Nationalparker
comments 19

En dagsvandring i Stenshuvuds nationalpark

Att vakna upp till ljudet av tystnad, med det sötaste lilla fönster och mysigaste utsikt kan jag leva på länge.

Under min och Helenas tur till Skåne gjorde vi en dags vandring till Stenshuvud Nationalpark. Om det var något på vår bucketlist över Skåneresan så var det just nationalparkerna. Helena hade kollat in utsikten över stranden vid Stenshuvud och konstaterat att denna nationalpark hamnar i topp.

Så efter två dagar på Österlen, beger vi oss så småningom dit. Vi packar väskan full med fika, goda Marabou – kakor, kexiga, frasiga och parkerar bilen vid Kiviks musteri och börjar vår promenad.

stenshuvud stenshuvud-2 stenshuvud-3

Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvud bildades 1986, en av våra yngre nationalparker, för sina vita sandstränder, speciella flora och unika sydliga karaktär.

Just stranden i Stenshuvud är vida känd, med all rätt. Vacker och dramatisk är den ett stycke magi på Österlen som attraherar många besökare och en och annan svan. Men Stenshuvud har även dramatiska klippor, en vacker vit fyr, karga heder, ädellövskog och ett flertal utsikter som lätt överskuggas av den vita stranden. Vad är det med vita stränder? Under vår resa attraherade Stenshuvud också fågelskådare. En Alpjärnsparv skulle ha setts befinna sig på berget vid en av utsiktsplatserna. Den kommer i normalfallet aldrig till Sverige då den bor i alperna så när ett exemplar dyker upp följer ett lämmeltåg av fågelskådare från fjärran platser.

stenshuvud-4 stenshuvud-58stenshuvud-5 stenshuvud-6 stenshuvud-8 stenshuvud-9 stenshuvud-10 stenshuvud-60stenshuvud-11 stenshuvud-12 stenshuvud-13 stenshuvud-14 stenshuvud-15 stenshuvud-16 stenshuvud-17 stenshuvud-18 stenshuvud-19 stenshuvud-20 stenshuvud-61stenshuvud-21 stenshuvud-22 stenshuvud-23 stenshuvud-24 stenshuvud-25 stenshuvud-26 stenshuvud-27 stenshuvud-28


Korta fakta

Entre och Naturrum

Stenshuvud har en huvudentré vid Naturrum med kort promenadavstånd till stranden. Naturrum har kunnig personal, erbjuder guidade turer och har en utställning om parken.

Det finns också en entré vid Kiviks musteri kallad Norra entrén där vi parkerade.

När ska du besöka parken?

Parken går att besöka året om. Vi besökte parken i april månad, när vitsipporna blommande som mest och färgade parken vackert vit. Under sommaren kommer flest besökare och då blommar också orkideerna. Till hösten färgas parken röd av alla höstlov och på vintern får andra träd ta plats och det går att se spår av djur i snön.

Vandringsleder

Skåneleden passerar rakt genom Stenshuvud.

Det finns korta och långa leder av varierande svårighetsgrad, markerad med olika färger. Ingen av lederna är särskild svårtillgängliga men däremot bitvis steninga, med mindre hinder och branta trappor för att ta sig upp på t ex utsiktsplatserna. Stigen till fyren är väldigt stening! Väl värt besväret dock så länge man ej har fysiska hinder.

Utsikter

I Stenshuvud är det utsikterna som är höjdpunkten. Vid huvudentren och knappa kilometern bort ligger den högsta punkten. Med sina 97 meter ger den en vacker panoramavy över stranden.


stenshuvud-32 stenshuvud-31 stenshuvud-30 stenshuvud-29 stenshuvud-36 stenshuvud-35 stenshuvud-34 stenshuvud-33 stenshuvud-42 stenshuvud-41 stenshuvud-40

Vi stannar på höjden för att fika en stund och för att njuta av utsikten. Jag vandrar ner för berget för att kunna fota det och stranden. Just stranden är magisk och när vi slutligen efter en och en halv kilometer promenad kliver ut på stranden så har det mörknat och regnar lite. Det känns som att vi har vädret på vår sida för stranden är tom. En tom strand är så mycket bättre än en fylld med folk. Det går att njuta av vågorna, sanden, strukturen och lugnet. Plötsligt blir naturen tydlig, luften är kall, jag tar ett djupt andetag. Det är konstigt hur mycket lättare det är att andas luften utanför staden.

stenshuvuds nationalpark stenshuvuds nationalpark stenshuvud-47 stenshuvud-46 stenshuvud-45stenshuvud-51 stenshuvud-50stenshuvud-48 stenshuvuds nationalparkstenshuvud-43  stenshuvud-53stenshuvud-52

Från stranden tar vi en stening stig vidare längs kusten tillbaka mot den norra entrén och Kiviks musteri. På vägen passerar vi de mest fantastiska klippor och vita fyr. Vi blir stående och missar lunch. Men vad kan vara viktigare än att glömma bort tiden och njuta av ögonblicket?

Inte lunchen iaf.

Katarina

stenshuvud-55 stenshuvud-54 stenshuvud-57 stenshuvud-56

 

19 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.