Resor
comments 7

Och andra sidan upphör tid och rum att vara tid och rum och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, bokstavligt

Söndagar är som andra söndagar är, dvs när jag skriver det här är det söndag och jag lyssnar på helikopterljudet som tvingar mig att kika över bokkanten Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, Bodils loggbok som fullkomligt trollbinder mig. Att läsa mycket har sina för och nackdelar, helt plötsligt har jag förmågan att helt träda in i bokens värld. En klar fördel, jag har fokus. Och andra sidan upphör tid och rum att vara tid och rum och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, bokstavligt.

Att läsa mycket böcker är också förenat med mycket känslor, hjärtat klapprar på i klappertakt, jag blir beroende, vill ha mer, vill ha lidande, kärlek, lycka, sorg och ensamhet. Jag vill inte ha helikopterljud. Men av någon anledning anses det acceptabelt att förorena Stockholm med helikopterljud om anledningen stavas sport.

Jag räknar ett, två, tre, fem, tio och ljudet är borta, på riktigt borta. Var det kanske inte en sådan viktig match ändå? Kanske finns tid för en kaffepaus. Helikopterkaffepaus. Jag funderar ett slag på hur en dricker kaffe i en helikopter på bästa sätt för att inse att det som trollbinder mig har släppt och jag behöver nog själv en kaffe. Tungan är avsaknad av kaffe- sträv och jag går ut i köket för att brygga mig en kopp.

Jag slår mig ner vid datorn igen och behöver ändå bryta av med reseplanering. Bodil får vänta. Igår bokades några dagar i Kenai och andra dagar i Seattle. En hel rad dagar är kvar att boka i Västfjordarna på Island och jag vet att jag behöver hämta mina sommarkläder på vinden. Det är en knapp vecka kvar till Sofias Toscana och allt jag har att finna i garderoben är svart och av ull.

Katarina

7 Comments

 1. Eftersom du nu pratat så mycket om Bodil Malmsten så har jag börjat lyssna på den första boken om Finistere, Priset på vatten i Finistere. Och det är Bodil som läser! Har ju snöat in mig som vanligt på kriminal romaner som jag slukar med nästan en bok i veckan, ibland fler då jag gör olika sysslor på både jobbet och hemma. Så det är ju en ganska trevlig paus med Bodil nu. Såg ju att du även försökt hitta hennes blogg. Här kan man läsa om att den antagligen försvann för att ingen betalade domänen…eller så. w w w . bokblomma . com/16867/blogg/hejda-finistere

  Nu åker ni ju snart till Alaska. Jag ska också dit nu är det bestämt, men till Nome och hjälpa till med fältarbete, när är det ni flyger dit och sedan hem igen? Kenai Peninsula är fint, vart ska ni?

  • Katarina says

   Ja Priset på vatten i Finistere var min första också. Så underbar. Älskade den. Hennes mullbadare.

   Ja jag har hittat bloggen men den finna inte när man klickar. Såg också att bokblomma skrivit det men jag vet inte om det är sant eller bara spekulationer. Det är ju finistere.se lr com och den adressen anger hon i sina loggböcker som är hennes bloggtexter. Ska skriva en recension om en av dem tänkte jag.

   Men om du gillar just krimmare tyckte jag mkt om hagforsserien. Ska faktiskt ge mig på en krimmare, om hudiksvall ev. Ser fram emot.

   Vi har inte pinpointat allt i varje del men sparade ditt roliga inlägg om den där staden jag inte kommer på vad den heter nu. Vart är nome och när ska du dit? Vore ju sååååå roligt om vi kan ses.

   • Det som jag verkligen gillar med ljudboken är ju att det är hon själv som läser, stort plus på det alltså! Det är lite brist på fler ljudböcker i min app av henne men får nog till några fler. Är det Ninni Schulmans serie om Hagfors du menar? Vad är det för krimmare om glada Hudik du ska ge dig på?

    Tycker det verkar som att bloggen var sanning, om man läser bokblommans inlägg, men vem vet.

    Hmm undrar vilken stad det var, i Kenai Peninsula? Finns ju så många små städer som man bara måste se ju 🙂 Talkeetna är en sådan (inte i Kenai Peninsula men norrut), tycker jag personligen iallafall, men kanske beror på vad man är ute efter.

    Nome ligger i västra Alaska, vid havet, man kan se Ryssland därifrån haha, näe men skämt åsido så är det den staden som ligger närmast till Ryssland i Alaska (tror jag om jag inte precis hittade på det). Åker dit precis i slutet av Juni/början av Juli så kanske missar er precis då?

    • Katarina says

     Härligt med bodil. Ja extra härligt att det är hon som läser.

     Ja tyvärr missar du oss precis. ?

     Vi ska absolut till talkeetna. Vilka små städer tycker du vi ska se k kenai? Vi har nog inte skrivit upp ngt speciellt.

     • Homer och Seward! De är ju de lite större städerna. Ni ska kanske till Seward redan? Kör man söderut från Anchorage så kan man ju dra hela kusten på vägen ner. Det finns lite bryggerier i nästan alla de små samhällena, Soldotna, Nikiski bland annat, och i Homer förstås. Precis utanför tycker jag ni ska åka till Portage, och till Portage Lake. Sedan kan man även åka till Whittier om man har tid. Vi hade aldrig tid att åka genom tunneln till Whittier, men ska vara coolt där också. Sedan är ju Matanuska glacier jag skrev om väldigt vacker, och Palmer är ju en intressant liten stad, men som sagt liten. Men det finns ju lite saker att göra där som jag skrev i blogginlägget.

      Åker ni mot Fairbanks sedan? Antar att ni åker Parks Highway. I Talkeetna får man ju en andra chans att se Denali från älven. Väldigt häftigt om berget är ute ur molnen. Denali view point SOUTH är mycket finare än viewpoint north. Man ser mycket bättre från south också.

      Om man vill ta en vardags vandring är det många som gör Mt Healy utanför Denali, den är lite svår men man får se fina vyer. Finns ju gott om små vandringar i Denali också. Finns en lite längre (vilket innebär förre folk) ifrån Savage River, men va bear aware för det har varit lite problem de seanste åren. Sedan är ju Denali Highway otroligt coolt också, Precis som Glenn highway och Richardson Highway.

      Åker man österut från Fairbanks finns det ett ställe som heter Rikas Roadhouse. Hon kom från Sverige tror jag, och byggde hela det stället. Åker ni till fairbanks kanske det är kul för er att åka till Chena Hotspirngs, helt ärligt skulle jag skippa North Pole, för det är i princip ingenting där förutom en affär som säljer julgrejjer året om. På Richardson highway kan man se väldigt coola vyer också, en del glaciärer, området kring Black Rapids är ganska coolt, och det finns en lodge där som är väldigt populär.

      Som sagt, Alaska är stort och omöjligt att hinna med allt 🙂

     • Katarina says

      Omg!!! Tack för alla supertips. Jag ska göra en mapp och spara. Måste skriva ett inlägg om rutten så att du kan hagla in dina tips precis som nu. Men svar ja på dina frågor, för kenai sen denali och fairbanks sen söder ut via mccarthy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.