Resor, Roadtrips
comments 2

Roadtrip-tips till Värmland och Bergslagen

Reklamsamarbete med Hyrbilguiden.se

Jag saknar mitt Bergslagen, det ställe jag jobbade och trivdes så bra. Jag saknar värmlänningarna och de djupa skogarna och jag saknar att sitta bakom ratten och fara förbi tall och gran på min väg mot Hagfors och jobbet. Jag saknar sammanhållningen på jobbet och fikat i Munkfors. Jag saknar glassen, turerna över kullarna till Sunne och stillheten ute i skogen. Så jag tänkte att det var dags att åka tillbaka, fiktivt i alla fall och dela med mig av alla mina bästa tips till Värmland och Bergslagen, för dem vill ni väl ha, inte sant?

hyra bil karlstad

Bondlandskapsvackra Värmland.

hyra bil värmland

Roadtrip genom Värmland och Bergslagen

Det har väl inte gått någon förbi att det numera går att resa klimatsmart inom Sverige. Att ta tåget några timmar och sedan plocka upp en hyrbil för att bege sig ut i det nära belägna och att semestra hemmavid är det nya svarta.

Karlstad är faktiskt på alldeles lagom avstånd från Stockholm för en liten weekend, så där så det inte blir jobbigt att åka hit. Hit kommer man med tåg, bil eller varför inte båda? Ta tåget för att sedan plocka upp en hyrbil i Karlstad, vetja. Men det är klart, man kan ju cykla också.

bila i sverige

Hyra bil i Karlstad

Det är enkelt att hyra bil i Sverige. Är du sugen på en roadtrip i  Värmland och Bergslagen? Passa på att läsa mer hos Hyrbilguiden och plocka upp en hyrbil i Karlstad. Gör såhär;

  1. Fyll i kalendern med de datum då du önskar att hyra en bil på hyrbilguiden.se.
  2. Hyrbilguiden söker genom sin databas av leverantörer efter bästa pris.
  3. Välj den bil du vill ha. Betala. Få bekräftelse via mail med alla detaljer – kvickt och enkelt.

Så lätt är det att hyra bil i Karlstad. Så, dags för roadtriptipsen då!

bila i mellansverige hyra bil hyrbilsguiden mårbacka värmland sunne selma lagerlöf

Mårbacka, Värmland. 

Att göra i Värmland och Bergslagen

Den här guiden tipsar om saker i Värmland och om Bergslagen, för här kan man göra så mycket, som allt från att äta knäckebröd i Filipstad och kika på det som är ledsamt och vackert i Lesjöfors till att smyga bland övergivna gruvor och vara kulturell i Selmas Mårbacka.

En sommar i Värmland och Bergslagen är nog möjlig för de flesta ändå. Jag tycker därför vi åker hit.

Värmland

Vi börjar i Värmland.

En stunds vila och fika på Picassoudden i Kristinehamn

Jag erkänner. Jag är fascinerad av Picasso-konst eller all konst egentligen och vem visste att det finns något så häftigt som en gigantiskt Picasso-skulptur i Kristinehamn? Enkelt och tillgänglig med bil ligger den där ute på en udde. Picasso sägs ha skänkt denna till Sverige, allt för att Spanien inte skulle få tag i hans konst som protest mot spanska inbördeskriget. Jag undrar litet, hur sanna alla sådana historier jag hör är, så här kommer en mer trolig historia och info om skulpturen.

Selmas Sunne

Selmas Sunne med omnejd och Mårbacka är ett måste på roadtrip genom Värmland. Börja med Mårbacka, upptäck historien bakom Selma, läs en bok innan och gå på visning med engagerade guider. Mårbacka är öppet dagligen under sommaren och väl värt ett besök för de flesta.

Luncha på Diner 45

Ät Amerikanska lunch-burgare på Diner 45 efter en förmiddag hos Selma i vackra Sunne. Jag måste erkänna att jag fortfarande letar efter den perfekta vägkrogen. Jag har inte hittat den. Kanske kommer den någon gång men tills dess lever jag kvar i de amerikanska dinernas paradis med hamburgare och milkshakes i mängder, som en av mina stora laster i livet. Glass till burgare, kan det bli bättre? Diner 45 ligger längs E45 en bit norr om Sunne och är öppen dagligen.

Loppisar i Värmland

Mitt emellan alla sevärdheter kan man poppa in på loppisar när andan faller på. Det är långa avstånd och mycket skog och här och var finns alla möjliga loppisar. Jag har varit på loppisrunda vid flera tillfällen och fyndat resväskor med mera i allt från antikhandlare eller hemma hos vanligt folk med loppis på gården. Skyltar finns längs vägarna.

Lars Lerin

Är det någon konstnär man förknippar med Värmland är det ju Lars Lerin. Jag jobbade under ett års tid i den lilla byn Munkfors i Värmland och just här fanns då ett Lars Lerin museum vid Klarälven. Ett fantastiskt stort gallerimuseum fanns där några samarbetspartners hade nycklar till så att vi kunde smyga in och kika när vi hade tid. Sånt man kanske egentligen inte får göra, men som är så fantastiskt när möjlighet ges. Annars kan man ju poppa in på Lars Lerinmuseet, Sandgrund i Karlstad. Det går ju det också, tänker jag.

utflykt värmland bergslagen

Plocka upp lokala delikatesser längs vägen. I Grythyttan hittar du både det ena och andra i matväg och i Bredsjö utanför Hällefors hittar du det idylliska Bredsjö café med en egen blåmögelost, Bredsjö blå att matcha med Grythyttan hjortronvin.

Svensk bilhistoria på bilkyrkogården i Töcksfors

Jag älskar på riktigt övergivna platser och får hålla mig för att inte fylla det här blogginlägget med bara massa övergivna platser. För Värmland och Bergslagen är fyllda av dem. Har du t ex läst böckerna av Jan Jörnmark? Har man det förstår man vilket övergivet-paradis det är.

I Töcksfors, lite avlägset och borttappat och långt från alla andra ligger Båstnäs bilkyrkogård. En rostig bilskatt, där amazoner finns, men som växt fast i skogen. Det är en särskild fascination och att se bilar uppslukade av naturen. Här i Töcksfors kan du fascineras.

Vägbeskrivning: Ta E18 från Karlstad mot Oslo. I Töcksfors, sväng vänster mot Västra Fågelvik (du ser en kyrka på högersidan av vägen). Fortsätt på denna väg ca 25 km, lämna aldrig denna väg utan fortsätt. Efter 25 km kommer du att se en skylt ”Här slutar allmän väg”, och då är du framme på bilkyrkogården i Båstnäs. Parka och kör på.

bilkyrkogård båstnäs täcksfors abanndoned

Bilkyrkogården i Töcksfors. En av alla övergivna platser i Värmland och Bergslagen. 

grythyttan bergslagen utflykt

Grythyttan är fylld av vackra naturmiljöer. Längs vattnet hittar du en fin naturstig med bäverbo att ta en kort efter- lunch promenad på. Leden börjar vid Måltidens hus. 

Bergslagen

I Bergslagen blir man bergtagen. Det är ju de facto inte så mycket berg här att skåda, men ändå finns en bergskola i Filipstad. Jag bodde i flera års tid i den lilla byn Grythyttan i Bergslagen och gjorde många dagsutflykter med utgångspunkt här.

Ät glass och var bergtagen i Grythyttan

Ät gott i lokaler från 1700 – talet på  Grythyttan Gästgiveri. Lyssna på Cornelis på Cornelis pub och ät glass på Neerings mitt emot. Ta en promenad bland alla glada gamla hus. Vill man tågluffa vintage style går inlandsbanan förbi här. Här finns Måltidens hus där man kan äta lunch. Min favorit- badplats finns inte allt för långt härifrån och frågan är om jag ska avslöja den? Nej jag tror jag spar den till mig själv, ty tyvärr är den litet för svårt att beskriva vägen om inte ”följ vägen mot Örebro från Grythyttan, sväng höger nästa och håll span mellan björkarna” duger? Men det officiella badet går inte av för hackor det heller, det så kallade Guldkusten. Här har jag spenderat många kvällar.

att göra bergslagen

Björksnäs naturreservat nära Grythyttan, här går det att vandra och njuta av den mysiga naturen. 

Simma under kristallkronor i Loka Brunn.

Är du sugen på en stund på spa och en god måltid? Ta dig vägarna förbi Loka Brunn beläget på vägen mellan Grythyttan och Karlskoga, någon mil söder om Grythyttan. Här finns en hel kurorts by människor besökt i århundranden med spa, konferensanläggning, restaurang och hotell. Loka Brunn har också en mycket vacker kyrka väl värt ett besök och vad jag tror är originalkällan till loka- vattnet.

Bergslagsleden

Bergslagensleden med sina 28 mil led löper genom så gott som hela Bergslagen från norr till söder. Naturen är andäktigt vacker och etappen som går genom Tiveden är med bland STFs signaturleder. 

loka brun spa bergslagen

Loka Brunn, Bergslagen.

Hällefors, Silvergruvan och Sveriges äldsta folketspark

Vägen från Lesjöfors som går över skogen mot Hällefors via Silvergruvan är litet extra vacker. Jag tycker om djupa skogar och den mycket lilla byn Silvergruvan ligger vackert vid ett vattendrag i en sådan skog jag gillar allra mest. I Hällefors finns kanske egentligen inte så mycket att göra, men eftersom jag jobbade där i något år har jag ändå kommit att tycka om samhället och jag minns fortfarande känslan när jag flyttade hit och körde in i byn och plockade upp lägenhetsnyckeln. I Hällefors finns Sveriges äldsta folkpark och här har jag ätit räksalladen på Cafe Kristina fler gånger än jag kan räkna och handlat på det mycket lilla Systembolag som finns likaså. Här är det värt att plocka upp en flaska Grythyttan Hjortronvin och styra fordonet mot Bredsjö Cafe där de gör Bredsjö blå. Ta med ost från Bredsjö och vin från Grythyttan och ha en picnic i det fria, vetja.

Övergivna Bergslagsgruvor

Mina två personliga favoriter när det kommer till övergivna gruvor är Mossgruvan och Stripa. Båda är enkla att nå med bil.

Mossgruvan

Mossgruvan består av två gruvor, Sköttgruvan och Mossgruvan och du når dem i slutet av vägen i det lilla samhället Mossgruvan. Där delar sig vägen i tre och Sköttgruvan ligger då till höger och Mossgruvan till vänster. Favoriten är den vita arkitektritade (av Gustaf Lettström, 1948) Mossgruvan till vänster. Byn Mossgruvan är i sig en sevärdhet, en gammal lämning från 50 talet, lite av en spökby där vajande kläder på klädstreck är det enda som vittnar om att det fortfarande är lite liv i byn. Från Grythyttan kör du över Hällefors och sedan vidare över Hjulsjö på väg 63 för att komma till Mossgruvan.

Stripa

Stripa gruva ligger i närheten av Lindesberg och du når Stripa genom att fortsätta en mil söderut från Mossgruvan. Stripa gruva är mer för den som vill ha en mer ordnad form av övergiven plats. Här kan du gå på guidad visning och upptäcka på ett säkrare sätt. Stripa gruva är också större och mer bevarad än Mossgruvan.

bada i grythyttan

Guldkusten, stranden vid sjön Torrvarpen i Grythyttan. Det går bra att parkera bilen längs vägen uppe vid kullen och springa ner för backen ty lutningen är sådan, att en inte orkar hålla emot. 

fika i bergslagen bredsjö cafe

Bredsjö café. 

Fåren vid Bredsjö café utanför Hällefors. 

Måltidens hus, Grythyttan. Det hus som användes på Världsutställningen i Sevilla, som sedan plockades ner och skickades till Grythyttan för att idag fungera som hus till måltidsstudenterna vid akademi Grythyttan. 

Idylliska miljöer i Grythyttan.

Tre sjöars väg till Nora

Mellan Lindesberg och Nora hittar du Tre sjöars väg, en vacker turistväg du kan entra vid via riksväg 50 vid Bergslagsporten eller i Fanthyttan strax söder om Stripa. Här passerar du Norasjön, Fåsjön och Usken och kan upptäcka Bergmansgårdar och vacker natur. Turistvägar är ofta värd sin omväg tycker jag.

Nora glass i stora lass och Bryggerikrogen

Väl framme i Nora finns det mycket för alla. Här finns en veteranjärnväg, glass i stora lass och Bryggerikrogen för mat av närodlade råvaror och öl och vin från mikrobryggeri.

I Nora jobbade jag under ett års tid mitt på torget i gamla apotekslokaler. Mitt i vår våning hade vi ett gammalt blått handfat format som ett lejonhuvud. Hela Nora stad är ljonhuvuds-pittoreskt och känslan av småstadsidyll närvarande i varje por. Som före detta Vimmerbylantis saknar jag ofta den känslan och känner mig som hemma i de här miljöerna. Om du känner likadant eller bara vill fly ett slag från en storstad, är Nora och Bergslagen för dig.

Katarina


Reklamsamarbete med Hyrbilguiden.se

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.