Resor
comments 12

Att lära sig språk och upptäcka världen samtidigt

Inlägget är sponsrat av EF Språkresor

Berlin, Nice, London, Paris, Madrid och San Francisco. En kan lätt tro att ovan är någon form av modevecka, men så är inte fallet. Vad städerna har gemensamt är att jag har besökt dem alla, en eller flera gånger, på långa semestrar och mikrokorta sex timmars-äventyr. Det och att EF Språkresor erbjuder språkutbildning på alla de här platserna. Är du sugen på att åka på en språkresa, varför inte passa på att läsa tyska, franska, spanska eller engelska på någon av de här platserna samtidigt som du upptäcker stadens klassiska pärlor.

språkresa vad är det

Serpentine, London.

Åka på språkresa

Min första språkresa

Åka på språkresa har alltid varit på min lista trots alla mina andra resor. Missförstå mig rätt, jag har varit på många resor som innehåller språk, eller där en ska lära sig språket. Som när jag var liten och var i Tyskland med min bästa kompis i utbyte. Vi fick skriva brev på tyska till resan och bo hemma hos en familj under en veckas tid. Det är en ganska underhållande tanke såhär i efterhand att jag någon gång i livet har klarat att skriva ett brev på tyska. Det och att jag överlevde matkulturen med söt yoghurt och mackor till lunch. Det var under den resan som jag också för första gången besökte Berlin.

varför språkresa

När jag var 13 år åkte jag till London med mina kusiner, fastrar och mamma. Det var troligen också första gången jag kunde konversera med någon annan än bara mitt resesällskap. Jag minns glädjen när man vågade fråga en enkel fråga och få svar på egen hand. Den glädjen är skäl nog till varför en ska åka på språkresa. 

Konsten att lära sig språk

Efter mitt äventyr till Tyskland som 16 åring har jag läst spanska på egen hand hemma, med appar och boken Caminando. För att sedan både fara till Madrid i ett par veckor och bo hos en spansktalande familj där. Sedan kommit hem, läst mer spanska, tagit mig över Atlanten till Peru och bott tre månader i Lima hos en annan avknoppning av samma spansktalande familj. Det samtidigt som jag skrev min masteruppsats på engelska (som däremot aldrig blev riktigt klar, men det är en annan historia).

Läs mer om att läsa spanska i Spanien.

Det jag tar med mig från resorna är ödmjukheten och vetskapen om att det tar tid att lära sig nya språk. Jag tar också med mig fascinationen över att ens försöka. Den som nu gör att jag ständigt är på jakt och ivrig att lära mig; svensk grammatik och italienska kärleksförklaringar, engelska synonymer till snö och spanska ord för mat. För allt kan vara användbart vid konsten som kallas skriva.

När jag är ute och luftar mina skor hittar jag ofta reseguider på hotellen, undanstoppade i en bokhylla någonstans och jag drömmer alltid om att ta upp dem och kunna läsa dem. För vem vill inte ha en fransmans åsikt om Paris eller veta en Italienares djupaste Rom- hemligheter? I Venedig hittade jag kanske den bästa resguiden, uppbyggd utan bilder med djupa och genuina beskrivningar om staden. Boken var på engelska, 80-tals engelska, och än idag ler jag åt uttrycken boken använder. Bland annat beskriver den stranden på ön Lido som så smutsig att den är hälsovådlig att ens besöka, en ganska skarp kontrast till den strand jag sedan fann vid mitt besök.

språkresa ef

Har du som jag alltid varit vetgirig efter kunskap om landet på andra sidan Atlanten så kan du studera Engelska genom EF Språkresor på många håll i USA. Bland annat har San Francisco en skola. Passa på att kombinera en språkresa med att upptäcka staden med Golden Gate, Lombard Street, Fisherman´s Wharf, sälarna vid Pier 39 och Painted Ladies som gäckande turistattraktioner.

Vad är en språkresa

Har du någon gång varit nyfiken på en klassisk språkresa vet du säkert att den kommer i många varianter och för alla åldrar.

En språkresa kan vara en vecka eller ett år, det är du som väljer form. Tanken är att kombinera språk och ett nytt land – för mig chansen och drömmen om att få djupa i ett lands litteratur och på samma gång upptäcka platsens gränder, konst, folk och mat. Passa på att kombinera med något av dina intressen. Varför inte åka på en språkresa och rida till exempel?

För precis som jag med min resa till Berlin under skoltiden kan du åka på språkresa redan när du går på mellan, högstadie eller gymnasiet. När du inte längre går i skolan finns också två val, språkresor för åldrarna 18-25 eller min box, vuxna 25+.

språkresa med csn

Londons China Town.

Vad kostar en språkresa?

Kostnaden för en språkresa varierar utifrån destination, längd och boende och du kan enkelt och snabbt få hjälp med ett kostnadsförslag från EF Språkresor.

Om du är över 20 år och reser iväg mer än tre veckor inom Europa och 13 veckor utanför Europa har du möjlighet att söka CSN (bidrag, lån och merkostnadslån). I de flesta fall täcker studiemedlet kostnaderna för kursavgiften, boende, flyg, reseförsäkring och fickpengar. EF hjälper till med hela processen om du vill och planerar dina betalningar tillsammans med utbetalningen från CSN.

Alla EFs skolor (utom Tokyo) och språk är CSN berättigade i det land där språket har officiell status. T ex kan du studera Engelska i USA, Australien, Kanada, Sydafrika, Malta eller Singapore med CSN.

Så passa på att åka på en språkresa på sommarlovet vid universitet eller under semestern på jobbet, det är ju nu vi lever.

vad kostar språkresa med ef

Mata ekorrar med chips i Hyde Park

Jag drömmer fortsatt om att åka på en riktigt språkresa och skulle vilja studera både spanska och italienska men även åka till engelskspråkiga länder och jobba på min engelska. För någonstans är drömmen att fara till ännu ett annat land och bli kvar igen. Och även om jag är bra på engelska så är det en konst att bemästra ett språk så därför vill jag aldrig sluta lära mig.

Har du varit på en klassisk språkresa eller som jag satt ihop en egna? Vad är dina erfarenheter?

Katarina

Inlägget är sponsrat av EF Språkresor. Text bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

12 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.