Resor
Leave a comment

Det är natten

Det är natten: författaren och den som skriver, Karolina Ramqvist

Jag har på senare tid intresserat mig för böcker där författare berättar om sitt författarskap, eller hur de skriver. Det här är en sådan. Böcker i samma anda som passerat min bokhylla är Såhär gör jag av Bodil, Ännu ett Liv av Theodor Kallifatides och jag plockade nyligen upp Patti Smiths bok om skrivande inför läsandet av Just Kids. Det verkar som att varje författare skrivit något om sitt skrivande och jag älskar att läsa det. Kanske är varföret kärnan i mitt intresse för skrivande.

Det är natten kryper in i skribentsjälen och en får följa Karolina i sina innersta tankar när hon skriver, om skrivandet och bara skrivandet. Boken handlar om arbetet författare och hur det är att stå utanför det vanliga (arbets-) livet. Den handlar om att hålla författarframföranden och inte ha något direkt att säga om sin bok eller snarare som i Karolinas fall, vara helt oförmögen att ens prata om boken alls.

Jag känner igen mig i de här känslorna. Jag har svårt att prata om den här bloggen och känner ofta obehagskänslor när någon frågar om min blogg och ännu värre, när någon lyfter mig för en prestation. I text går det bra, men personligen, i rummet, mindre bra. För vad har jag egentligen att säga?

Karolina reflekterar tidigt om moderskapet och krocken moderskap/ att skriva. Den historiska patriarkala krocken. Hur hon trott hela sin uppväxt att man inte kan bli en stor författare om man har barn för att snart inse att det inte är barnen som hållit henne tillbaka utan snarare männen i livet. Det är Virginia Wolf som yttrat tanken på tidigt 1900- tal om omöjligheten i ekvationen barn – skrivande och på sätt och vis betydde ju barn då att en man styrde över ens liv. Men så är det ju inte idag, idag är inte man och barn samma sak och det är då lättare att skilja på roten till allt ont och det som bara är ett barn.

Karolina presenterar en rad intressanta tankar på korta 85 sidor. Det är skönt att få gräva sig rakt ner i djupet av någons författartankar. Skönt och intimt. Boken kräver inte en så lång förklaring. Läs istället och njut av författarskapets verkliga sida och tankar om ensamhet i sitt skrivande.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.