Resor
comments 8

På hög höjd i Lysgårdsbakken

Detta är ett fotoinlägg om Lysgårdsbakken i Lillehammer.

Andäktigt vackert, hurtigt, soligt och historisk är ord som slår mig när jag kliver ur bilen vid Lysgårdsbakken på min och mammas roadtrip genom södra Norge. Överväldigande mycket längre än på tv, där allt ser så litet ut, är hoppbacken känd från OS i Lillehammer 94.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Lysgårdsbakken – Lillehammers stolthet

Egentligen är jag ju inte särskilt mycket för sport. Eller det var en stor underdrift, jag mer eller mindre avskyr de flesta sporter. Men vem minns inte OS i Lillehammer 1994? Jag var 10 år och kommer i vilket fall ihåg det som igår. Lysgårdsbakken – Lillehammers stolthet, Sissel kyrkjebøs klara stämma och förväntningen att ha ett OS så nära hemma.

Lysgårdsbakken, hoppbacken och Lillehammers stolthet är nog det de flesta förknippar med OS – 94. Här hade man öppning och avslutnings- cermonin under evenemanget och här finns hållaren för den olympiska elden.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken

När mamma och jag var här i april förra året lös solen och det var sista helgen för skidåkare att ge sig ut i spåren. Snön var på väg att smälta och våren kikade fram mellan snöhögarna. Vi mötte flera personer i backen som tränade. Jag tog mig med nöd och näppe upp för halva backen och mötte en norska i rosa jacka som sa ”Ja det är lite segt, efter fem gånger upp och ner börjar det ta emot men i onsdags gjorde jag 7 rundor” på hurtig norska.

Jag hade kraftig träningsverk och kunde inte sitta  på tre dagar.

lysgårdsbakken

”Lysgårdsbakken

andäktigt vacker, norsk nationalskatt”

lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Jag hade hala converse när jag var där och kunde inte gå ut på den hala snöisen men vana norskar gick promenader rakt över. Jag tittade fascinerat på dem när de passerade mig medan jag gick runt för att komma upp i backen.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Väl uppe i backen gjorde utsikten sig inte mig besviken. Vilken vy!

Just utsikten var målet med att komma upp i backen och nog det som drev mig att fortsätta när mjölksyran satte in. Såhär i efterhand tänker man inte på hur jobbigt det är att gå i trappor men jag minns det som obeskrivligt kämpig när jag var där. Jag fick ta ett steg i taket till sist för att nå mitt mål. Men väl uppe i backen när hela Lillehammer breder ut sig så är det så värt det.

I skrivande stund tittar jag ut över det grå januarivädret i Stockholm och tänker tillbaka på de få soliga dagar vi får i norr, om att passa på och vikten att uppskatta ögonblicket. Kanske hjälpte mjölksyran mig att komma ihåg känslan, kanske var det bara den fantastiska vyn men väl värt mödan, var Lysgårdsbakken i vilket fall.

Katarina

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lillehammer_antligenvilse-33 lillehammer_antligenvilse-34 lillehammer_antligenvilse-35 lillehammer_antligenvilse-36 lillehammer_antligenvilse-37

För att läsa mer om Lysgårdsbakken klicka här.

Foton tagna med Canon 5D Mark iii, 24-105 mm f.4 Canon objektiv

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.