Resor
Leave a comment

Jag äter gröt med smörgrotta och hjortronsylt i Hamra Nationalpark och låter vinden bita mig på Flatruet

23 juli

Vi vaknar i Hamra nationalpark och jag äter gröt med smörgrotta och hjortronsylt. Vi är kalla, kanske är det vara fyra grader under natten, men vi trivs bra på vår Exped madrass som tål nästan hela 17 minusgrader om en får tro tillverkaren.

Hamra nationalpark
Möt arla morgon i Hamra nationalpark
skog hamra nationalpark

Maffiga Svartåslingan. Hamra nationalpark

Vi vandrar Svartåslingan, kanske fyra kilometer och den är maffigare än vad man kan tro, naturmässigt men också ansträngningsmässigt, Erik är förvånad, jag likaså. Sedan går vi Myrslingan till ett vindskydd och lunchar på rester från gårdagen i våra Wildo matdosor som vi värmer på stormköket.

hamra nationalpark vatten svartåleden

Ta med ert skräp annars kanske skogen inte låter oss komma tillbaka

Skogen förundrar och likaså skräpet folk slänger efter sig i skogen, den kvarlämnade bullen och eldstaden som fortfarande glöder. Snälla små mänskobarn och vuxenbarn, ta med ert skräp annars kanske skogen inte låter oss komma tillbaka!

I Hamra möter John Bauer skog, bruksskog. Hård blockmark med spikraka tallar samsas med dalgångar med porlande vatten, skönsjungande nordiskt och lite amerikanskt vildmark tillsammans. Jag tycker om den amerikanska naturen, den hårda, vilda, blocksteniga och unika. Så jag tycker om Hamra, precis som jag tycker om alla mina svenska nationalparker på sitt sätt. Hamra är inte så kul vid en första anblick men värd sitt namn som nationalpark och om jag återvänder är Svartåslingan en klar repris. Erik pratar om tillgängligheten särskilt för barn, men för mig är det naturligt att hoppa över rötter och glida ner för tallbarriga slänter. Tallbarren får mig att känna mig hemma i min nya skjorta från Pinewood.

ute i naturen äntligen vilse

Det är bestämt att vi ska möta Dryden imorgon så vi pallrar in packningen i bilen och swishar mot Sonfjället. För den nationalparken visar sig ligga på vägen dit vi ska, den lilla omvägen över Flatuet vi tar på vår väg mot Östersund, eller Klövsjö där vi ska mötas. Temperaturen sjunker uppe i fjällen och det ska visa sig mycket mycket kallare än vad en på sommartid är beredd på, allmänt brr brr temperatur infinner sig någonstans mellan Hamra och Klövsjö och kyler ner själen på Flatruet till den mest magiska av solnedgångar. Någonstans innan Klövsjö passerar vi en by som titulerar sig Sveriges kallaste plats, alla byar ska vara kända för något och i detta fall kan varken jag eller Erik annat än att hålla med.

Katarina

äta hjortron i vildmarken hamra nationalpark
Testa att äta hjortron i Sveriges sydligare vildmarker, Hamra nationalpark
Sonfjället
fjällkor sonfjället nationalpark
Fjällkor
sonfjället
Sånfjället det majestätiska
ren i härjedalen
roadtrip sverige flatruet
flatruet
Med vinden i håret på Flatruet
Roadtripkakor är livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.