Polen, Stad
comments 47

En tjej- weekend i Europas New York

En guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom Nordic TB.

I denna matiga guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa hittar du sammanfattade tips, med info och länkar till boende, mat och upplevelser längst ner i inlägget.

Gula taxibilar, skön värme perfekt för en weekend, mumsig mat och fyra tjejer, med männen kvar hemma. Vad mer kan en weekend behöva?

Att få åka till New York är något jag drömt om länge, men vem drömmer inte att få se Empire State building? MoMA? och riktigt tvättäkta New York Street Art? Vem drömmer inte om att få fika med sina vänninor, shoppa, bli bortskämt på ett lyxigt hotell och mumsa högklassig mat? Jag tror alla spontant tänker New York om jag säger weekend, tjejer, färgen gul och museum.

I Europa finns dock en för många okänd huvudstad med alla de attribut som ovan nämns, nämligen Warszawa. Här hittar du gula taxibilar, väder som anpassat efter guld- smyckade sandaler, en stadsbild med perfekt balans mellan gamla byggnader och moderna skyskrapor och en grön stor park, vackra kvinnor, lemonad, cappucino och ljuvlig mat.

Så sluta kika väster ut och kika istället öst 2016. Här finns kanske Europas mest spännande weekendresemål, Europas New York, Polens huvudstad Warszawa.

boende, mat och upplevelser i Warszawa

Att vandra gatorna i Warszawa är som att vandra i Carries New York

Att åka iväg med tre andra kvinnor känns otroligt lyxigt. Att bara ha varandra, skvallra om allt mellan himmel och jord och få vara fria från männen hemmavid kan vara allt som behövs för att kvinnor ska få blomma ut. Under tre dagar var jag, Annika, Sofia och Towe i Warszawa. Under dessa dagar han vi prata om mat, kultur, politik, kvinnor, män, kvinnor och män i relation, om att dricka alkohol, om att inte dricka alkohol, om shopping och om livet i allmänhet. Att få vara tillsammans med tre kvinnor var balsam för själen och det är inte svårt att förstå varför kvartetten Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte i tv-serien Sex and the City blivit så populära.

Att vandra gatorna i Warszawa är som att vandra i Carries New York. Att en stad i Europa kunde ha så mycket gemensamt med staden på andra sidan Atlanten hade jag inte föreställt mig innan förra helgens weekend till Warszawa. Varför ens åka väster ut, när du på under två timmar tar dig med direktflyg från Stockholm till Warszawa? I verkligheten tar jag mig snabbare hit än hem till mina föräldrar och midsommarfirande i Småland. Lite märkligt, men smidigt i weekend- sammanhang.

I Warszawa får du dessutom mer för pengarna än NY. Så om du inte har mycket guldpengar på banken, eller bara lagt pengarna på fel saker, kanske som Carrie, på din skosamling, är Warszawa för dig. Här har du möjlighet att unna dig mer lyx för pengarna än vad du får i västra Europas huvudstäder samtidigt som du kan ägna dig åt Carries favorit cardio – shopping. Shoppingen är nämligen känd för att vara bra och prisvärd.

warszawa_weekend-33 warszawa_weekend-31

Ett skyltfönster med citroner, gula som solen och en bro så rostig, med mer charm än Brooklyn bridge

Halva nöjet med en weekend, är egentligen att gå vilse och upptäcka en bakgata eller två, att finna ett skyltfönster med citroner, gula som solen, att hitta ett smultronställe, där det känns som att här, här har bara jag varit. Eller att finna den där väggen med ett grönt träd, den perfekta fasaden med de perfekta fönstren där befolkningen alltid passerar men där du blir stående och tänker att här skulle jag kunna stanna för evigt, för en sådan vägg, kommer jag aldrig få se hemma.

Det är svårt att beskriva känslan när man är ute och reser, känslan av att upptäcka. Upptäckarglädjen som kommer över mig är alltid så slående stor, den får mig att glömma tid och rum, att gå vilse och inte komma fram i tid, att missa den sista kollektivtrafiken eller att inte se trottoarkanten och falla pladask på näsan med kameran före. Men när jag tänker efter gör det inget, för denna glädje kan ingen ta ifrån mig, kameran går att laga och tid är allt jag egentligen har.

warszawa_weekend-3warszawa_weekend-32

På lördagen har vi lite upptäckar- tid över. Från palmen i rondellen vid Nowy Swiat tar vi oss neråt mot gatan Mokotowska. Annika har hört talas om att en gata i detta området firar något, jag minns inte vad. När vi kommer dit så firar de mycket riktigt, något, jag vet fortfarande inte vad. Längs gatorna är vita ballonger uppsatta, trottoarer fyllda med blommor och på det lokala kaféet serveras de vackraste bakelser av pavlova som vi äter tillsammans med en kopp cappuccino och ett glas lemonad. Under en dag förvandlas gatan Mokotowska till ett litet Paris.

warszawa_weekendwarszawa_weekend-5warszawa_weekend-6

På andra sidan Wisla väntar Warszawas strand, ännu oupptäckta Praga kvarter och en bro, rostig och med mer charm än Brooklyn bridge. Efter en kortare promenad möter vi bron. En drömmars bro. Vi fastnar här och fotar bron, pratar och skrattar.

warszawa_weekend-7warszawa_weekend-8warszawa_weekend-9warszawa_weekend-15

Vila öronen från stadsljud med pianotoner av Chopin och en fika i Lazienki

Efter koppen cappucin och pavlova – bakelsen beger jag mig ensam till Chopin museet. Precis som Carrie har en dejt med staden, har jag en dejt med Chopin. På väg till museet möter jag en man i parken som ser hur vilsen jag är och hjälper mig till rätta. ”Vad letar du efter” frågar han ”Jo Chopin museet” svarar jag glatt. Istället för att förklara vägen väljer mannen att följa mig genom parken och till museet, vi får en kort pratstund, jag och mannen som visar sig vara från Kanada.

Fredryk Chopin museet är fascinerande. Fokusen på piano får mig att minnas hur jag nötte Fur Elise innan skolavslutningen i 6an så hårt att jag fortfarande kan spela stora delar utantill nästan 20 år senare. Jag kastas tillbaka till en helt annan värld än den vi lever i idag, där man komponerade en hel låt efter ett vattendrag, där man valde musik, kraftfull och utan sång romantiserade tonerna och förvandlade dem till en dramatisk kärlekshistoria utan att ha tillgång till något mer än pennan och pianot.

warszawa_weekend-10

I parken under sommaren spelas varje söndag Chopins verk. Hela parken svämmar över av folk som sitter tyst och lyssnar. Det är som en rockkonsert, där åskådarna är knäpptysta.

På söndagen beger vi oss mot Lazienki parken och en utekonsert med Chopin.

Tio minuter efter att konserten börjat närmar vi oss parken efter att ha gått av lokaltrafiken en station för tidigt. Vi vandrar längs promenadstråket som går längs med parken. ”Tänk om vi inte hittar”, ”Jo men det är nog bara att följa folkströmmen!”. Förvånade tittar vi på det lämmeltåg av människor som från busstoppet vandrar med filtar, fika och glad utstrålning mot musiken. Tonerna väller ut över parken när vi närmar oss, kraftiga, lugna, melodiska, dramatiska, härliga, dova, klinkiga och stora. De går inte att missa.

Jag har en take- away latte i handen och slår mig ner, solen strålar, det är alldeles tyst. Folk lyssnar, gamla som unga mer uppmärksamt än vad jag först kunnat tro. Inte hade jag kunnat ana att de var så glada över att höra klassiskt piano. Parken är fylld till bredden, det är som en rockkonsert, med enda skillnaden att publiken är alldeles alldeles knäpptysta.

warszawa_weekend-13 warszawa_weekend-25warszawa_weekend-14warszawa_weekend-12 warszawa_weekend-11

En måltid i en djungel i ett orangeri

Även om Lazienki inte är lika stor som central park, rymmer den utöver konserten på söndagar allt från vackra grusgångar, små broar, djup skog till ett orangeri rekommenderad i guide Michelin vid namn Belvedere. Här strosar vi och äter senare middag en av kvällarna.

”Imponerande Viktorianskt orangeri i Lazienki park; stora välvda fönster håller det ljust trots att det är fyllt med buskar och träd . Rätterna är klassiska både i stil och presentation . Smart uniformerad personal ger formell service.”

 

Lyder utlåtandet från guide Michelin.

Från syrligt, surt, till mastigt, mäktig och lyxigt på samma gång. Är det något som imponerar mig lite extra i Polen så är det maten. Belvedere gör mig inte besviken. Fantastiska rätter, en rolig sallad till förrätt, en lyxigare fisk till huvudrätt och diverse smårätter mellan. Inredningen är mysig, mörk och murrig och vi stannar här till solen går ner och månen kikar fram.

warszawa_weekend-24warszawa_weekend-20warszawa_weekend-21 boende, mat och upplevelser i warszawa warszawa_weekend-22

Floden som stal mitt hjärta

Inför resan till Warszawa funderade jag mycket på Wisla. Denna flod som jag önskat att se sedan min förra vistelse i Warszawa, som jag då missade. Reaktionerna har varit varierade, de flesta vet inte om att den finns, kanske för att floderna i Europa ofta är en besvikelse numera. Vi behöver inte floderna som vi behövde dem förut för att ta oss från norr till söder och vattnet är ofta brunfärgat av avrinning från jordbruk och skog. Men den som sett Themsen eller för den delen Seine, kommer tycka att Wisla är blå. I mina ögon är den blå, inte svagt blå utan mörkt blå, härlig, robust, rustik och bara finns där. En flod, en livsnerv, så viktig för Polen.

Lördag kväll åker vi båt på Wisla. Vi hör båten puttra genom vattnet, ser den vackra vita hängbron och ser stadens ljus genom natten. Wisla ger oss ett lugnt och harmoniskt avslut på dagen och jag får min stund med Wisla.

Katarina

warszawa_weekend-30 warszawa_weekend-27 warszawa_weekend-26boende, mat och upplevelser i warszawa


En guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa

 

boende, mat och upplevelser i warszawa

Fem korta tips till boende, mat och upplevelser i Warszawa

En helgbiljett till Warszawas kollektivtrafik kostar 24 zloty, biljetten gäller från fredag kl 19 och fram till måndag kl  8.

Bo femstjärnigt

Passa på att bo i högre klass. Eftersom Warszawa är billigt kanske detta är enda gången du har råd att bo femstjärnigt. Be om ett rum högt upp och med utsikt mot centrum. Det kommer vara den bästa utsikt du haft.

Jag bodde mina två nätter på Novotel Warszawa centrum. I Warszawas centrum finns också Marriott hotell som har en Sky Bar och Intercontinental som har ett SPA med fantastisk utsikt.

Hitta tips på boende med bra klass och överkomliga priser här.

Ät rustikt, inhemsk och högklassig mat

Ät lyxig mat på Belvedere Łazienki Królewskie, ett orangeri med priser mellan 67 – 195 zloty. Restaurangen rekommenderas i guide Michelin för sin vackra miljö, klassiska mat och bra service. Ligger vackert i Lazienki parken.

Matglädje med intressanta restauranger, charmiga cafeer och mjölkbarer finns längs med eller nära gatorna Krakowskie Przedmieście och Nowy Świat.

För tips på gator med bra mat – kolla här.

För att uppleva polsk mat från grunden, häng med Eatpolska på en mattur runt om i Warszawa.

Strosa och ta en fika i Lazienki parken eller grilla vid Wisla

Ta en fika någonstans i Lazienki parken eller grilla på stranden vid Wisla.

Det går att ta sig enkelt till Lazienki parken med spårvagn, tre stopp från Nowy Swiat och rondellen med palmen. På köpet får du åka en vacker gul spårvagn, som känns som en blandning mellan Göteborg och New York.

För att ta sig till stranden vid Wisla, ta tunnelbanan till Stadion och gå en kort promenad till stranden. På stranden finns barer och dylikt. Under maj månad grillar Warszawaborna enligt tradition här.

Upptäck Chopins Warszawa

Besök Chopin museet, se en vacker porträttutställning av Chopin, lyssna på musiken och läs historien om kompositören. Fredryk Chopins museum ligger inom 10 minuters promenadavstånd från centrum. Här finns världens största samling av Chopins minnessaker som kan upplevas interaktivt genom ett multimediakort man får i receptionen när man köper sin biljett.  Kartor, äventyrliga golv och klickbara displayer gör museet till en rolig upplevelse.

Utomshuskonserter med Chopins musik hålls varje söndag i Lazienki parken under sommarmånaderna.

Upplev Warszawa gratis

Gå på upptäcksfärd i någon av Warszawas alla gröna områden (1/4 del av Warszawa består av grönområden), ta en guidad stadsvandring eller upptäck Warszawas grafitti. Gatukonsten får allt större betydelse i Warszawa och sätter färg på tillvaron.


Officiell weekendguide till Warszawa

För dessa och massa andra tips, kolla den svenska guiden till Warszawa warsawcitybreak.com/sv


Information om #lifestylePolen – kampanjen

Denna resa och guide om boende, mat och upplevelser i Warszawa genomfördes och skrevs i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom bloggnätverket Nordic TB.

#LifestylePolen #DiscoverWarsaw

Du hittar Warszawas officiella konton här –

Twitter – @ewarsaw 

Facebook – @warsaw 

Instagram @fall_in_love_with_warsaw

Detta inlägg skrivs i samarbete med andra organisationer men text och åsikter är som vanligt mina egna.

boende, mat och upplevelser i Warszawa

47 Comments

 1. GAH! Vilket fantastiskt inlägg – jag älskar hur du fångar den mysiga känslan i dina bilder och tar med mig på tjejweekenden (men jag slapp ta mig igenom alla passkontroller ;).

  • antligenvilse says

   Haha. Ja men det är ju fördelen av bloggar. Känns som att man reser hela tiden när man följer resebloggar. Värst är träningsbloggar, man liksom tror att man rört på sig fast man inte har d! Tack för den snälla kommentaren 🙂

 2. ”TA MIG TILLBAKA” som Darin hade sagt… Underbar beskrivning av en toppenhelg. Och bilderna? Alltså. Du. Är. Bäst. Så glad att vi fick den här helgen tillsammans, hoppas på många fler framöver!

  • antligenvilse says

   Jag med! Så roligt som jag hade. Inte hade jag räknat med att längtan till tjejweekend skulle bli så stor efter detta!! 🙂 fall in live with Warsaw är en sån bra beskrivning. Man gör liksom det. 🙂

 3. Vilka fantastiska bilder och härlig text. Jag har varit i Warszawa, reste själv, men nu ser jag ju att det är så här Warszawa ska upplevas!

  • antligenvilse says

   Ja, måste säga att det var det perfekta weekendstället. Klart att det är bra som med det mesta om man har tur med vädret, vilket vi verkligen hade men vilket varierande ställe och då nämner jag inte ens gamla stan 🙂

  • antligenvilse says

   Ta k för den snälla kommentaren 🙂 det värmer så mycket 🙂

  • antligenvilse says

   Tackar. Det hjälper såklart med snyggingar som Annika, Sofia och Towe m på bild. My gosh vilka donnor! 😉

  • antligenvilse says

   Haha. Damerna med paraplyet på Chopin konserten går inte av för hackor!

  • antligenvilse says

   Ja och nu får stora NY bloggen besöka Europas NY tycker jag 😉 Ja jag vet fortfarande väldigt lite själv. Finns massa att upptäcka! 🙂

 4. Min blick dras hela tiden till stråken av det gula i bilderna, älskar det! Taxibilarnas signaturfärg går verkligen igen i hela inlägget och texterna binder samman upplevelserna så fint. Känns som om jag själv var med, så levande och fint berättar du! Tack för det 🙂

  • antligenvilse says

   Tack för de fina orden 🙂 de värmer 🙂 ja men undrar ibland varför det var gult överallt men j, så var det bara. En gul helg kanske det skulle heta istället 😉

 5. Wow, vilken guide! Så spot on och eftersom jag var där samma helg och för första gången kan jag bara hålla med. Du har fångat det så perfekt i ord och bilder – och hade jag inte redan varit där och förstått precis vad du menar, så hade jag nog blivit himla sugen. Håller särskilt med om att det är betydligt mer prisvärt än NYC också, man får känna sig som den där bortskämda prinsessan på ett helt annat sätt 😉

  Och kan inte säga det nog, dina bilder: så så så magiska!

  • antligenvilse says

   Oj oj. Här blir man överröst av beröm. Blir lite rörd av alla snälla ord! Jag spenderade lite tid md att ordna bilderna så de skulle funka som inspo. Särskilt att det är så grönt vill jag lyfta fram. Andra får det ibland att verka så betongigt, men tycker det inte är hela bilden. Ja lite lyckosamt att vara där samtidigt, du var där på tjejhelg också va? 🙂 ja betydligt mer prisvärt men sen kanske man inte ska blanda ihop det med gratis, det kostar ju fortfarande 🙂 men lagom liksom. Tackar för de snälla kommentaren om bilderna . 🙂

 6. Lyxen att få resa med dig och ta del av dina bilder! Det var helt klart en underbar resa och jag hoppas som Annika att vi är på väg snart igen!

  • antligenvilse says

   Ja jag med! Ibland blir det bara så klockis 🙂 tack själv. Fantastiskt sällskap och fotoobjekt. 🙂

 7. Erik says

  Härligt!

  Kul att min ”andra” hemstad uppskattas så väl. Har en mor från Warszawa så har lääänge vetat om denna dolda skönhet. Även om staden förändrats rejält sedan 90-tal så har charmen alltid funnits där.

  Folk skrattar lite ”idiotförklarande” när man säger att Wawa (som det heter bland locals) är en storstad med puls och känsla som NY, skönt att några tänker i samma banor nu iaf 🙂

  • antligenvilse says

   Ja jag har mött en hel del motstånd faktiskt! Allt från tråkig arkitektur till grå stad, dålig mat osv osv. Och jag bara ”va, har vi varit i samma stad?”. Det är klart att man får försöka att valsa runt lite utanför turiststråket för att hitta pärlorna men det är ju också då man hittar olika saker som faller en i smaken, som järnbron, stranden eller wisla. 🙂 tack för den snälla kommentaren. Kul att du hittade hit och ännu mer roligt att det har ett nickname, wawa 🙂 Wawa, Europas NY. 🙂

   • Erik says

    Något annat som jag kan rekommendera om du skulle hitta dit igen är att göra en andra världskriget vandring som anordnas av Upprorsmuseet. Tror att de fortfarande gör det. Då går man en stadsvandring som besöker de platser där de hemskaste sakerna hände under andra världskriget. Väldigt obehagligt och inget för de som påverkas mycket av sånt. Vet inte om du märkte det när du var där, men på många platser kan man hitta små monument eller tavlor på fasaderna som beskriver hur många som blev avrättade på just den platsen samt datum. Viktigt att komma ihåg historia att det är historia som inte skedde så lång tid sedan 🙁

    • antligenvilse says

     Ja. Det skulle vara mycket intressant. När jag backpackade förra året passerade jag Warszawa efter varit i Krakow. I Krakow gick vi runt bland ww2 lämningar och besökte Auschwitz. Det var min andra gång faktiskt så är väldigt intresserad. Men tack för tipset. Warsaw uprising vill jag i vilket fall besöka. Tror det blir fler gånger, kanske inte i år men troligen framöver. Vill även besöka Gdansk, Gdynia och Sopot samt även utforska mer av naturen.

     • Erik says

      Definitivt. 🙂

      Sopot är grymt härligt. Många somrar har spenderats där. Anrika Grand Hotel och kritvita, finkorniga stränder. Finns de som på allvar tror att stranden är importerad från sydligare breddgrader 🙂 Men icke 🙂 Skulle vara rätt dyrt med 35 mil lång strand. 🙂

      Tack i alla fall för en grym reseguide till staden i mitt hjärta. Äntligen någon som beskriver en rättvis bild 🙂

     • antligenvilse says

      Ja men det är skönt att höra. 🙂 Det känns bra att någon som dessutom har anknytning gillar den! Det värmer. 🙂 Det är så otroligt mycket grönare än man tror tycker jag. Alltså nu blev jag så himla mycket mer sugen på Sopot! Shit. 35 mil strand? Jag är inte alls påläst känner jag. Grand hotel? oj oj. Nu måste jag planera in detta.

 8. Väldigt bra guide med otroligt fina bilder! 🙂
  Den ska jag definitivt använda när jag bokar in en Warszawa resa!

  • antligenvilse says

   Thanx. Du får ta med dig några snygga damer i handbagaget så att du har något att fota. Särskilt sånna som varit tre månader i thailand innan. Bra solbränna på dem! 😉 ping annika. Nej men det var otroligt härligt. Vi prickade verkligen rätt.

 9. Pingback: Launching #LifestylePolen with Poland Tourism and regional boards - NordicTB Collective of digital storytellers

  • antligenvilse says

   Tackar Maria! 🙂 Så himla uppskattat. Ja men det är lite inspo i dessa bilder, är det inte! 😉

 10. Pingback: Resebloggarnas egna favoritinlägg och deras mest lästa... - Discovering The Planet

 11. Vilka läckra bilder, och härlig beskrivning! Jag har varit ett Warszawa flera gånger, men som barn för att besöka släktingar, så det var rätt annorlunda då. Det blir nog en tripp dit i sommar när vi ändå ska till Sopot. Polen har utvecklats otroligt mycket sedan landet blev fri från kommunismen. Ett litet tips till att resa billigt till Warszawa kan vara att ta flyget till Gdansk och sen vidare till Warszawa därifrån. Ibland hittar man inrikes biljetter med ryanair för bara 20kr!

  • antligenvilse says

   Oj! Shit. Det lät billigt. Men menar du att biljetterna är billgare till Gdansk från Stockholm än direkt till Warszawa? ÅH Sopot! Min dröm! Tack för den snälla och informativa kommentaren 🙂 Bra tips med att leta mellan-landningsflyg. Ska jag kolla på nästa gång.

 12. Pingback: Warszawa – från och med du | Fantasiresor

 13. Alltså jag älskar denna stad och dina bilder tar mig tillbaka. Måste avverka Warszawa innan min flytt i augusti för jag misstänker att ett år som student inte kommer ge mig många resor att njuta av, å andra sidan är väl detta den perfekta staden på en studentbudget. 😉 Det gläder mig att också du tycker om den! Är helt tårögd nu, saknar denna stad så mycket. <3

  • antligenvilse says

   Har du anknytning hit? Eller? Alltså jag verkligen gillar w! Bästa budget resemålet ever 🙂 klart du ska åka. När man är student har man tiden. När man jobbar har man inte det. Pengar kommer alltid begränsa en men det går att lösa 🙂

 14. Pingback: Planerade resor till östeuropa - 155 cm utmanar världen

 15. Camilla says

  Du har sannerligen öga för det som berör.. Upptäckte din blogg nu – hur tusan ska jag kunna jobba när jag vill läsa ALLT!! Tack för dig och bloggen.

  • Katarina says

   Hej Camilla! Kul att du hittat hit 🙂

   haha. det är mitt mål när jag skriver bloggen. Se till att skriva så bra att folk inte har tid att jobba. 😉

 16. Pingback: Äntligen vilses nyårskarameller - 2016 års resor - maj till augusti - Äntligen vilse

 17. Pingback: Warszawa, bilderna som blev över och lästips hos andra resebloggare - DISCOVERING THE PLANET

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.