Resor
comments 3

Hitta bostad i Stockholm – att hyra och köpa

Sponsrad artikel – Hitta bostad i Stockholm

Det är svårt att föreställa sig nu att det inte är mer än två år sedan jag först flyttade till Stockholm. Den där dagen när jag landade i Märsta, med min bil, packade ur den och lassade in pick och pack i min kompis lägenhet, där jag skulle bo tills att det som då var vi, hittade en annan bostad i Stockholm. På två år, händer så mycket.


Längst ner i inlägget kommer samlade länkar till att hitta bostad i Stockholm – både att hyra och köpa. Kommentera eller maila gärna katarina_wohlfart@hotmail.com och tipsa om andra ställen du hittat bostad eller vet att en kompis hittat bostad i Stockholm via så uppdaterar jag inlägget. Det här inlägget är för dig som letar bostad, att hyra och att köpa.

Intresserad av att turista i Stockholm? Här hittar du min gratisguide till Stockholm med mer än 50 gratis upplevelser, både för dig som besöker och bor i staden.


köpa bostad i stockholm

Stockholm har många vackra områden att välja bland, men det känns som antalet hyresrätter krymper i stadig takt.

Hitta bostad i Stockholm – att hyra och att köpa

När jag flyttade till Stockholm var det ett medvetet val av två huvudskäl. Här finns många av mina kompisar och här finns gott om jobb. Jag som redan hade jobb hade bara att byta internt, sökte tre jobb och fick mer eller mindre välja mellan de tre. Det ena blev jag erbjuden direkt vid intervjun och funderade ett kort slag för att sedan tacka ja. Så, i Stockholm är ju inte precis jobb problemet, det vet ju alla. I Stockholm stavas problemet, BOSTAD.

Att vara bostadslös

Jag tänkte flera gånger innan jag bestämde mig för att skriva det här inlägget. Jag ogillar Stockholms bostadsmarknad så starkt att jag flera gånger varit på väg att säga upp mig. Att säga upp lägenheten, magasinera prylarna och hoppa på närmsta tåg till närmsta by och fråga om jag får bo hos en tant. Känslan av rotlöshet, gör det med en. Att aldrig veta hur länge en får stanna, att lägenheten när som helst kan bli uppsagd eller ska säljas, kan vara en av de värsta känslorna att leva med.

Känslan av otrygghet.

Det är nog också ett av skälen till att en får så många frågor och kommentarer om bostad; ”Vart bor du?”, ”Men wow, så centralt”. ”Hur hittade du den bostaden?” är vanliga frågor, när en på något som kan likna ett mirakel, hittar en bostad i Stockholm.

hyra bostad i stockholm

Utsikt över området där jag i skrivande stund bor, Hammarbyhöjden och Johanneshov, en lägenhet jag fått genom funktionen ”Först till kvarn”.

Såhär hittade jag bostad i Stockholm

Den lägenhet jag bor i idag är min andra bostad i Stockholm, inte alls särskilt farligt med tanke på att jag bott här i snart 2,5 år. Många flyttar var tredje till sjätte månad i flera års tid innan de hittar något fastare. Något en dessvärre lär sig att acceptera.

bo i andrahand i stockholm

Morgonpromenaden till tunnelbanan i Danderyds kommun där jag bodde i andrahand under 1 år, en lägenhet vi hittade via blocket.

Bostaden i Danderyd hittade vi på blocket

Den första lägenheten jag bodde i låg vid Edsviken i Danderyds kommen. Det var en bostadsrätt som jag och min dåvarande pojkvän hyrde i andra hand av en dam som bodde i USA. Lägenheten, en 1a på 30 kvm, orenoverad, kostade oss 9000 sek i månaden, men var möblerad.

Min dåvarande hittade lägenheten på blocket. Vi hade förberett ett gemensamt brev med foto och referenser som han skickade ut, vi blev sedan bjudna på visning och träffade damen tillsammans med en av hennes väninnor ganska snart därefter. Vi bodde här ett år, tills vi flyttade isär.

Jakten på bostad i Stockholm genom blocket är inte helt enkel. Det gäller att se upp och säkerställa att det finns en verklig person, en riktig lägenhet och ett riktigt hyreskontrakt. Många utsätts för bostadbedrägeri och du kan läsa mer om vad som hände bloggaren Flora här, trots riktig lägenhet, människa och kontrakt.

bostad stockholm

Nackdelen med andrahands kontrakt är att det är ett osäkert boende och att kontrakten ofta är korta. 

Bostaden i Globen hittade jag genom först till kvarn – sms

När jag separerade blev det genast svårt att ha råd att bo så dyrt som vi gjorde som par att jag sökte med ljus och lykta efter en ny lägenhet.

Jag fick tips från kompisar om hur jag skulle söka, vart jag kunde registrera mig och med lite tur hittade jag den lägenhet som jag i skrivande stund bor i på två veckor, ett korttidskontrakt vid Globen, där jag också jobbar. Den här lägenheten kostar ca 7000-7500 i månaden och är ett förstahandskontrakt, i form av korttid som jag fick när jag använde sms-tjänsten först till kvarn hos hyresbevakning.

När du tecknar ett korttidskontrakt avsäger du sig din besittningsrätt.

bo i stockholm

Fördelen med att bo i andra hand är att du kan testa att bo på olika ställen i Stockholm och känna av var du trivs inför ett eventuellt köp av bostad. Du kan ofta också hitta en möblerad lägenhet och flytta in omgående.

Låna pengar för att köpa bostad

På grund av den ohållbara hyresmarknaden i Stockholm kan det vara värt att titta på att köpa bostad. Det kan till och med bli billigare än att hyra i många fall.

Hur ser den boendekostnad ut som du har idag och vad blir skillnaden med ett lån? Om du bor dyrt i andrahand är det möjligt att det faktiskt blir billigare, tom mycket billigare att låna, än att fortsätta bo i andrahand. Boupplysningen.

Fördelar och nackdelar med att köpa bostad

Fördelen med att köpa bostad är trygghet. Efter att ha bott med en känsla av otrygghet en längre tid, förstår en snart att det inte är ett roligt liv att leva. Det är svårt att uppskatta nuet, om en inte vet var en kommer att vara imorgon. Att köpa, kan därför råda bot på just otryggheten.

Nackdelen är utöver att du måste ha råd att köpa och bli beviljad lånelöfte av banken, att du ansvarar själv för bostaden och måste fixa, bekosta renoveringar och laga saker själv, något en slipper när en hyr. Som ägare behöver du också ofta engagera dig i bostadsrättsföreningen, lära dig en himla massa om tråkiga saker som amortering och ha koll.

På grund av otryggheten är jag snart redo att ge upp andrahand och korttidsmarknaden och har därför börjat kolla på att köpa en lägenhet. Men man upptäcker snart att en ensam persons inkomst inte räcker särskilt långt, inte i Stockholm. Trots att jag har jobbat i snart 10 år och har en skälig inkomst, räcker den precis till för att låna och då måste jag ha en stor kontaktinsats (om minst 15%), något långt ifrån alla har. Om du inte har hela kontaktinsatsen kan det vara lönt att kolla på lån för hela eller delar av den.

Ta ett lån för hela eller delar av kontantinsatsen

Hos Boupplysningen kan du läsa hur det fungerar att ta ett lån för hela eller delar av kontaktinsatsen. Boupplysningen understryker något jag också tycker är mycket viktigt. Var ärlig mot dig själv, har du råd att köpa med dessa typer av lån samt den ränta det innebär?

först till kvarn bostad stockholm

När du har bott på några ställen kan det vara värt att titta på att köpa bostad, då finns Lånemäklarens jämförelsetjänst som en bra start om du behöver låna för kontaktinsats, nya möbler eller annat viktigt till bostaden. Hos Lånemäklaren kan du få hjälp att ta nya lån eller samla dina tidigare lån

Jämför lån inför köp

Innan du skrider till verket och tar ett lån så erbjuder Lånemäklaren en bra jämförelsetjänst på sin hemsida. Här kan du både få hjälp att ta nya lån upp till 500 000 och samla dina tidigare lån. Lånemäklaren samarbetar med många olika banker och tar kontakt med dem för att du ska få bäst villkor. Det är enkelt att använda Lånemäklarens hemsida, dra bara i spaken för hur stort lån du vill ta och under hur lång tid så ser du hur mycket du behöver amortera varje månad, vad räntan blir och din totala månadskostnad.

Men, som med allt annat, var noga med att kolla närmare på räntan, då bostadsmarknaden snabbt kan vända. Så låna aldrig mer än vad du med säkerhet vet kan betala tillbaka även om räntan höjs.

bo i stockholm

Har du några tips att lämna på sidor där en kan hyra eller köpa bostad? Maila katarina_wohlfart@hotmail.com så uppdaterar jag guiden med dina tips.

Samlad info – hitta bostad i Stockholm

I framtiden hoppas jag det byggs mer hyresrätter då jag är ganska säker på att det är den bästa boendeformen för just mig, förutom kanske just i Stockholm. Här skapar bostadsköer, andrahandsmarknaden och dyra nyproduktioner, en otrygghet jag inte trodde jag skulle behöva uppleva.

Nedan följer samlade länkar för att hitta bostad i Stockholm.

bo i stockholm

Undvik bostadsbedrägeri när du hyr i andra hand genom att vara förberedd, kontrollera kontrakt, undvika betala kontakt och se alltid lägenheten.

Hyra bostad i Stockholm

Hyra bostad i andra hand

När du ska hyra bostad i andra hand finns det mycket som är viktigt att tänka på. Fundera genom vad för bostad du vill ha, lägg ut en annons på blocket om att du söker bostad och fråga dina vänner på Facebook. Håll ständigt utkik på de annonser som publiceras och vänta inte med att ringa. Känner du dig osäker, ta hjälp av någon eller vänd dig till firmor som sysslar med hyresförmedling. Skriv ett ansökningsbrev där du inkluderar foto, referenser och ett bevis på aktuell inkomst (vänta med det tills bostaden är aktuell). Akta dig för bedrägerier genom att vara noga med hyreskontrakt, inventarielistor, undvika hyresvärdar som vill ha betalt kontant och som inte låter dig se bostaden innan.

För fullständiga tips när du hyr i andra hand, läs mer hos Boupplysningen.

Länkar till bostadsuthyrning

Blocket bostad (lediga bostäder) – Hyr av privatpersoner via blocket bostad
Blocket bostad (skapa din egen annons) – Skapa din egen annons om att du vill hyra bostad

Facebook – har en mängd grupper där du kan hitta bostad i Stockholm. Sök på ”lägenheter Stockholm” ”hyra Stockholm och ”uthyres Stockholm” för att se vad som kommer upp och ansök om medlemskap i lämplig grupp. När du gör den sökningen så kommer också dina vänners inlägg där dessa ord ha använts komma upp och du kan scrolla vad vänner skrivit tidigare. Kanske har någon av dina vänners vänner en lägenhet som väntar på just dig?

Lägenheter i Stockholm – en stor grupp (över 100 000 medlemmar) med tips om lediga lägenheter och personer som söker lägenhet.

bo i stockholm

Hyra bostad i första hand

För att hyra bostad i första hand behöver du vanligtvis ha stått i bostadskö en längre tid. Men det är aldrig försent att sätta upp sig i bostadskö och här är ett gäng du kan registrera dig på redan idag. Om du googlar, kan du säkert hitta flera.

Bostadsköer

Här följer en rad bostadsköer jag känner till efter tips och googling.
Stockholm Bostad – Bostadsförmedlingen är Stockholms huvuduthyrningssida som kostar 200 kr att vara medlem i/ år. För den äldre är det säkert minst 10 års kö, men om du är yngre kan du få en så kallad ungdomslägenhet.

Tyresö bostäder – Separat bostadskö för Tyresö kommun. Gratis att vara medlem.

Sollentuna hem  – Separat bostadskö för Sollentuna kommun. Gratis att vara medlem.

Akelius – Bostadskö. Privat hyresvärd. Gratis att vara medlem.

Einar Mattson – Bostadskö. Privat hyresvärd. Gratis att vara medlem.

Wallenstam – Bostadskö. Privat hyresvärd. Säljer även bostäder. Gratis att vara medlem.

Väsbyhem – Separat bostadsö för Upplands Väsby kommun. Gratis att vara medlem.

Nyproduktion

Nyproduktion är ett alternativ om du inte har stått så lång tid i bostadskö. Priserna är ofta högre, men köerna kortare.

Wallenstam Har mycket nyproduktion och genom dem har jag under hösten kikat på bland annat bostadsrättsprojektet Orangeriet. I slutändan dessvärre för höga priser och endast tvåor, men riktigt fina nybyggen. Kanske har du råd att köpa nyproduktion? Annars har Wallenstam också mycket hyresrätter i nyproduktion som ej tillhör Stockholm bostadskö. Gratis att vara medlem.

Ikano bostad – Nyproduktion utanför Stockholm bostadskö. Gratis att vara medlem.

hitta bostad stockholm

Korttidskontrakt och ”först till kvarn”

Jag fick min bostad genom sms-funktionen hos Hyresbevakning som bevakar alla hyresbolag som lägger ut lägenheter som har lägenheter som inte omfattas av bostadskön. En del av dessa bolag är en del av Bostadsförmedlingen (Stockholms bostadskö) och lägger endast ut sina korttidskontrakt här medan andra helt sköter sin egen bostadskö, t ex Akelius.

Här kan du anmäla dig till sms-funktionen på vilket sätt jag fick min bostad genom först till kvarn principen och i mitt fall Wåhlins. Observera att varje sms kostar att få.

Nedan följer länkar till de fastighetsbolag som använder sig av först till kvarn principen för vissa lägenheter. Du kan själv hålla koll på var och enskild sida om du vill.

Akelius
Bostadssnabben
Förvaltaren
Haningebostäder
Heba
Hässelbyhem
Ikano Bostad
Sigtunahem
Stena Fastigheter
Upplands-Brohus Ledigt Direkt
Väsbyhem – Bostad bums
Wallenstam
Wåhlin

hitta bostad i stockholm

Köpa bostad i Stockholm

Det är en djungel om du ska köpa bostad i Stockholm. Just nu börjar dock Stockholms bostadsmarknad att lugna ner sig och det går att läsa i tidningarna att det ”nu är köparnas marknad”. En klar fördel för dig som vill köpa bostad!

Boupplysningens fullständiga guide för dig som vill köpa bostad- > Köpa bostad.

Jag pratade med en vän som är tidigare mäklare som kompletterade med tips om att när en hittar en lägenhet en vill ha så ska man prata med mäklaren redan innan visning och tala om intresse då lägenheter ofta visas innan officiellt visningsdatum och även säljs innan visning.

Sidor som samlar bostäder till salu

Hemnet – Sveriges största sida för bostäder.
Booli – Samlar bostäder och sammanställer dem på ett användarvänligt sätt. Här får du en enkel överblick över tidigare slutpriser på bostäder i det område du letar bostad.

Hoppas denna guide har varit till stor hjälp och att du hittar en bostad i Stockholm. Om du har några frågor, hittar fel eller har andra kommentarer, lämna en kommentar här på bloggen eller skicka ett mail på katarina_wohlfart@hotmail.com.

Katarina


 

Artikeln är sponsrad av Lånemäklaren. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

Senast uppdaterad 180106.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.