Resor
comments 2

Du är min tältdagbok. Fettjeåfallet

24e juli Klövsjö

Vi vaknar i Klövsjö och gluttar ut genom tältduken. Bloggen har kommit att bli min tältdagbok. Vaddå blogg?

klövsjö i regn
stigen upp till fettjeåfallet

Det är så kallt så att tårna krullar sig två gånger. Till skillnad från Hamra är det ännu kallare, blåsigare, råare här. Husbilen som stod bredvid när vi slog upp tältet i hård vind, borstade tänderna med sus i öronen och till slut kröp ner i smattrande tältduksregn har lämnat, kanske blev den rädd när ett tält kom och konkurrerade om ställplats. Vi möter en kvinna med ett gubbfiskeentourage som frågar förvånat ”Har ni övernattat här”. ”Jorå, här på rastplatsen, vid den fina sjön i Klövsjö gick det alldeles utmärkt”, svarar vi. Kvinnan svarar att det var ”4,9 grader när hon vaknade på morgonen på Skalet”. Vi låtsas att vi förstår och frågar sedan Dryden vad nu Skalet är. Han säger att hon måste mena ”Vemdalsskalet”. Jag tror jag måste googlofåna när jag har tid.

vandra i jämtland fettjeåfallet

Vi lånar toaletterna på skidhotellet och frågar om kaffe. Det enda knepiga med fricampandet är avsaknaden av toalett. Kaffe har de inte i receptionen och restaurangen är stängd så vi åker till Klövsjö Stenungsbageri för en takeaway-kopp, en raritet och kontrast till vårt stormkökskaffe.

vattenfall jämtland fettjeåfallet
fotografera vattenfall jämtland fettjeåfallet
fotografera vattenfall jämtland fettjeåfallet dryden

Vi är i Klövsjö för Fettjeåfallet. Ett vackert jämtländskt fall och mitt tredje i ordningen, om man räknar de två i Åre och det gör man väl. Stigen upp till fallet går på en lerig led och glädje över att ha riktiga vandringskängor infinner sig snabbt. Skyltar som ber om ursäkt att det inte riktigt är i orningsställt möter oss och jag skojar med Dryden att jag kommer ha fler foton av Erik som läser skyltar än något annat. På skylten står att Sherpas från Nepal bygger stentrapporna här, precis som vid Kebnekaise. Undrar i mitt sinne om Kebnekaises är klara. Ännu något för googlofånen.

vattenfall jämtland fettjeåfallet

Det är en tuffare vandring än vi förväntat oss kanske därför Sherpastrapporna är på gång. Men det är olidligt vacker särskilt vid den lilla pölen framför det första vattenfallet innan vi kommer fram till det större, en perfekt instagrambadpöl som toppen av Njupeskär, om det inte bara varit åtta grader ute. Jag har dock med mig badkläderna.

Om jag bara varit en perfekt instagrambadare hade jag trotsat de åtta graderna.

vattenfall jämtland fettjeåfallet

Längst upp torna det ca 60 m höga vattenfallet upp sig. Det fräser och spottar, precis som friska vattenfall ska. Här finns ett vindskydd och efter att ha fotat vattenfallet i alla vinklar, precis som alla andra på plats, kryper vi in i vindskyddet och dricker vårt kaffe och äter de mackor som Dryden och Maria har med sig.

Vägen ner går i ilande fart med lite mackbränsle och vi är snart tillbaka vid bilen och styr kosan mot Klövsjö Stenungsbageri och dess pizzabuffé. Jag äter pizza med rödbetor och chevré och även lite renpizza (oj oj vegetarian-alarmklockan ringa).

Katarina

klövsjö stenungsbageri
pizzabuffé jämtland klövsjö

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.