Resor
comments 5

Den medvetna resenärens manifest

Så bestämde vi oss för att göra något, för oss som resebloggare och för andra resenärer, jag och Sofia. Den medvetna resenärens manifest föddes på Gotland, ur blod, svett och tårar, ur diskussioner om miljö, kultur, turism och feminism utifrån FNs globala mål för hållbar utveckling och våra egna åsikter i ämnet. Det tog oss flera dagar och sen två månader att läsa, prata om och slutligen sätta på pränt. Ett litet manifest för resenärer som i all sin enkelhet får plats på en sida, att ha i fickan när en är ute och reser.


För att förtydliga och eftersom det är lätt att blanda ihop, handlar detta manifest om hållbarhet och inte enbart om klimatkrisen. Att lösa klimatkrisen är däremot en del av de hållbara målen. 

från globalamalen.se ->

”Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.”


Den medvetna resenärens manifest

I dagens debattklimat eller klimatdebatt, är det lätt att tappa bort sig. Att inte känna sig delaktig, eller veta var man ska göra som första steg är fullt naturligt. Syftet med den medvetna resenärens manifest är att förenkla, inspirera och och med lite humor peppa till handling och undvika handlingsförlamning, för att du och jag ska ta ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar värld. Jag är fullt övertygad att små steg i rätt riktning är viktigt och att vi inte kan ”fortsätta som vi gör”. Jag är också fullt övertygad om att ingen är perfekt och att en inte kan lyckas med allt på en gång. Jag tror därför att Den medvetna resenärens manifest kan vara ett litet första steg för oss resenärer som vill förändras.

We give u:

Ladda ner som pdf.

Vill du hänga på?

Spara då gärna bild eller pdf och dela i dina sociala medier/ blogg eller med vänner.

Hjälptext: Jag delar Den medvetna resenärens manifest i mina kanaler för att sprida kunskap om normer, fattigdom, hälsa, och miljö till fler. Det här manifestet utgår från vad jag som resenär kan bidra med utifrån de globala målen. Läs gärna mer om dem på globalamalen.se. 

Tack till Alejandra från Jandi Heart Eco och Daniel från Dryden för klok input på vägen. Här kan du läsa Sofias inlägg om manifestet.

Katarina

Disclaimer -> Manifestet är för alla, men är skrivet av två kvinnor. Vissa av punkterna är därför inte könsneutrala, men det är fritt att komma på egna smarta rader för egen del. 😉

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.