Resor
comments 3

Fricampingäventyr i Sverige. Kylig romantik och värmande utrustning i roadtriplivets spår

I reklamsamarbete med Addnature

Höjden av resan för året för mig brukar vara sommarsemestern, för då vet jag, då får jag resa i Sverige! Detta år spenderat med min för året nyblivna sambo Erik. Det är ändå speciellt att planera sin första sommartältsemester med någon annan och i retrospektiv öppna minnesbanken och tänka tillbaka på de där många tältnätterna tillsammans. Jag tänker tillbaka på sommarens semester, Sverigeresan genom nio landskap med glädje och brr i själen, för kallt är det att Sverigesemestra, det måste jag ändå erkänna. Kallt och inte helt enkelt.

outdoor utrustning sverige klimat pinewood
Skjortan från Pinewood förvärvad i Järvsö och kängorna som har några år på nacken köpte jag på Addnatures butik på Södermalm (finns inte kvar längre) på tips från kollega. Här på Flatruet med den isande sommarvinden i håret. Skjortförvärvet har fått upp mina ögon för outdoormärket Pinewood.

Fricamping i Sverige

Jag skriver det här inlägget under längre tid, för långa inlägg tar tid och sitter i denna menings skrivande stund på tåget på väg till Umeå för lite höstliga vandringsäventyr, lite komiskt nog troligen i varmare väder än den där dagen på väg upp för Fettjeåfallet, med vinden blåsande i håret vid Flatruet, eller för att inte tala om regnet i ansiktet i Sododalen. Äventyrliga och kalla minnen som gör vikten av god friluftsutrustning sig påmind.

köpa utrustning camping sverige fricampa kallt klimat
Vackrare fricampingäventyr än Sverige får man inte. Vi reser genom de nio landskapen Småland, Öland, Uppland, Hälsingland, Dalarna, Härjedalen, Jämtland, södra Lappland och Västerbotten. Här längs Vildmarksvägen i ett smäktande nordvästligt Jämtland.

Det känns som ett annat liv nu

På vägen hem från semestern sammanfattar vi resan lite kort, för är det något som är bra med roadtrips som par så är det att man äntligen har tid och tar sig tid att prata på djupet. Vi kommer hem som nya människor och Erik uttrycker när han ser våra ökentorra hängande krukväxter möta oss ”det känns som ett annat liv nu”.

På sätt och vis är en lång resa livsförändrande. Vi jobbar tillsammans som respartners, sätter upp tält, lagar mat, fyller på olja, rattar bilen på småvägar, läser kartor, hittar drömfik med drömbakelser och badar i de kallaste av vatten. Resan är kall, romantisk, skapar osämja och någonstans vid en strand i regn, fyra grader och vind klockan halv ett på natten är vi redo att separera, dela tältet och madrassen i två läger, för att efter en vindpust eller två bli sams över en stormkökskaffe och skapa starkare band av det samtal som följer.

Jag vill inte skapa en missvisande bild, göra något mer romantiskt än det är, men att roadtrippa på tuman hand, få den tiden i en relation, är en gemenskapsinjektion alla borde få då och då.

norra jämtland vildmarksvägen karta
Roadtripboken som följt oss genom envist genom Sverige.

Hjärtat av Sonfjället och Dunderklumpen. Det bästa med årets semester

Samtalsämnet om det bästa med årets semester kom upp någonstans mellan Åre och Sonfjället och påväg från Sonfjället hem, längs med vägkanten när vi jagade squashbanor i Falun och Sandviken.

Vi tyckte lika och vi tyckte olika. Såhär tyckte vi.

Vad var ditt bästa med semestern Erik?

vildmarksvägen fricampa
Första delen av vildmarksvägen, med nudlar och rom vackert vid vägkanten.

# Sonfjället på grund av speciellt. Fjällkarta till Sonfjället

# Duved och träffa kusinen.

# Första delen av Vildmarksvägen = vackert.

# Beppe Wolgers på grund av ny kulturprofil man ej känt till så bra.

# Flatruet pga första gången i den typen av miljö och det var därför Smockenjokk inte nådde upp till par. Flatruet var bättre.

* Smockenjokk = Eriks Stekenjokk

och Katarina då?

bada i sommarsverige
Bada är livet

# Dunderklumpen och Ströms Vattudal = supervackert (första delen av Vildmarksvägen)

# Nysäterns fjällgård och välkomnande av hästar och getter med vandring till Sododalen, hjärtat av Sonfjället

bo i stuga vid sonfjället
Hästarna vid Sonfjället och vår lilla fjällstuga.

# Bada i Kvarndammen. Min lilla hemsjö

# Karlsgåden i Järvsö och att se min farmors hemstad. Plus i kanten till Järvsö för USA känsla med rak gata.

# Alla böcker på det lilla biblioteket i Gäddede + att jag fick några med mig, Dunderklumpen på hembygdsgården i Strömsund till Karin Smirnoffs böcker på Ica i Klimpfjäll och bokrummet på Krusagården i Eksjö.

Båda två uppskattade våra sista dagar på Sonfjället till fullo, trots ihållande regn och kyla. Kanske var det tröttheten, eller var det bara så bra. Sedan dess har jag varit på jakt efter att komplettera min uppsättning regnkläder.

fricampa på öland i tält roadtrip sverige
Fricampa på Öland är lättare sagt än gjort. Men även här har vi tur. Vill du läsa mer om våra äventyr på Öland?

Sommarens resor. Fricamping och roadtrip genom Sverige

Sommarens resor har kommit att handla om fricamping med bil, tält och lite hafsigt nedstoppad utrustning här och var i bilen, där luckor finns. På egen hand har det spelat mindre roll, gud vet att jag inte är särskilt välplanerad, men med Erik i bilen har organisation blivit a och o. Romantiskt så det förslår när en hafsig person möter en organisatör av rang.

hällingsåfallet vildmarksvägen fricampa allemansrätten
Hällingsåfallet

Utrustning vid fricamping i Sverige

Att komplettera utrustning för husefridens skull

Jag har sedan länge skrapat ihop den utrustning en kan tänkas behöva i en fricamping-situation genom idogt arbete, men med en till person i ekvationen räcker det jag äger inte riktigt till (som stormkök) eller är tillräckligt bekvämt (som madrass). Inför sommarens resa har vi därför kompletterat vår utrustning, för husefridens skull.

äta i naturen stormkök utrustning vid fricamping i sverige
Mitt stormkök från Trangia räcker med nöd och näppe till två personer.

Vår utrustning. Mot kyla och för komfort

Det här avsnittet skulle kunna bli hur långt som helst. Men rent generellt använder jag en vanlig packningslista för fjällvandring som bas när jag packar för all camping, vandring och outdoorliv. All min utrustning är ett hopkok av saker jag köpt på mina resor, saker jag fyndat och annat jag investerat i.

friluftsutrusting köpa keps
Kepsen ägde Erik innan resan, glömde på ett par platser, till slut i Strömsund och fick hemskickad med posten av Strömsund hembygdsförening. Inget går upp mot favoritkepsen. Min förvärvade jag efter toppbestigning på Kebnekaise. Det känns extra bra i själen varje gång jag tar på mig den, som att mitt självförtroendet sitter där i. Men jag blir allt bra sugen på en ny. Extra sugen är jag på denna, kanske för att ordet retro är med. Här hittar du fler kepsar.

Som bas har vi en liten skruttig bil från Ford, ett mindre skruttigt fjälltält från Vaude och ett stormkök från Trangia.

För mig är värme viktigt, jag klär mig i ull från topp till tå för att ull är livet!, och för komfort när en sover. Varje år innan avfärd kompletterar jag ofta därför med lite ull, till exempel ullstrumpor. Jag tvingar på Erik lite ullstrumpor innan resan med vilda protester då Erik tror det ska bli för varmt för att sedan bli nyfrälst och handla en hel massa ullplagg hos Woolpower i Östersund mitt i resan. Erik insisterar på en ny madrass inför resan för jag sover på vad som Erik beskriver underlag av sten. Dyr-madrassen är sedan dess vår bästa vän på resan.

Utöver ovanstående köper jag en magväska och vi en gasplatta, gas, t röd, minimyggnät att ha under kepsen, extra tältpinnar, spännband, friluftsmat och en kylväska man kan koppla in i bilen.

På mängden utrustning är det enkelt att räkna ut att det blir några ettor och nollor för plånboken att hantera. För den som inte vet, så är svenskt friluftsliv ofta dyrare än vad man kan tro, till och med mycket dyrare än en utlandssemester. Man kan därför tro att jag har en himla massa pengar att slänga på saker, så är inte fallet men jag har däremot en god grundekonomi, är till viss del prioriteringarnas mästare och definitivt en snål secondhandfyndande smålänning ut i fingerspetsarna.

fricampa i sverige

Under resans gång testar vi utrustningen och kompletterar ytterligare längs vägen när vi kommer fram till vad som är viktigt och mindre viktigt på en resa genom Sveriges skiftande natur och klimat.

Vi köper bland annat myggspray och en Thermacell. Jag är inte så känslig för mygg men för att Erik ska ha det trevligt (och då indirekt jag) köper vi en sån. Jag köper en rödrutig fodrad flanellskjorta från Pinewood, en ryggsäck från de samma och ett par vandringssandaler på outleten i Åsarna.

Tips -> För att lyckas i friluftsdjungeln och hålla kostnaden nere köp friluftsutrustning då och då gärna off season, önska dig i present och leta djupt i outleten med regelbundenhet.

För framtiden drömmer vi om en gasplatta med vindskydd, egentligen Eriks dröm men vad är väl jag om inte tacksam över någon som lagar brummande god mat ute i naturen. Realturmat är riktigt bra torrmat, men Eriks tortellini och i skogen-gjorda tomatsås är snäppet bättre.

Katarina

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.