Foto, Livet och bloggen
comments 31

On the hunt for grey filters (ND-filters) for my camera.

I´ve been out trying some night or late evening photography to do some long shutter speed lanscape photography. It started by midsummer, the Swedish holiday, when I read about it in some camera magazines. Yesterday I went for a walk and brought the tripod. It was around 22.00 in the evening and later.

HH7A6575

The problem in Sweden is not just the mosquitos, yesterday I couldn´t wait by the camera by that reason so the result weren´t so many photos with long shutterspead (need to get some photo-clothing as well..), but also that it is to light outside. It isn´t possible to use as long shutterspeed as I want to. The solution, so I´ve heard is grey filters/ or ND-filter.

Now to the problem- there is so many to choose from. There is different brands as well as different types. Some you mount directly on to the lens and others you add a holder and place a filter that isn´t round but square shaped. I get frustrated about Whats the difference for me as a user? Which one is best? Is low price okay? etc..

Everybody out there. What grey filters do you use? And bad ones I should avoid?

Katarina

Pic 1, 2- longer shutterspead (around 1/4 to 1sek)

Pic 3,4- before editing eith higher iso and same photo after editing

Pic 5, higher iso and manual focus to get the sign in  focus

Pic 6, 7, 8- a bit longer shutter spead under a street lamp next to a church. 1/15 sek (iso 5000), 8sek (iso 100) and 15 sek (iso 100) shutterspead! I have to admit that my camera does well on higher iso:s. My eye can´t see any difference, can yours? or? look below for the result.

HH7A6562-2 HH7A6567-2

 

 

HH7A6580-4 HH7A6580-3
HH7A6588 HH7A6596-2 HH7A6601 HH7A6606

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pic 1, iso 5000 pic, cropped.

Pic 2, iso 100, cropped.

Yes, it makes a big difference with long shutterspead and low iso.

HH7A6596-3 HH7A6601-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31 Comments

  • utan filter! 🙂 haha. När jag väl har köpt så får det bli en rejääääl redogörelse. Nej, men jag lade till det sista för jag inte ville höra ”du har ju en så bra kamera som har så höga iso-tal och presterar så bra på höga iso-tal” diskussionen. Och jag är medveten om att den får ruskigt bra resultat när man jämför den med andra kameror men samtidigt kan man få ännu bättre med grå filter och slippa överexponeringen då. Använder du gråfilter? Funderar ändå på ett man kan skruva på på just ljusa dagar för jag hade en del problem i Lima, där det var så extremt ljust.

   • Så var det att jag barA gissade jag vad du skrev. 🙂
    Nej jag använder inga filter tog av tom den cirkulär filter som de rekommenderade när jag köpte kameran när det visade sig att det var en del orsak till att mina icke så skarpa bilder. Så mu kör helt utan.
    Jag vill helst fota handhållen. Det är för att det är mer spontan fotografering. Stativ betyder planering.
    Mina bilder missar fortfarande skärpa men vax kan man höra om manometer ser så bra. Jag kan bara lita på att autofokus sköter dig. Men det vise sig att den inte gör det alltid. Kanske bör jag ändå köpa en vassare Canon. Ka ske nästa år.
    Set är ju trots allt en hobby och inget yrke. Jag är efter känsla och ingen perfektionist alls.

    • Nej, men du ser ju på mina bilder också de längst ner. Ett där jag har iso 5000 och och ett där jag har iso 100. Det blir en väldigt skillnad när man börjar att kroppa bilder. Det kan ju vara en del av att det är svårt att få skärpa. Sen vet jag inte vad du har för objektiv men antiskak är ju något som kan göra skillnad. Mitt 50mm har inte det och om man inte är stadig på handen så gör ju det såklart skillnad. Mitt 24-105 mm objektiv har jag ett uv-filter på och för mig är det inga problem med skärpan med eller utan, men det är klart. jag har ju inte gjort ett test där jag skruvar på och av och fotar samma bild. Kanske vore något. Det gäller ju att ha ett slim filter i bra kvalité såklart. Det är ju det där med kvalité och pris. Om jag ska vara ärlig har jag bara dålig erfarenhet av billighets grejer när det kommer till kamera, kanske förutom när det kommer till kameraväska då förstås..

     • Min filter kostade 500 kr. Jag utgår ifrån att det är ett bra kvalité.
      Ju jag har stabilisator i alla mina kameror/ objektiv. OCh jag är dessutom extrem stadig i handen också.
      Jag får väl leva med det.

     • Nej, men det kan ju vara kvalitén i kameran. Du kanske helt enkelt har växt ur den.. (du är för bra för kameran, dvs 😉 )

     • Kan vara så, men jag tror inte det.
      Jag ska fota några ”rullar” i raw får se om jag får en så där AHA upplevelse och bättre bilder.
      Tyvärr kan jag inte uppladda bilder gjorde i RAW på min minidator.

     • Ju det har jag på alla mina datorer, men på min resedator har jag den första utgåvan. Och den protesterar ibland.
      Jag börjar redan sörja den här lilla, för det finns inte på marknaden sådan här små datorer med kraft.
      De som finns idag har typ 25 gb disk när ett program tar ja mer plats.
      Nu är det bara plattor som gäller. För mig räcker inte med en padda. svårare att bearbeta och inte prata om att få in bilderna i det. Överallt finns ju inte wifi gratis! 🙁

     • Nej okej. Jag kör min mac, lite mellanstor är den kanske, men den är värd sina extra kilon i guld. Släpade runt på den i Peru, till Peru osv. Mycket power i dem.

 1. After trying a few different brands I have started only buying B+W filters because of the quality. They are a German brand with exacting standards. Some of the photos you took have fringing (chromatic aberration) because of the different light intensities. An ND filter reduces this effect. If the fringing isn’t too bad it can be repaired in Lightroom. With my camera photos become a bit grainy at high ISO settings. Have you noticed that in your experiments? Cheers, Wooly

 2. I use a screw-on 2 stop neutral density filter or a circular polarizer but what I am looking for is a 10 stop variable ND filter to give really long exposures. Get the best you can afford – no point buying a good lens then putting poor quality glass in front of it. Decent brands are ones like Hoya or Tiffen but if I can find them I buy B&W (German).

 3. Since you love photography and you are very enthusiast let me say that a ND filter is essentially a dark piece of glass that reduces the amount of light entering the lens. Depending of the quality they will give you color cast. But with the B&H filter you cannot make anything wrong. You also have the Marumi filters I have tried the ND-8 MC Multicoated 77mm for aprox €42 and I was surprised with the quality. ;D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.