Resor
comments 4

Alla turister är i Järvsö trots allt, men ingen på Karlsgården

22 juli

Vi vaknar i Järvsö och morgonbadar i Ljusnan. Det är så kallt att tårna krullar sig. Ljusnan följer oss genom Hälsingland och det känns som att den är överallt vi vänder oss.

stenegården
Stenegården Järvsö

Efter en omsvirning återvänder vi till Myrängen och äter frukost i raststugan. Tak och el känns som en lyx efter flera dagar ute i det fria.

Karlsgården är kanske vackrast och jag hade gett en guldpeng eller två för att besök trots allt

Vi kikar förbi Stenegården och konstaterar att alla turister är i Järvsö trots allt, men ingen på Karlsgården, den Hälsingegård jag härstammar ifrån bortåt 1600 – talet sedan på min farmors farfars farfars mormors mormors farmors sida. Karlsgården är kanske vackrast och jag hade gett en guldpeng eller två för ett besök.

Tur att man har en faster som släktforskar som har koll på allt sånt här.

karls i bondarv
Karlsgården
Karlsgården
Karlsgården Järvsö
karlsgården

Erik vill gå på Jakt och Fiske-butiken i Järvsö och lika glad för det är jag för här gör jag semesterns fynd. En fodrad flanellskjorta från Pinewood och en 40 liters ryggsäck från de samma. Äntligen en varm snygg skjorta och en dagryggsäck!

roadtrip sverige hälsingland rastplats
Roadtriplivet som det är. En rad rastplatser och kånkande på kastruller och stormkök.
Svergieboken den bästa är.

En lakritspuck i Los

Färden går vidare mot Hamra nationalpark och vi svänger förbi Järvsö creperi för det är the it place to be. Har alla orter ett creperi? Ger upp vid kön för köat har vi ju gjort klart redan i Stockholm och äter istället en nudellunch längs ett vatten och en vattendepås lakritspuck i Los på väg mot Hamra nationalpark.

Stjärnan

Vi åker genom Orsa Finnmark och lyssnar på p4 där folk får ringa in och ge sina bästa tips. En gullig tjej tipsar om hur man ska styra vädret. Radioprataren frågar henne om hon testat. Minst 200 gånger säger hon och det funkar minsann. För att få bra väder dagen efter ska man säga ”Åh jag tror det regnar imorgon”, bara meningen garanterar sol.

Jag – tror – jag -dör – gulligt.

hamra nationalpark
Hamra nationalpark

Bilen rullar in vid Hamra nationalpark och och vi slår oss ner vid den tredje entrén, Svartåentrén, vid ett bortglömt fiskecamp vid namn Kanallugnet. Mobilteckningen försvinner här i Hamra och det känns som mer vildmark när det gör det.

Katarina

fricampa hamra nationalpark
Fricamping vid Hamra nationalpark
mat ute i det fria

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.