspark och färgglada badhytter. Falsterbo strand har allt en fotograf och nyfiken naturnjutare kan önska sig.

Har du några andra magisk strandtips till Skåne?

Katarina

12 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.