Resor
comments 7

Längtan till Ansels Yosemite

Sponsrad artikel

När jag tänker på Yosemite tänker jag på svartvita berg, en farbror med en massa skägg och lurig uppsyn och mina tidiga fotodagar. För Ansel Adams, mannen som kanske var den som ikoniserade Yosemite och gjorde den tillgänglig för alla med sina majestätiska silvriga svartvita foton av El Capitan var och är min fotoförebild (något jag också skrivit om tidigare).

Ansel dog samma år som jag föddes, kanske ett sammanträffande, men tillsammans har vi levt nästan hela 1900-talet. Det är en intressant tanke att tänka att resa i tiden och få veta mer om vad Ansel har upplevt. Han har ju inte bara levt genom skapandet av de första nationalparkerna i USA utan vidare genom första världskriget, den amerikanska depressionen och andra världskriget med nazism och människoförtryck, där han själv dokumenterat hur amerikanska Japaner låstes in i läger på USAs västkust, porträtterat i boken Born Free and Equal.  En del amerikansk historia amerikaner själva och världen är snabb att glömma.

Ansel, precis som jag, tror på naturens tillgänglighet för människan. Just att naturen ska vara tillgänglig för alla tycker jag är en viktigt och en fin tanke. Ann med bloggen Rumble in the Arctic skrev i en kommentar på Få naturen serverad på ett silverfat – om allemansrätten vi alla tar för given; att Nationalparkerna i USA eventuellt har nått sin bristningsgräns när det kommer till besöksmängd och att det är något som oroar. Jag förstår tanken men vill dock tro att det går att lösa genom att göra annan natur tillgänglig för människor, även om jag inte vågar uttala mig om hur det ser ut just i västra USA, då jag ju inte varit där ännu.

Jag ser så otroligt mycket fram emot att besöka Yosemite. Det känns fortfarande overkligt att jag åker på fredag, om tre dagar, med Helena, Rania och Ida.

Fyra tjejer och Yosemite, kort och gott.

Katarina

Ansel Adams, 1950 Yosemite Field School Yearbook, Wikimedia Commons.

Resan och denna artikel är sponsrad av WowAir, text bild och åsikt är sm vanligt mina egna.

7 Comments

 1. Men åh, känner att jag förstår bättre vad du menar nu än sist, tror jag inte riktigt satte min hjärna i rätt position sist. men det blir kanske så, jag har faktiskt själv inte varit på så många ställen som säger keep out, private property, och dessutom är vackra, men jag kanske bara har gått till fel platser. Eller så har jag helt enkelt varit så fokuserad på att hitta de fina ställena som jag faktiskt har, att private property aldrig varit ett problem.

  Så på ett sätt så saknar jag inte allemansrätten, jag vet var jag kan åka om jag vill komma ut i naturen och det finns ju en massa sådana ställen. Istället ser jag national parkerna och state parks som ett område som blivit undansatt för oss, för om dessa områden inte hade satts undan för det ändamålet så tror jag att många av de hade varit täckta med asfalt, eller förstörda på andra sätt. Så därför så uppskattar jag de parker som faktiskt finns, och känner mig helt okej med att betala en liten summa. Sedan kan man ju diskutera dessa hutlösa prishöjningar som Zinke har föreslagit. Så himla idiotiskt, först så drar de ned budgeten för parkerna och sedan vill de öka inträden så vi ska få betala för alla dessa förbättringar i parkerna som behövs och som de nu inte har råd med. Det innebär ju tyvärr även då att en stor procent av USAs invånare helt enkelt inte kommer ha råd att åka och se dessa fina parker.

  Så himla kul ni kommer att ha det nu! Ska bli så roligt att få se alla era bilder och era tankar om Yosemite och området runtomkring!! Ser fram emot dina Ansel Adams tolkningar också 🙂

  • Katarina says

   haha. ja, jag liksom tröttnade lite på bergen, så kanske inte kommer så många tolkningar?! hehe, näe skämt och sido, en och annan kommer.

   Ja, alltså, en liten peng är ju en sak, men allt är ju relativt, det drar snart iväg vilket gör det svårare och svårare, och jag menar, det räcker ju inte att vara ute i naturen en gång om året, utan en måste ju kunna vara ute varje helg, åtminstone.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.