Resor
comments 8

På hög höjd i Lysgårdsbakken

Detta är ett fotoinlägg om Lysgårdsbakken i Lillehammer.

Andäktigt vackert, hurtigt, soligt och historisk är ord som slår mig när jag kliver ur bilen vid Lysgårdsbakken på min och mammas roadtrip genom södra Norge. Överväldigande mycket längre än på tv, där allt ser så litet ut, är hoppbacken känd från OS i Lillehammer 94.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Lysgårdsbakken – Lillehammers stolthet

Egentligen är jag ju inte särskilt mycket för sport. Eller det var en stor underdrift, jag mer eller mindre avskyr de flesta sporter. Men vem minns inte OS i Lillehammer 1994? Jag var 10 år och kommer i vilket fall ihåg det som igår. Lysgårdsbakken – Lillehammers stolthet, Sissel kyrkjebøs klara stämma och förväntningen att ha ett OS så nära hemma.

Lysgårdsbakken, hoppbacken och Lillehammers stolthet är nog det de flesta förknippar med OS – 94. Här hade man öppning och avslutnings- cermonin under evenemanget och här finns hållaren för den olympiska elden.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken

När mamma och jag var här i april förra året lös solen och det var sista helgen för skidåkare att ge sig ut i spåren. Snön var på väg att smälta och våren kikade fram mellan snöhögarna. Vi mötte flera personer i backen som tränade. Jag tog mig med nöd och näppe upp för halva backen och mötte en norska i rosa jacka som sa ”Ja det är lite segt, efter fem gånger upp och ner börjar det ta emot men i onsdags gjorde jag 7 rundor” på hurtig norska.

Jag hade kraftig träningsverk och kunde inte sitta  på tre dagar.

lysgårdsbakken

”Lysgårdsbakken

andäktigt vacker, norsk nationalskatt”

lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Jag hade hala converse när jag var där och kunde inte gå ut på den hala snöisen men vana norskar gick promenader rakt över. Jag tittade fascinerat på dem när de passerade mig medan jag gick runt för att komma upp i backen.

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken

Väl uppe i backen gjorde utsikten sig inte mig besviken. Vilken vy!

Just utsikten var målet med att komma upp i backen och nog det som drev mig att fortsätta när mjölksyran satte in. Såhär i efterhand tänker man inte på hur jobbigt det är att gå i trappor men jag minns det som obeskrivligt kämpig när jag var där. Jag fick ta ett steg i taket till sist för att nå mitt mål. Men väl uppe i backen när hela Lillehammer breder ut sig så är det så värt det.

I skrivande stund tittar jag ut över det grå januarivädret i Stockholm och tänker tillbaka på de få soliga dagar vi får i norr, om att passa på och vikten att uppskatta ögonblicket. Kanske hjälpte mjölksyran mig att komma ihåg känslan, kanske var det bara den fantastiska vyn men väl värt mödan, var Lysgårdsbakken i vilket fall.

Katarina

lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lysgårdsbakken lillehammer_antligenvilse-33 lillehammer_antligenvilse-34 lillehammer_antligenvilse-35 lillehammer_antligenvilse-36 lillehammer_antligenvilse-37

För att läsa mer om Lysgårdsbakken klicka här.

Foton tagna med Canon 5D Mark iii, 24-105 mm f.4 Canon objektiv

8 Comments

 1. Trevliga foton! Och visst minns jag hur vi i skolan (jag är ju norrman) samlades med lärarna framför olika tv-apparater för att titta på när norrmännen gick på skidor. 🙂

  • antligenvilse says

   Ja verkligen. Det kändes ända in i magen pirret när det var dags för svenskarna här så förstår att det måste varit grymt om man är norrman! Helt otroligt att ha ett OS så nära och i en sån liten by med! Har lite foton från själva Lillehammer, postar nog dem någon dag med. 🙂

 2. Jag minns mycket väl OS i Lillehammer. Jag har aldrig bott så nära ett OS (bodde just då i Östersund) och kan inte idag förstå varför jag inte åkte dit och kollade på tävlingarna…

  • antligenvilse says

   Ja, jag var bara tio år så jag tänkte kanske inte så mycket på att åka dit, men vilket event! Man minns det så väl. Snart är det ungdoms OS i Lillehammer, tror det är nu i feb.

 3. Så vackert, vilken natur alltså! Jag måste verkligen hitta tid till att resa lite mer i vårt vackra Skandinavien.

  • antligenvilse says

   Ja det finns otroligt mycket att se. Gillar man skidor så är det ju ultimat med Lillehammer 🙂

 4. Marcio Nel Cimatti disse: 27 de maio de 2008 e0s 11:04Guta,Vou expressar uma opinie3o super posseal. Conhee7o gente que odeia esses paedses no inverno.Eu acho que se vocea escolher essa e9poca, tem que ir sabendo o que vai encontrar. Dias curtos, algumas atrae7f5es fechadas ou com hore1rio de funcionamento menor do que o normal e frio Rsrsrsrs.E a parte boa. Atrae7f5es sem fila, restaurantes sem espera, hote9is sem a necessidade de reserva antecipada, atrae7f5es que sf3 funcionam no inverno como estae7f5es de inverno, patinae7e3o no gelo, ale9m das comidas tedpicas dessa e9poca.Dessa forma sua expectativa sere1 ate9 superada e sua viagem sere1 bem legal.Uma coisa muito importante!!! Se preparar para enfrentar -10, -12 graus. Isso significa ter agasalhos prf3prios de prefereancia comprados em paedses que se3o frios como os Nf3rdicos. Tomar uma bebida quente a cada hora (nada difedcil) tambe9m ajuda a ne3o sentir tanto frio.Acho que e9 isso! bjo Responder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.