Miljö
comments 18

Kjell och Klortanten- Teknik som lösning på världsproblemen

This post is about a Swedish podcast about sustainable lifestyle and environment in general which is called Kjell och Klortanten. 

Hoppar veckans viktiga denna vecka och vill passa på att skriva lite längre om en sak jag tipsat om förut nämligen en podcast kallad Kjell och Klortanten, ett tips jag fick av bloggaren till bloggen Hållbara handlingar och tänkte att det var något för mig. Sedan försökte jag hitta denna pod och när jag inte gjorde det glömde jag bort den varpå jag fick ett mail förra veckan av Klara som är med och skapar podcasten. Hon skrev vart jag hittade podcasten och att de värnar om lyssnarnas åsikter. Härligt tänkte jag, denna måste jag lyssna på och skriva något om!

Började lyssna denna vecka och vilken rolig podcast sen! Den handlar om miljö och hållbarhet, mitt favoritämne. I det näst senaste avsnittet, Karin Adelsköld om design, forskardrömmar och dammsugssurfande katter, pratar de teknik. Passande för mig i mångt och mycket som i min senaste artikel, The Green Jobs- A salvation or a myth? delvis kritiserar tanken att teknik skulle vara lösningen på alla problem, där gröna jobb (miljövänlig teknik) argumenteras av många inte minst politiker över hela världen och Obama-administrationen som något som kan lösa två problem i ett, både klimatförändringen och arbetslöshetsfrågan. Halleluja!

Karin Adelsköld gillar ju såklart teknik och Klortanten, är delvis teknikskeptiker. Vad står jag i det hela funderade jag på efter podcasten? Jag skulle inte kalla mig teknikskeptiker men däremot övertygad om att om man argumenterar för hårt för en sak, brukar gömma något under ytan, något man jobbar hårt för att dölja.

Förslaget om Gröna jobb som lösning på arbetslösheten, kan vara ett exempel på hur man slår upp något positivt mycket större än vad det är för att dölja ett problem, t ex arbetslösheten, när man inte har den färgstarka lösning man vill ha. Även om jag tror att teknik är en del av lösningen på miljöproblemen tror jag än mer att teknik används som det största argument att gömma sig bakom när man egentligen inte ser någon lösning i sikte. Det är ju rätt enkelt att säga, ”vi ska bygga 1000 nya vindkraftverk de kommande två åren, vi får massa ren energi och 2000 nya jobb på köpet”. Men vad ligger bakom dessa siffror och blir det någonsin några nya jobb?

Kjell och Klortanten är en mysig pod med insatta pod- pratare som inspirerar både till förändring och skratt på samma gång. Poden rekommenderas varmt. Har själv redan laddat ner fler avsnitt i min podcast-app, perfekt för den kommande långa resan på tisdag.

Katarina

Vindkraftverk 1_red

18 Comments

 1. andershallberg says

  Den kanske man skulle kolla in? Jag passar på att rekommendera min favoritpodd samtidigt. BBC World Service Documentaries har nästan alltid grymma reportage. Mina senaste favoritavsnitt är de två som handlar om Kinas och Japans gömda historia.
  http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/docarchive

 2. Och så finns en hel del tomma ord som är vackert formulerade för att verka säga något som egentligen är ingenting.
  Missen från arbetsförmedlingen visade ganska tydligt att visst är det många som vill ha jobb. 60 000 människor som tog sig till förmedlingen. Det visar ganska så tydligt att folk är inte så lata som många vill oss tro. Även om de lata finns ju också.
  Arbetslöshet är ett problem. Visst kanske ger vindkraftverk 2000 jobb, men på andra ort stängs ner fabriker som tar bort minst det dubbla från arbetsmarknaden.
  Äldre ska jobba längre ( och det är kanske inte helt fel, kom jag fram själv nyligen) men unga ska ju också få möjlighet att komma in i arbetslivet. Och det är en ekvation som ingen politiker har tänkt på hur det ska gå ihop.

  • Jo precis. Det är en ganska stor motor och det jag höll mig till i artikeln var väl egentligen att kritisera att man säger att miljöarbete och arbetslöshet kan lösas tillsammans genom vissa åtgärder. Men när man tittar närmare visar studier/rapporter och genomgångar kanske en annan bild. Men det låter ju så bra att säga att det är både miljövändligt och ska lösa arbeten, men när man vet att det inte bara är att slänga upp ett vindkraftverk varstans, men tanke på alla miljöbedömningar och kritik som omgivningen det innebär är det ju en väldigt lång process osv. Gillar inte när man förenklar saker och får det att verka så lätt i politiska tal när alla vet att det är mycket svårare.

   Sen tycker jag du har mycket tänkvärda synpunkter om ett arbetslöshetssystem som helt klart har stora brister och som vi alla är medvetna om. Att jobba mer och mer, göra mer och mer osv. Frågan är hur stor nytta det har och om vi verkligen behöver hålla det tempo vi håller just nu. Om vi lever längre behöver vi kanske arbeta längre, men varför just 40h i veckan fram till 65. Det kanske räcker med mycket mindre om vi ser på resurser på ett annat sätt osv. Nu blev det långt. Men håller med dig i dina reflektioner..

   • Jag jobbar bara fyra dagar i veckan. och ledigt tre. Längre fram tar jag kanske tvärtom jobb tre dagar och ledigt fyra. Ja, om hälsan tillåter. men det är planen sen får jag se hur verkligheten bli. .

    • tycker jag låter som en bra idé- Jag önskar att jag fick. Jobbar på just arbetsförmedlingen, men vi måste jobba heltid om vi inte har godkänd deltids grej, t ex studier eller barn under 12 år osv. Bara vara ledig för att man vill går inte. Men ju äldre man blir ju mer viktig tycker jag fritiden och att värna om sina fritidsintressen såsom fotografering som du och jag är intresserad av. Jag skulle vilja ha en dag i veckan att bara gå i skogen att fota t ex. Andas frisk luft och bara vara. Men samtidigt som det är hög arbetslöshet, jobbar de som jobbar något sjukt mycket så det är inte bara arbetslöheten som är problemet utan den skeva klyftan mellan de som arbetar och de som inte gör det.

     • Det är ju fördelen att ha egen företag. Jag bestämmer själv. Nog kommer jag aldrig ha råd med dyra bilar, flott lägenhet eller resa tvärs över vårt jordklot, men det är stort ändå att jag kan bestämma hur jag vill ha mitt liv. Men alla har vi våra mål.
      Du kan ju profitera på din journalistik.

     • Ja, mina föräldrar är och har alltid varit egenföretagare och det är ju mer en livsstil än ett jobb. Något jag säkerligen kommer att syssla med längre fram. Jag har span på mer som jag vill studera och annat jag vill testa också så egentligen är det inte något större problem för mig, men tycker det är konstigt att man säger blankt nej till deltidstjänstledighet när många behöver detta för att inte må dåligt osv. Det är ju inte alla som klarar att jobba till 65, något som säkert vara fler om man inte var tvungen att jobba heltid.

     • Arbetsförmedlingen är en ganska föråldrad system. Den har inte alls utvecklats under alla dessa år som jag gick där första och förhoppningsvis sista gången. Hjälp fick jag inte då utan de tyckte att jag skulle kolla upp kurser själv för det kunde de inte tipsa om vilka utbildningar som finns.
      Och jag känner mig inte alls manad heller att anställa någon. Just på grund av att man inte kan säga upp en anställd. Är man småföretagare kan ju bli ens slut om en anställd inte sköter sig.
      det är också svårt att gå från enmannaföretag till att anställa en. Fallgroparna är många. Få klarar det. Även om det finns såna också. Fast det är en lång historia att avhandla det här. 🙂
      Jag avvek från ämnet. 😆

     • Haha. Ja, men det är ju ett stort ämne så tendensen blir lätt att man avviker från ämnet. Min journaliststudentkollega Anders Hallberg skrev sin artikel om Starta Eget http://jctypemagazine.wordpress.com/2014/02/20/have-you-ever-thought-about-starting-your-own-business/. Håller med dig om att det absolut är svårt att våga anställa någon, här tror jag staten kan göra mycket som man inte gör, men är tyvärr inte insatt i detaljregler, då det är snårigt. Men förstår om du inte vill anställa någon.

     • Till och med i kommunismen kunde man avskedas. Men det finns möjlighet till att hitta nytt jobb.
      Jag var en bråkstake så jag blev avskedad flera gånger, men hittade alltid nytt sen. Arbetsförmedling var inget jag kände till. Man frågade folk i omgivningen om de kunde tipsa nåt, samt kollade man tidningarna.

     • Vad har du för eget företag föresten? Det står säkert på din blogg, men har antingen missat det eller minns inte. Bor i Stockholm gör du iaf har jag för mig.

     • Jag har en skönhetsklinik vid St:Eriksplan. Jobbar med permanent hårborttagning som görs med diatermi kallas för även nålepilering. Företaget heter som min blogg.
      Jag visste inte hur en blogg skulle startas så när man skulle namnge bloggen valde jag mitt företagsnamn och tänkte jag kan väl byta sen. Men visste inte då att det gick ju inte. 🙂

     • Aha. Ja, nej inte jag heller. Jag bara startade min blogg och tänkte: jag kan ju ändra allt sen, men det är lättare sagt än gjort. Det är modigt att ha eget i just dessa tider också tycker jag! Mycket creds till alla som har det.

     • Faktiskt inte är så svårt som många tror det. Och idag är inte heller anställning lika tryggt som det var förr. För även om jag inte kan avskeda nån lätt, så går ju även storföretag i graven och folk blir av med sina jobb för det är billigare att starta upp samma skit utomlands där företaget får stora skattelättnader. Vilket borde vara förbjudet. För företag bara utnyttjar skattereglerna så länge regeln gäller, när landet sen vill ha skatt, ja då flyttar de till nästa land och nästa och nästa.
      Skatter ska bara tynga oss vanliga. Absolut inte storföretag och deras ledarsikt.

     • Oj. Ja nu blev det mycket på ett fat. Men absolut. Det är mycket som gör det svårt för småföretagare idag. Och mycket som gör att rörlighet framför att stanna i Sverige är ett bättre alternativ..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.