Resor
comments 4

Det är vid det här laget så kallt att Sofia skakar tänderna när hon sätter sig i bilen – norrut mot Denali genom Whittier och Talkeetna

16e juni, från Kenai till Denali, Parks Hwy 3, Alaska

Vi lämnar vad som kommer att bli vårt favoritboende under vår tid i Alaska och kör norröver för att under dagen ta oss till Denali. Vi ser en björn på vägen och Sofia fotar.

alaska roadtrip jeanette seflin

Glada morgonchaufförer de bästa är.

alaska alaska

Bensinen är dyrare än på andra ställen i Alaska, men inte kaffet – Whittier

Påvägen stannar vi i en liten stad som heter Whittier som en endast kan ta sig sjö eller flygvägen till eller genom en tunnel där en kör över tågspår och betalar 13 dollar i tunnelavgift. Eftersom vi varken har båt eller ett plan, tar vi tunneln, tidigt på morgonen.

Whittier är litet och har ett hus där alla i staden en gång bodde, som är övergivet. Det finns nu ett nybyggt hus. Det gamla står kvar som ett ödsligt skal från något som var förr och sätter en prägel på orten som är svår att förklara. Är det det enkla övergivna Buckner building, att en bara kan åka genom tunneln en gång i halvtimmen eller är det bara att det är Alaska? I vilket fall som helst känns det speciellt att vara på sådana platser, där en får anstränga sig lite extra för att komma till. Och Alaska har många sådana platser, platser dit en bara kan flyga eller ta båt. Juuno, deras huvudstad är en sådan stad.

Vi stannar en stund i Whittier, fotar, tankar och tar en kaffe. Bensinen är dyrare än på andra ställen i Alaska, men inte kaffet.

Vill du se fler bilder från Whittier – kika här.

tåg alaska whittier alaska

Eklutna. Staden med den färgranna kyrkogården.

Vi far vidare till Eklutna kyrkogård, en rysk ortodox kyrka blandad med Dena’ina Athabascans traditioner. De vackra små träboxarna i kyrkogården är ”spirit houses” typiska för denna ursprungsbefolkning. En kyrkogård inte som andra ställen. Men det är heller inte kaffekiosken vi hittar senare. Även om gumman är gullig som serverar kaffet varnar skylten för att personalen bär vapen och så kan man få särskilda ingredienser i kaffet också. Jag dricker mitt kaffe och hoppas på det bästa.

eklutna alaska

Den nya S:t Nicholas Church i Eklutna.

eklutna alaska

Spirit houses.

eklutna

Talkeetna. Byn med en katt som borgmästare.

Talkeetna ligger ett stenkast därifrån. En stad Jeanette särskilt sett fram emot att se. Talkeetna är nämligen staden med en katt till borgmästare. The Mayor heter katten och han blev skjuten när han gick över någons trädgård men överlevde och är enligt personalen på baren där the Mayor bor fortfarande och vilar upp sig.

Talkeetna med sin västernstil verkar bestå av souvenirshoppar och barer. Vad som först verkar vara en enkel souvenirshop har 21 års gräns och inte förens doften sipprar ut genom dörren förstår vi vad vi är påväg in i.

Vi vänder i dörren.

Istället går vi in på Denali Bewing Companys pub. ”En ajpiej tack”. Puben har mycket goda öl att testa, men liksom alla andra barer inget alkholfritt alternativ förutom hemgjord Rootbeer. Och finns det någon i Europa som gillar Rootbeer? Som att dricka tandkräm och vem vill dricka det, kan en undra? Vi tar ett litet test men dricker inte upp det. De andra testar Tinder, utan framgång.

talkeetna talkeetna

Det regnar på vägen till Denali. The Igloo.

Det regnar på vägen till Denali och jag kissar i skogen. Jag har vid det här laget sett många skogar vid vägkanter och är tursamt nog, befriad från både sorters Alaskiska män, björn och andra amerikaner i buskarna.

Vi stannar vid The Igloo och fotar. Det är vid det här laget så kallt att Sofia skakar tänderna när hon sätter sig i bilen.

Katarina

the igloo alaska

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.