Foto
comments 18

7 steg till bättre resebilder

Det finns inget bättre tillfälle att förbättra fotograferande än när ute på resande fot. När ute på vift har man ofta tiden, lusten och rätt motiv för att ta fotograferandet till en ny nivå. Jag älskar att läsa andras fotoguider och har därför skapat serien ”Lär dig fota bättre resbilder” och här kommer det nyaste tillskottet till serien, ”7 steg till bättre resebilder”. Här har jag samlat några gamla tips i kortare version med tillskott av några nya tips.


Ett fotostilleben från Island på härliga fotografen Annelies utrustning, vid lunchtid

7 steg till bättre resebilder

7 steg till bättre resebilder

Steg 1 – Lär dig hantera din kamera

Det första steget i 7 steg till bättre resebilder blir också det viktigaste. Lär dig hantera din kamera.

Det finns egentligen inget som jag får så mycket frågor om när jag är ute i olika sammanhang som kamerateknik. Frågor som ”Vad ska jag göra för att ta nästa steg” är vardagsmat numera. Framför allt är det vänner som hör av sig men även andra bloggare och personer som läser bloggen.

Ett fokus många har när man tänker nästa steg är ”Vad ska jag köpa för att bli bättre”. Detta är ganska ofta fel fokus då man först borde tänka ”Vad behöver jag lära mig för att bli bättre?”. För att ta reda på vad man behöver lära sig för att bli bättre kan det vara klokt att ställa sig följdfrågan om ”Vad inspirerar mig?”. Kommer man fram till det kan man lätt luska ut vad man behöver lära sig.

Vad inspirerar mig?

I nuläget så inspireras jag av naturen. Vackra träd, alléer, sjöar, stränder, stora löv, motljus och liknande väger tyngre än stadsmiljö, även om min senaste resa till London hade riktiga guldkorn. Därför jobbar jag på att bli bättre på att fota natur. Eftersom jag hanterar tekniken någorlunda jobbar jag med andra saker som att orka gå upp tidigt, hitta nya redigeringstekniker och kolla inspiration på instagram.

Vad behöver jag lära mig för att bli bättre

Den första fråga jag ställer till den som vill utveckla sin fotografering är vad man ämnar fotografera och vad man vill utveckla.

Ofta har man fotograferat helt automatiskt och vill ta steget till att lära sig att ställa in kamera själv och då kan det första man behöver lära sig att använda de halvmanuella lägena. Jag tycker läget för aperture value där kameran sköter det mesta själv, men där man manuellt kan reglera bländaren är användbart till att börja med. I min kamera heter detta Av och gör att man reglerar skärpedjupet i bilden. Perfekt till porträtt och mat t ex.

För att läsa mer om de olika programlägena på din kamera, klicka här.

För lite grundläggande om fotografering och fotografering vid resor – kolla min grundläggande guide här.

Utrustning

Utrustning kan man ha hur mycket som helst av. Men om man endast har en kamera och ett objektiv, det som följer med kameran när man köper den, kan det vara värt att lägga till ett objektiv till samlingen. Mitt favoritobjektiv är 50mm till min fullformatskamera. Om du inte har en fullformat, kan ett 35mm bli ditt nästa favorit. Det som är bra med dessa fasta objektiv är att de är otroligt skarpa, lite lättare i vikt, mindre och att de har en stor bländare som gör att man kan få ett kort skärpedjup med härlig bakgrundsoskärpa. Min kamera har egentligen inget kitobjektiv (objektiv som följer med kameran vid köp) men när jag köpte min kamera följde mitt Canon 24-105mm f.4 med kameran. Detta är den enda zoom jag äger och i förhållande till min 50mm från Sigma använder i mycket liten utsträckning. Det som brukar sitta på kameran är mitt 50mm från Sigma eller nu mitt nya 20mm (vidvinkel) från Sigma.


Svanar i Hydepark, London, dagtid

london-14

Steg 2 – Använd berättarteknik eller storytelling

Tänk dig resbilderna från en semester som en story som väntar på att berättas!

Ett misstag vi många gör inklusive jag är att vi samlar våra vackraste bilder och delar med oss av och lägger undan resten. Vi har blivit bländade av de vackra fotona och glömmer bort att tänka på helheten. De vackra bilderna allena ger sällan en bra berättelse om vad som egentligen hände, vare sig man vill ha fotona som ett dagboksinlägg, en bloggpost eller familjealbum. Därför är ett bra tips att följa den gamla klyschan ”kill your darlings” Med detta menas i detta sammanhang att man deletar dubletterna, eller sina favoriter från storyn och hela tiden tänker att varje bild ska tillföra något till berättelsen och föra den framåt.

För att bygga din berättelse är det viktigt att du tänker genom din storyline både innan du fotar och när du skapar bilderna. Vad är det du vill berätta med bilderna? Om du t ex vill berätta för någon om den avslappnade stämningen du upplevde senast du var på stranden, fota då inte bara selfies på dig i en solstol med en parasolldrink. Det hjälper inte att du har det bästa redigeringsprogrammet när du kommer hem om du inte har rätt och tillräckligt med bilder. Tänk istället genom vad du vill berätta och kolla dig omkring. Vad ser du? Om du ger det en sekund så kommer du snart se annat, som krabban vid strandkanten som sakta kryper förbi, det turkosblåa vattnet som skvalpar bredvid, sandkornen som glimmar i solen, palmbladen som vajar för vinden och plötsligt kommer du också höra barnens skratt, sorlet från andra människor när de går förbi dig och försäljaren som går varv efter varv på stranden. Du kommer känna sanden mellan tårna och värmen av solen. Att ta in atmosfären är viktigt för att bäst kunna berätta storyn senare. Bilderna är ju inte bara lite färg på ett papper utan något som förmedlar en känsla, får dig att minnas och inspirerar dig till att bli bättre.

För att få tips och inspiration om hur man berättar en bra story, kolla gärna på bröllopen som fotas av Nordica Photography. De kallar just sina bröllop stories och de är ett bra exempel på hur man återberättar en dag/ett event i bilder på ett smart och inspirerande sätt.


Island, dagtid

7 steg till bättre resebilder

Steg 3 – Variera dig

mellan färg och svart/vitt

Även om det är viktigt att hålla sig till storyn så brukar jag använda mig av olika variationstekniker för att piffa upp historien och inspirera. Bland annat blandar jag ofta svarvitt med färgfoton.

Här kan du läsa mer jag har skrivit om det.

I den norska byn Bergen, förmiddag

7 steg till bättre resebilder

mellan landskap och porträtt

Det är viktigt att inte bara reseselfies a´la 2010 och heller inte bara bilder i grupp från 90-talets chartersemestrar utan att försöka att fånga mer av resan än bara du och ditt resesällskap.

Det är viktigt med människor, känslor och miljön för att bygga en hel story. Du behöver variera dig mellan stort och smått för att inte trötta ut beskådarnen och gärna mellan landskap och porträtt, matfoto och närbilder osv.


I en nationalpark på Island, dagtid

7 steg till bättre resebilder

Steg 4 – Att hitta sin stil

Att hitta sin stil är ett långt kapitel som man inte klarar över en dag.

Jag upplever att min stil fortfarande utvecklas och att den ”kommer” med åren. Så var inte nervös över detta. Att vara ihärdig, fota, fota och fota, är det som gäller när man bloggar eller vill bli bättre på foto. Just för foto är en blogg en ultimat utvecklingsplattform. Här får man feedback på sina bilder och kan lätt kolla vad som fungerar och inte genom folks kommentarer. När man får positiv feedback på något så utvecklar ju det stilen automatiskt.

Nischa sig

Att hitta sin stil kan innebära att hitta sin nisch men behöver inte betyda det. Det finns alla typer av nischer från de som endast fotar med telefonen och gör det till ett äventyr till den som skapat pappersmallar av kända resmål på instagram, Paperboyo. Det finns också mer traditionella nischer indelat efter resetyper som ”backpackern, husbilsresenären och utlandsbloggar”.

Min nisch styrs mest av mitt intresse, vackra foton och natur. Så var det klart! Man kan alltid däremot specialisera och ”spetsa” nischen mer.

Att vara unik

Om målet du har är att få maximalt antal följare skulle jag säga att det som fungerar är kontinuitet, kvalité och att vara unik.

Alla är unika från födsel men ju äldre vi blir ju mer tycks vi dras i samma strömmar. Om man tar detta vidare till bloggvärlden så kommer du om du letar upptäcka hur lika de flesta bloggar är, både till utseende men också till text och åsikter. Framför allt hos modebloggarna är detta lätt att upptäcka, kanske framför allt för att de bloggar om trender och stil men troligen också för att de tittar på varandra och gör likadant. Det går även se bland resebloggar, t ex att vi reser till samma ställen, kollar på samma sevärdheter osv. Trendigt nu 2015/2016 är att bo med lokalbefolkningen, hyra någon annas bostad och göra varje liten resa till ett äventyr.

Jag kan inte svara på vad som kommer göra dig unik, utan det är något man behöver upptäcka själv. Däremot tycker jag att om man bara är ihärdig och aldrig ger upp med sin grej, så tycks vi alla fylla ett tomrum till sist. Rekommendationen är att göra det du gillar/ brinner för och kan. För det första måste du gilla att fota och skriva om du ska ha en blogg och du måste ha något att skriva om. Är du kung på att baka semlor och älskar att fota mat, skriva och läsa om mat? Ja då har du svaret redan, starta en matblogg.


En fyr på Island fotad kvällstid

7 steg till bättre resebilder

Steg 5 – Upp och hoppa

Vikten att gå upp tidigt kan inte nämnas nog för många gånger. Bilderna blir helt klart bäst i soluppgång eller solnedgång.

Ett murrigt mörkt landskap kan bli ännu bättre med en liten ljuskälla på kvällen, som fyrarna på Island. Ett skirt och ljust landskap gynnas av en rosa soluppgång, som på den vita ön Santorini. De dramatiska bergen i Norge gynnas av en lågt stående stol mellan topparna.

Fördelen med tidiga morgnar är också möjligheten att fota med långa slutartider. Det har jag skrivit mer om här.

De norska bergen vid fjordarna, sen eftermiddag

7 steg till bättre resebilder

Steg 6 – Jobba med ljus

De flest som fotar vet att ljuset är det viktigaste för bra foton. Ljuset mellan två berg ger fantastiska skådespel, ljuset genom en gardin i soluppgång likaså. Att lära sig att fota med motljus och ljus från sidan är viktigt och lite av en konst.

Notiser om ljus

För starkt ljus och ljus uppifrån ger mörka ringar under ögonen  och skugga under näsan vid porträtt. Ljus uppifrån som dagsljus är också ofta väldigt skarpt och svårt att få bra överhuvudtaget. Det tenderar att bli vitt och urfrätt. Jag tycker dock inte att man kan säga rakt av att ljus från en viss sida alltid är bättre än en annan då det beror så mycket på övriga omständigheter.

Det finns olika temperatur på ljus, som mäts i kelvin. Det finns kalla och varma toner. Om man gillar det ena eller andra är en smaksak. Jag kan aldrig riktigt bestämma mig men skulle säga att jag gillar varma toner just nu.

Man kan använda speglar, tändstickor och mobilljus för att få kreativa effekter när man är ute för att hitta nya sätt att ta porträtt eller som hjälp till kameran för att hitta fokus. Se t ex mina bilder från en gruva i Bergslagen, klicka här.

Jag, fotad av min sambo Martin i Hyde Park, London, dagtid

london-13

Steg 7 – Bildbehandla

Jag tycker bildbehandla är himla kul och liksom pricket över i:et efter en lyckad dag ute i skogen. När jag kommer hem laddar jag därför över bilderna i min Mac och sorterar in dem i mappar direkt. Sedan importerar jag dem till Lightroom där jag sedan bildbehandlar dem.

För att se hur jag gör steg för steg, kolla min guide om grundläggande redigering här. Här tar jag upp hur man hanterar sina mappar, importerar bilderna till Lightroom, grundläggande redigering som exponering, skuggor och konstrast och slutligen hur man exporterar bilden för webben.

När du bemästrar grundläggande redigering i Lightroom eller Photoshop och vill ta steget vidare finns det massa sätt hur man gör det. Jag har inga guider om fördjupad kunskap i redigering men allt jag gör och kan har jag lärt mig själv. Hr är några korta tips om du vill gå vidare med din redigering och ta den till en ny nivå:

Gå en fotokurs

Om man vill gå en grundläggande kurs i fotografering och redigering så finns det ett stort utbud på folkhögskolor, medborgarskolor och universitet runt om i landet. Är du lika lyckosam som jag och bor i Stockholm så har även Fotografiska museet en massa kurser för både grund och fortsättning. För grundläggande kurser hos dem – kika här.

Skaffa dig en fotocoach

Kontakta en fotograf vars bilder du gillar och fråga om den kan coacha dig mot en slant.

Anmäl dig till workshops/ åk på en fotoresa

Det dyker upp workshops titt som tätt inom fotografering och ofta kopplat till resor. Själv har jag varit på en 5 dagars fotoworkshop med Emelie Ohlson på Island. Här hittar du mina erfarenheter om att åka på fotoworkshop.

Behind the scenes at an Island wedding workshop – part one

Behind the scenes at an Island wedding workshop – part one

Lär dig själv

Alla ovanstående alternativ kostar pengar. Kanske kan du utvecklas utan att det kostar pengar. Adobe TV har massa info för dig som använder Adobes program som Photoshop och Lightroom.


Tack för att du läste mitt inlägg om 7 steg till bättre resebilder. Hoppas du tyckte om inlägget. Låt mig gärna få veta vad du tycker om mina guider genom att lämna en kommentar eller skicka ett mail.

Andra guider i min serie om bättre resefoton skrevs först på engelska. Du hittar dem här:

Shoot better travel photographs. En övergripande kom igång guide när du är ute och reser.

Shoot better travel photographs – Early morning shooting. Ta dig upp de där timmarna innan resten av ditt resesällskap och fånga morgonljuset!

Shoot better travel photographs – editing with your iPhone – the appsRedigera dina bilder i appar när du är ute och reser.

Shoot better travel photographs – Mix color and black & white – the story about Paris. Blanda färg och svartvitt! Bli inspirerad i denna story om Paris.

 

18 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.