Resor
comments 5

Fotodagbok: Södermalmsvinter

13 januari, Södermalm Stockholm

I skrivande stund sitter jag och blickar ut genom mitt bloggfönster och snön ligger alldeles vit på marken. För någon vecka sedan satte  snöfallet igång och det kom som en storm. Jag tog mig ändå till Liljeholmen i början av veckan, har skaffat mig ett såntdär träningskort nu igen och jag och Sofia körde en timma styrka innan jag lydigt pulsade tillbaka genom den växande vita mattan hemåt.

När snön väl kommer, kommer den inte precis med fröjd, men här är den! Under förra helgen som var, fick jag besök i Stockholm, pre snö. Nadja är en tjej jag bara råkade följa på instagram och när hon var på väg till Sverige frågade jag vart. Hon skulle till Stockholm och undrade om jag ville mötas upp och visa henne Södermalm. Så på lördag morgon möttes vi upp på Älskade traditioner på söder och tog en lång tur genom Stockholms slingrande gator förbi Cajsa Warg, Åsö gatan, Bergsprängargränd och Vitabergsparken. Över Fjällgatan och Söders höjder. Sa hej till Cornelis statyn och hans Mosebacke, vidare mot Urvädersgränd och Bellmans lilla lya, till Maria torget med pappersbokhandel, blomsteraffären Ginko och Falafelbaren. En tur som resulterade i många, långa bilder och här är några av dem.

 Har du planer på en tur till Stockholm? Även om jag inte så ofta skriver om Stockholm har jag en stor guide till mer än 50 saker du kan göra Gratis i Stockholm på bloggen. Ett av mina mest lästa inlägg.

Nytorget, en klassisk gata med många vackra bostäder som förvaltas av AB Stadsholmen.

En pitoresk stuga på höjden i Vitabergs parken.

Älskade traditioner, som kommit att bli ett favoritställe.

Bergsprängargränd i Vitabergs parken.

Sofia kyrka. Visste du att jag och Sofia har varsin kyrka och varsitt område på Söder? Södermalm har många kyrkor och tre av dem är döpta efter kvinnor, Sofia, Maria och Katarina.

Skeppargränd.

Vackra fruktkorgar utanför matbutiken Cajsa Warg på Renstiernas gata.

Meatballs på Nytorgsgatan.

Bladverket, Nytorgsgatan.

Stigbergsgatan strax ovanför Mamsell Josabeths trappor, uppgång från Tjärhovsplan.

Fjällgatan

S:t Pauls Bok och Papper, Mariatorget. Försökte mig på att köpa boken ovan men bokhandlarna vill ha 500 kr, ty det var ett samlarex. Boken finns dock att låna på bibblan för den som vill läsa Fogelströms skildringar om Södermalm?

Brandstationen på Horngatan som skapar en känsla av ”jag är redo att ruinera mig bara jag får ta med allt i butiken hem.”

Cheese Shop & Bar – Gamla Amsterdam

Falafelbaren, en av mina favoriter. Nadja utropar ”Det här kan vara den bästa falalfel jag ätit” och jag är villig att hålla med.

Hornsgatan i kvällsmörker.

Stockholm sett från Monteliusvägen, kanske Stockholms bäst utsiktsväg.

Tack Nadja för bilderna du tog av mig.

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.